Cum sa investesti inteligent pe piata de capital?

A investi inteligent înseamnă a investi pe termen lung astfel încât riscurile să se diminueze cât mai mult posibil.

Eu am început să investesc pe capital de câţiva ani, însă mai în forţă de cam 1 an – 1 an si jumătate.

Am încercat mai multe strategii, însă mai jos voi vorbi despre strategia care până acum mi-a mers destul de bine. Am încercat să fiu şi un investitor agresiv (mai speculat), dar şi unul care avea în vedere doar randamentul pe termen lung, care se uita la valoarea pe care o realizau companiile în care investea.

În cele ce urmează vreau să-ţi spun doar de a doua latură a tipologiei pe care am avut-o. În tipologia agresivă am şi câştigat, dar am şi pierdut. Nu mă laud acolo cu câştigurile, dar am ajuns la un randament pe plus însă nu foarte mult.

Pentru a specula şi pentru a fii agresiv, ai nevoie de ore multe de analiză fundamentală/financiară ca să poţi previziona viitorul apropiat. Iar, din păcate, pe Bursa de Valori Bucureşti nu ai prea multe instrumente financiare unde să te poţi juca ca speculant.

Aşadar, cea mai bună metodă pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziţie pentru analiză (este o opinie personală) este să investeşti pe termen lung având 2 mici principii:

  1. Evoluţia companiei pe termen lung – vezi din graficele furnizate de BVB cum a crescut compania în ultimii 5-10 ani;
  2. Dividendele distribuite acţionarilor – care este randamentul dividendelor oferite de companiilor în care investeşti.

Dacă ai învedere cele 2 mici principii, poţi începe să investeşti inteligent.

Cel şi cel mai bine este să-ţi faci un portofoliu diversificat. Niciodată, dar niciodată, nu am încercat să mă arunc cu tot bugetul asupra unei singure companii, indiferent de suma pe care am avut-o. Mai bine îţi împarţi investiţiile către mai multe companii astfel încât riscurile să se diminueze.

Totodată, poţi începe cu o analiză asupra firmelor care au dat cele mai multe dividende în ultimii ani, precum aceasta:

companii dividende
Sursă Grafic – wall-street.ro

După cum observi, sunt companii care au distribuit dividende acţionarilor foarte mari, între 7 şi 10% randamentul.

La fel cum spune şi wall-street, dacă ai fi cumpărat de 10.000 lei acţiuni la Transgaz în 2012, Acum ai fi câştigat brut undeva la 5.000 lei, randament aproximativ de 10% doar din dividende.

Dacă analizăm puţin şi preţul acţiunii, acesta a crescut şi el semnificativ:

transgaz

Acţiunea a crescut de la 193 lei la 285 lei. Este o creştere de 92 lei pe acţiune.

Cu 10.000 lei în august 2012 ai fi cumpărat undeva la 51 de acţiuni. Acele 51 de acţiuni le-ai fi vândut astăzi cu 14.766 lei.

Un alt profit brut de 4766 lei care se adună la cei 5000 de lei.

În total, la cei 10.000 de lei în 2012, ai fi avut azi încă 9477 lei.

La aceste costuri se mai atribuie şi comisionul platformei pe care o foloseşti care diferă de la o platformă la alta, însă eu am încercat să fac un calcul mai simplu şi cât se poate de brut.

Dacă cei 10.000 de lei îi puneam într-o bancă, astăzi, la o dobândă de 1,9%, se aduna undeva la 900 de lei dobândă, din care se mai scad anumite comisioane. (suma calculată cu ajutorul conso.ro)

În total se ajunge la 10.900 lei faţă de 19.477 lei.

La câştigul brut se mai scade şi impozitul pe profit de 16 %.

Rezultate finale aproximative:

Economisirea inteligenţă pe piaţa de capital folosind compania Transgaz ca punt de reper. Câştig: 7960 lei la 10.000 investiţi. Total 17,960 lei.

Economisirea într-un depozit bancar cu dobândă medie de 1,9%: 756 lei la 10.000 investiţi. Total 10,756 lei.

Cam asta e diferenţă între a economisi inteligent pe piaţa de capital şi a ţine banii la depozit. Piaţa de capital îţi oferă o creştere foarte bună, în schimb depozitul bancar este doar un instrument în care tu poţi pierde bani, dacă mai analizezi şi inflaţia şi faptul că tu îi blochezi în vancaă.

Ideea este că dacă investeşti în companii de renume, cu istoric şi cu un plan de distribuire a dividendelor, randamentul pe care îl poţi obţine poate fi foarte mare, mai avantajos decât multe investiţii.

Totul ţine de inteligenţa ta financiară şi de cât timp doreşti să oferi investiţiilor. Din păcate, prea puţini români se gândesc la modalităţi de maximizare a profitului personal.

Sper că ţi-ai făcut o idee despre aceste 2 modalităţi de plasare a economiilor. Acum totul depinde de tine pe care o alegi.

Dacă mai vrei să te înveţi să investeşti pe bursă, îţi poţi face un cont demo cu bani virtuali pe care să-l foloseşti în educaţia ta. Nu te costă nimic. Detalii găseşti AICI.

Succes la investiţii!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.