Cum poți gestiona o criză financiară și să ieși mai câstigat din ea?

Un miliardar american, investitorul legendar Jim Rogers, preconizează că va veni cât de curând o nouă criză financiară extrem de puternică (el spune că undeva pe la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor, 2018).

Datoriile însumate ale tuturor țărilor sunt mult mai mari decât la precedenta criză, astfel că este de așteptat ca următoarea criză financiară să aibă dimensiuni mult mai mari decât precedenta care a fost în 2008.

În 2008 a doua putere economică a lumii, China, avea excedent de bani, dar acum până și această țară mare producătoare de bunuri are mari probleme din punct de vedere al datoriilor, astfel că are acoperire faptul că poate fi una dintre cele mai mari crize financiare din ultimii zeci de ani.

Cum mereu îmi place să spun ceea ce gândesc, voi spune că din punctul meu de vedere criza financiară nu reprezintă altceva decât transferul de capital de la oamenii săraci și medii către cei bogați (sau inteligenți).

De ce se întâmplă acest lucru celor din primele două categorii?

Tocmai din cauza faptului că în aceste două categorii se regăsesc oamenii care nu își planifică lucrurile din timp, care cheltuie tot ceea ce câștigă (și dacă ar câștiga mai mult tot ar cheltui până la ultimul leu) și care eventual și refuză să fie învățați ceea ce trebuie să facă să nu mai ducă o viață haotică.

Trebuie să ne sperie acest lucru?

Dacă nu ești pregătit, da, ar trebui să te sperie si să faci o schimbare cât mai rapid.

În schimb dacă ai avut grijă și esti un om disciplinat în ceea ce privește bugetul tău, este posibil ca sfârșitul crizei să te găsească chiar cu mai mulți bani decât ai avut înainte de ea.

Există câteva categorii de oameni din punct de vedere al crizei:

1. Oamenii care sunt permanent într-o criză. Este categoria cel mai des întâlnită și fac parte din ea oamenii care nu economisesc, care spun că orice s-ar întâmpla ei își trăiesc viața și care dacă mai au și cel puțin un credit făcut la limita superioară a suportabilității bugetului se vor trezi foarte ușor într-un faliment (își vor pierde sau vinde bunurile sub prețul lor real sau vor fi nevoiți să trăiască mult sub stilul actual de viață).

De ce se întâmplă asta? Pentru că în criză cresc și dobânzile creditelor și neavând disciplina de a economisi vor fi foarte ușor destabilizați.

1*. Oamenii de afaceri (a căror singură sursă de venit este afacerea proprie) care au afaceri afectate de criză. Este similară primeia doar că este vorba de oamenii care au afaceri proprii.

Dacă afacerea ta nu are niciun back-up sau nu este o afacere solidă, va fi foarte ușor să îți pierzi orice urmă de venit și să intri în colaps.

2. Oamenii care economisesc, au niște planuri pe termen scurt, mediu și lung, sunt disciplinați și înțeleg că e bine să ai permanent cât de puțin lunar pus deoparte pentru zile mai puțin bune sau pentru obiective de viitor mai mari.

Aceștia nu vor fi afectați deoarece au o plasă de siguranță și pot trece (în funcție și de cât de mari sunt rezervele) cu bine eventualele probleme financiare care pot apărea și au timpul necesar să se regrupeze spre a găsi noi surse de venit în caz de probleme.

3. Oamenii care abia așteaptă crizele financiare, precum așteaptă ulii prada. Sunt acei oameni pregătiți din punct de vedere financiar și al informației, care au înțeles cum funcționează aceste cicluri economice (sau anotimpuri economice) și care stau la cotitură având un capital suficient de mare pentru a cumpăra atunci când este criza mai mare, diferite active la preț de nimic și să le vândă în momentul când criza s-a dus și prețurile au revenit cel puțin la același nivel cu cele de dinaintea crizei.

Tu în ce categorie te situezi ? Ești pregătit să treci printr-o nouă criză financiară, mai mare și posibil de mai lungă durată decât precedenta ? În care categorie ai vrea să fii?

Categoric nu poți sări instant din prima categorie în a treia, dar poate măcar poți ajunge să fii în categoria a doua.

Cum să faci asta? Primul pas este să începi să economisești. Cum din păcate nu se mai poate face acest lucru la timpul trecut, cel mai bun moment este ACUM.

Sunt Andrei Tudose, fondatorul grupului de facebook Educatie financiara aplicata! Sunt dispus să îi ajut pe acei oameni care doresc să facă o schimbare în bine și să nu mai trăiască mereu niște drame și să spună că alții sunt vinovați deoarece ei nu au avut de unde să afle informația.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.