Cum faci ca banii sa lucreze pentru tine? Cadranul surselor de venit

Având mai multe fluxuri de venituri, vei putea să te bucuri de mai mulți bani, acesta fiind un lucru de care orice persoană care dorește să se dezvolte pe plan financiar din ce în ce mai mult, ar trebui să-l aibă în vedere.

Având cunoștințele potrivite, vei reuși să acumulezi din ce în ce mai multe surse de venit și astfel îți vei crește semnificativ aceste venituri.

Cu toate acestea, înainte de a face orice fel de investiție trebuie să te gândești dacă ai ajuns în punctul financiar în care să faci aceste investiții.

Gândește-te așadar dacă trăiești de la salariu la altul sau dacă ai sau nu economii.

De asemenea, achitarea datoriilor este un prim lucru de care să te interesezi înainte de a face investiții. Imediat ce ai toate aceste lucruri puse la punct, vei putea să te apuci de investiții.

Nu te apuca să investești fără să ai o plasă de siguranță pentru că dacă vei face acest lucru și se va ivi o problema în viața ta care va necesita bani, vei fi nevoit să-ți anulezi toate investițiile.

Care este diferența între venitul activ și cel pasiv?

Trebuie să știi în primul rând că veniturile sunt diferite. Există atât venituri pasive, cât și venituri active. Venitul activ reprezintă banii pe care îi câștigi din efortul tău direct, acest venit fiind, pe scurt, cel provenit din munca ta.

Venitul pasiv reprezintă banii pe care îi poți face și indirect prin investițiile pe care le faci. Îți dorești să ai cât mai multe surse de venit pasiv pentru că acest lucru înseamnă că faci banii să lucreze pentru tine.

Indiferent de sursa de venit pe care o ai în vedere, trebuie să te gândești și la riscurile care ar putea apărea. Există așadar mai multe tipuri de riscuri caracteristice anumitor surse de venit:

  1. Sursele de venit activ cu risc scăzut
  2. Sursele de venit pasiv cu risc scăzut
  3. Sursele de venit activ cu risc ridicat
  4. Sursele de venit pasiv cu risc ridicat

Ce reprezintă aceste criterii?

Hai să luăm fiecare criteriu în parte și să-l analizăm împreună pentru a vedea care este cea mai potrivită sursă de venit pentru ține.

  1. Sursele de venit activ cu risc scăzut

Aceasta este sursa de venit cea mai comună, ea fiind practic o utilizare a abilităților profesionale pentru a face diverse joburi pe termen scurt, mediu sau lung.

Nu există nici un risc real de pierderi din punct de vedere financiar în acest caz pentru ca tot ceea ce oferi este timpul și efortul tău pentru bani.

Riscul este doar să pierzi locul de bani și să rămâi fără până la următorul.

Aici lucrezi pentru bani. Unii lucrează pentru mulți bani, alții pentru mai puțini.

Trebuie doar să vezi ce alegi: un job pentru bani care îți va aduce bani pe termen scurt sau dorești să-ți dezvolți o carieră care îți va aduce bani pe termen lung.

  1. Sursele de venit pasiv cu risc scăzut

Aceste surse de venit sunt cele care oferă o dobândă. Vorbim aici așadar de conturile de economii, precum și de depozitele la termen. Banii intrați în aceste instrumente financiare sunr protejați.

Printre sursele de venit pasive cu risc scăzut se mai numără titlurile de stat, obligatiunile de stat, dobanzile de la bănci sau de la CAR.

  1. Sursele de venit activ cu risc ridicat

Cele mai cunoscute surse de venit cu risc ridicat sunt day trading-ul sau acțiunile tranzacționate la zi și afacerile. Day trading-ul necesită mult timp și efort, precum și o înțelegere financiară profundă dacă dorești să achiziționezi acțiuni. Prin natura sa, investirea banilor în day-trading presupune și un timp investit în această direcție, timp pe care nu îl vei mai putea folosi pentru a-ți mari celelalte surse de venit.

În cazul afacerilor, acestea presupun de obicei bani cheltuiți încă din primul moment în tot ceea ce înseamnă înființarea magazinului, precum și menținerea afacerii pe linia de plutire.

Ținând cont că foarte multe afaceri eșuează, există și aici un risc ridicat pentru ca afacerea să nu funcționeze așa cum îți dorești.

Cu toate acestea, dacă afacerea este stabilă și merge bine, ea îți poate oferi o mulțime de venituri pasive.

După cum observi, ori alegi un risc mai mare (stres mai mare) și posibil câștig mai mare, ori alegi un job de la 9 la 17 cu risc mic dar cu potențial mic pe viitor.

Totuși, cunosc salariați care câțigă de multe ori mai bine decât antreprenori. Nu înseamnă că dacă esti antreprenor vei și câștiga mult.

  1. Sursele de venit pasiv cu risc ridicat

Investiția în acțiuni, spre deosebire de day-trading este o modalitate solidă de a crea multe venituri pasive. Atunci când cumperi acțiuni, faci acest lucru pentru că ele vor crește în valoare în timp.

În acest fel, indiferent de cum merge piața, vei avea parte de venituri pe termen lung și foarte lung. În cazul day trading-ului vorbim despre acțiuni achiziționate pentru a fi revândute la un preț mai mare, acest lucru fiind diferit față de achiziționarea de acțiuni care vor fi păstrate pe termen lung și foarte lung.

Alegerea acțiunilor în care vei investi necesită însă și o înțelegere a pieței, astfel încât să iei cele mai bune decizii.

Un fond mutual poate fi o altă investiție la care să te gândești dacă îți dorești o sursă de venit pasiv cu risc ridicat.

Vorbim de investiții pe 10-20-30 de ani, unde este necesară o foarte bună înțelegere a capitalizării dobânzii și o răbdare multă.

De ce e bine să ai în portofoliu toate aceste surse de venit?

Mulți oameni încep să aibă inițial o singură sursă de venit, aceasta fiind salariul și cu toate că această sursă este una foarte bună, e posibil să nu te poți baza pe ea pe termen lung.

Atunci când înaintezi în vârstă apar și responsabilități suplimentare, iar corpul tău va avea nevoie de mai multă îngrijire pentru a rămâne sănătos. Sursele de venit trebuie să crească și ele cu aceeași rată a nevoilor pe care le ai.

Este ideal să cauți surse de venit pasiv încă de la începutul vieții. Dacă vei începe să-ți pui banii în sursele de venit pasiv cu risc scăzut, vei începe să profiți de dobânda compusă, iar atunci când vei face o investiție, aceasta va crește pe măsură ce câștigi și dobânda.

Din punctul meu de vedere, a atinge 3 din cele 4 cadrane este ideal pentru cine dorește o libertate financiară pe termen lung. Să ajungi să câștigi la un job, să mai oferi în plus serviciile tale part time sau chiar să ai o mica afacere și să investești pe termen lung este un lucru pe care mulți dintre noi am putea să o facem. Dar pentru asta trebuie multă muncă și o schimbare de mentalitate pe bază de obiective.

Concluzie

Pentru a afla care sunt sursele de venit cele mai potrivite pentru cazul tău, trebuie să te gândeșți la circumstanțele tale personale.

Fiecare persoană are o toleranță mai mică sau mai mare la risc, cu toate acestea însă, este bine să ai cât mai multe surse de venit pentru a ajunge în punctul vieții în care banii lucrează pentru ține.

Doar o paletă mai mare de venituri te pot scoate din carapacea pe care singur ne-am facut-o.

Privește cât mai larg posibil și nu te mai uita ce spun cei din jurul tău.

Laurentiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.