Cum arată situaţia financiară a românilor în 2014

Cei de la FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar) au realizat un studiu foarte interesant după părerea mea la care au luat parte peste 1200 de intervievaţi.

Studiul a evaluat aspectele comportamentului de economisire al populaţiei din România şi legătura acesteia cu produsele financiar-bancare.

Rezultatele sunt cu adevărat şocante şi dezamăgitoare având în vedere că 76% dintre intervievaţi nu au economii şi nici investiţii.

În continuare o să-ţi prezint cele mai importante rezultate potrivit studiului.

Cum arată situaţia financiară a românilor în 2014

intrebare 3

Una dintre cele mai interesante întrebări a fost cea despre situaţia financiară a gospodăriei. Din păcate, se observă că mai mult de o treime dintre persoanele intervievate au avut o viaţă financiară aproximativ la fel faţă de acum 12 luni. Practic vorbind, în 12 luni pentru ei nu s-a modificat nimic din punct de vedere financiar.

O altă treime spun că au avut o viaţă mai proastă în ultimele 12 luni. Situaţa s-a înrăutăţi de la o lună la alta. Partea bună este că procentajul celor care spun că vor avea o situaţie financiară mai bună peste 12 luni creşte, fapt ce arată că lumea este pozitivă şi îşi doreşte mai mult. Partea rea este că nu acţionează şi rămân pasivi cu banii lor.

Întrebare 1 Întrebare 2

Din punct de vedere al produselor bancare, românii o duc destul de bine. Şi cei din mediul urban, dar şi cei din mediul rural, au folosit şi folosesc produse bancare (carduri de debit, credit, conturi de economii, internet banking, etc).

Partea mai puţin bună apare când vine vorba de produsele financiare de economisire şi investiţii. Din păcate, aproximativ 80% dintre români nu folosesc nici măcar unul dintre produsele financiare de investiţii.

Îmi pare rău să spun asta… românii nu ştiu şi nici nu vor să cunoască cum să facă mai mulţi bani..

intrebare 4

În continuare românilor le este greu să-şi plătească facturile lunare. Următoarele 2 dificultăţi: reducerea venitului şi dificultăţi în a-şi achita creditul.

Dacă facem un mic calcul, 1 din 2 gospodării româneşti au una dintre aceste probleme..

intrebare 5

Trec cu tristeţe peste partea de investiţii, dat fiind vorba că abia 5% dintre români investesc, însă partea şi mai rea apare la economii.

75% dintre români nici măcar economii nu au. Un abia 21% pot spune că pot să trăiească liniştiţi cu câţiva bani puşi deoparte.

intrebare 7

Aceeaşi problemă şi în cazul celor care au pus bani deoparte în ultimul an. 77% dintre români nu au pus bani deoparte în ultimele 12 luni.

Acestea fiind spuse: Veniturile lor au fost egale cu cheltuielile.intrebare 8

În cazul celor care au pus bani deoparte, media banilor economisiţi de români este de 528 de lei pe lună, însă dacă analizăm mai atent, cam 30% economisesc sub 100 de lei.

Practic vorbind, suma optimă de bani puşi deoparte pe lună ar trebui să fie 20% din salariul/venitul lunar. Vezi Regula 50/30/20.

intrebare 10

Partea bună la această întrebare este că majoritatea economisesc. Este una dintre procedurile cele mai corecte într-o asemenea situaţie. Partea rea este că următoarele 3 soluţii (cumpăr în rate, iau bani pe împrumut, iau un credit) acumulează împreună peste 50%.

Zis mai direct, 1 din 2 gospodării apelează la împrumuturi atunci când vor să-şi cumpere un produs „de-al casei”.intrebare 9

Cireaşa de pe tort când vine vorba de a economisi bani apare la această întrebare: „Câte luni aţi putea trăi doar din economii?”.

44% dintre români spun că sunt nu pot să se descurce mai mult de o lună.

Mai pe româneşte, 44% dintre români se află pe linia falimentară. Nu sunt asiguraţi şi nu pot să se descurce nici măcar o lună dacă au o problemă financiară.

Optim vorbind, un om ar trebui să deţină un fond de urgenţă care să-l ajute să trăiască cel puţin 6 luni la nivelul la care trăia înainte. Cam atât trebuie economisit.

intrebare 6

Nici viitorul nu sună prea roz. Dintre intervievaţi, 59% au un loc de muncă. Dintre aceşti 59%, o treime dintre sunt nesiguri şi le este teamă de viitorul lor la locul de muncă.

După aceste statistici, stau şi mă gândesc.. românul încă mai crede că nu ar trebui să-l intereseze propria educaţie financiară?

Că nu ar trebui să-l intereseze cum poate să facă mai mulţi bani? Cum poate să economisească mai mulţi bani? Sau cum poate să-şi reducă costurile pentru a avea o viaţă mai liniştită?

Câte familii din ţară au în fiecare săptămână câte o şedinţă de familie în care să se vorbească despre viaţa lor financiară?

Nu ar fi frumos să vorbim despre banii noştri cu cei apropiaţi? Să nu lăsăm lucrurile să se întâmplă la voia întâmplării..

Sunt doar câteva întrebări pe care orice român ar trebui să şi le adreseze o dată pe săptămână.

Sper ca pe viitor să se schimbe aceste statistici şi sper ca acest blog să ajute la schimbarea lor.

Ai grijă de banii tăi!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.