De unde începem atunci când vrem să selectăm acţiunile pentru a le include în portofoliu?
Sursele de inspiraţie pot fi variate, de la recomandările specialiştilor până la componenţa indicilor.
Să le luăm pe rând şi să le detaliem pe fiecare în parte:
- O variantă bună de luat în considerare o reprezintă topul creşterilor din perioada anterioară. Aici putem identifica acţiunile care încep un trend crescător şi este bine să le avem în vedere în perioada următoare. Dacă trendul se confirmă şi acţiunile corespund criteriilor noastre de selecţie putem să le includem în portofoliu. Informaţii privind acţiunile cu cea mai mare creştere în ultima perioadă găsim pe site-ul bursei în secţiunea “Tranzacţionare şi Statistici/Top 10 tranzacţionare”. Aici putem selecta atât perioada cât şi criteriile după care vrem să fie ordonate acţiunile;
- Topuri după lichiditate sau capitalizare. Tot în aceeaşi secţiune a bursei putem ordona topurile după valoare, volum sau după numărul de tranzacţii din perioada selectată. Pe lângă valoarea aprecierilor sunt foarte importante şi volumele pe care se realizează aceste creşteri. Este important ca aprecierea din ultima perioadă să fie insoţită de o lichiditate pe măsură, pentru a susţine trendul şi pentru a avea cui să vindem atunci când vrem să beneficiem de profitul înregistrat;
- Topul emitenţilor cu cea mai mare rată de creştere a profiturilor este cu siguranţă o sursă atractivă pentru a ne selecta acţiunile dorite. Rata de creştere a profitului reprezintă raportul dintre profitul net în perioada analizată din care se scade profitul net în perioada anterioara si profitul net în perioada anterioară, rezultatul fiind exprimat procentual. Profitul net este primul indicator financiar pe care îl evaluăm atunci când analizăm un emitent. Informaţii privind profitul înregistrat de un emitent găsim pe site-ul Bursei în secţiunea “Informaţii financiare” a simbolului respectiv. O societate cu o rată de creştere a profitului mare este interesantă pentru investitori, deoarece creşterea profitului duce la creşterea preţului acţiunilor şi implicit la o creştere a dividendelor plătite acţionarilor;
- Topul celor mai ieftine (subevaluate) acţiuni după indicatorul P/E sau P/B. Mulţi investitori au ca strategie achiziţia de acţiuni considerate ca fiind subevaluate din punct de vedere financiar şi le păstrează în portofoliu până când acestea ating un nivel apropiat de valoarea reală a companiei, după care le vând şi reiau procesul căutând alte acţiuni subevaluate. Informaţii privind clasificarea emitenţilor după aceste criterii putem găsi AICI având posibilitatea să selectăm topul dupa criterii precum Capitalizare, PBV, PER sau dividentul net acordat în anul anterior;
- Topul emitenţilor cu cel mai mare randament din dividende. Randamentul dividendului reprezintă raportul dintre dividendul net oferit de companie şi preţul acţiunii. Dacă suntem investitori interesaţi în primul rând de câştigul din dividende acesta este un top pe care trebuie sa-l analizăm cu atenţie. Randamentul din dividende exprimă câştigul procentual al unui investitor din dividendele repartizate de societate şi ne poate indica un caştig potenţial anual, dacă politica de distribuire a dividendelor s-ar păstră şi nu am ţine cont şi de posibila creştere a preţului acţiunilor;
- Componenţa indicilor este o abordare care poate da rezultate bune pe termen lung şi este o sursă de selecţie a titlurilor în care vrem să investim, rapidă şi sigură. In funcţie de suma pe care o avem la dispoziţie şi de perioada de timp pe care suntem dispuşi să investim, analizăm rezultatele obţinute de principalii indicatori şi componenţa acestora şi decidem care sunt titlurile în care vrem să investim. Recomandarea este dacă dispunem de o sumă relativ mică pentru investiţii să nu investim în toate titlurile din componenţa unui indice, ci să selectăm câteva care respectă criteriile noastre de selecţie. În acelaşi timp trebuie să evităm să investim în toate acţiunile din componenţa unui indice sectorial pentru că ne expunem prea mult riscului domeniului de activitate din care acesta face parte;
- Recomandările analiştilor, brokerilor şi ale altor investitori le găsim în presa de specialitate. Dacă dorim o confirmare a propriilor criterii de selecţie a titlurilor pe care dorim să le introducem în portofoliu putem să ne revizuim deciziile în funcţie de opiniile analiştilor, ale brokerilor şi ale altor investitori, pe care le găsim cel mai des în presa de specialitate online.
Acestea sunt câteva surse din care ne putem inspira pentru a ne face listele de acţiuni pe care să le urmărim şi să le analizăm, după care luăm decizia de investire.
Potenţialele acţiuni care le regăsim în una sau mai multe liste din cele prezentate mai sus trebuie analizate atât din punct de vedere tehnic cât şi fundamental pentru a decide care dintre ele merită să fie introduse în portofoliul nostru.
Sursele de mai sus pot fi şi combinate între ele şi emitenţii care se regăsesc în mai multe liste au şanse mai mari să fie confirmaţi de analize.
Nu trebuie să pierdem din vedere un alt aspect foarte important care se referă la momentul în care decidem să achiziţionăm acţiunile. Pe lângă ce acţiuni cumpărăm trebuie să fim foarte atenţi şi când decidem să facem acest lucru.
Piaţa de capital are perioade de creştere mai mici sau mai mari, perioade de stagnare şi perioade de scădere. Dacă dorim să devenim investitori la bursă dar trendul este unul descendent este mai bine să aşteptăm să se încheie acest trend şi după aceea să intrăm în piaţă.
Chiar dacă criteriile de selecţie ale acţiunilor sunt foarte bune şi acţiunile vizate sunt dintre cele cu potenţial mare, dacă momentul ales pentru achiziţionare nu este cel mai potrivit este posibil ca tranzacţia să nu se finalizeze aşa cum ne-am propus.
Variante sunt multe, dar cel mai important este ca fiecare să îşi găsească propriul sistem care îi oferă cele mai bune rezultate şi care i se potriveşte cel mai bine.
În speranţa că v-am oferit câteva surse de inspiraşie din care să vă selectaţi acţiunile pentru a vă crea propriul portofoliu, aştept părerile voastre despe ce alte surse sau resurse interesante cunoaşteţi care merită analizate pentru a lua decizii inţelepte pe piaţa de capital.
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.