Se poate spune că pe piaţa de capital se întâlnesc două categorii de participanţi, cei cu bani şi cei cu informaţii şi se face un schimb, cei cu bani pleacă acasă cu informaţii, iar cei cu informaţii pleacă cu bani.
Este important să fim bine informaţi ca să putem să beneficiem de avantajele pieţei de capital şi să caştigăm experienţă şi încredere în mecanismele bursei.
Piaţa de capital este un domeniu vast şi dacă nu suntem bine organizaţi putem să ne pierdem în detalii căutând informaţiile relevante.
Este bine să ştim exact ce informaţii căutăm şi unde le găsim pentru a nu pierde mult timp cu activitatea de cercetare şi să ne concentrăm pe deciziile importante.

La început va trebui să alocăm mai mult timp pentru a ne forma propriul sistem şi pentru a decide care sunt sursele de informare cele mai importante pentru noi.
Cele mai importante surse de unde ne putem informa pe bursă sunt:
1. Site-ul Bursei de Valori Bucureşti (www.bvb.ro) este cu siguranţă prima noastră opţiune atunci când vine vorba de informare pe piaţa de capital românească.
Aici vom găsi pe lângă ghiduri şi materiale educative, informaţii despre emitenţi şi cotaţiile online.
Toţi emitenţii listaţi sunt obligaţi să transmită bursei informaţii legate de: convocările AGA şi hotărârile acestora, distribuirea şi plata dividendelor, emiterea de noi acţiuni, diminuări sau majorări ale capitalului social, rapoartele trimestriale, semestriale şi anuale care includ şi rezultatele financiare, precum şi orice informaţii care ar putea avea impact asupra preţului acţiunilor.
Aceasta este cea mai obiectivă sursă de informare la care putem apela.
2. Paginile web ale emitenţilor tranzacţionaţi pe bursă trebuie să aibă o secţiune special dedicată acţionarilor.
Aici putem găsi informaţii mult mai detaliate despre activitatea companiei, de la istoric şi politica de personal şi până la proiectele de dezvoltare pe termen lung.
Deasemenea ei pot avea şi o secţiune de noutăţi de unde putem afla ce contracte noi a semnat managementul, ce planuri are în perioada următoare şi care sunt avantajele în faţa competitorilor care îi vor ajuta să îşi menţină sau să îşi mărească cota de piaţă, toate acestea putând avea impact semnificativ asupra evoluţiei viitoare a societăţii şi implicit a preţului acţiunilor.
Paginile web ale fiecărei companii listate le găsim pe site-ul bursei în secţiunea “Emitent” a fiecarui simbol.
3. Rapoartele departamentelor de analiză ale SSIF-urilor sunt o sursă importantă de informare în vederea formării unei opinii obiective.
Vechimea în piaţă şi experienţa intermediarului îşi spun cuvântul atunci când este vorba de rapoartele de analiză pe care acesta le realizează. În aceste rapoarte sunt prezentate cele mai importante informaţii financiare despre emitent şi pot conţine recomandări privind achiziţia sau vânzarea titlurilor analizate.
În general accesul la aceste rapoate de analiză este limitat clienţilor intermediarului care le emite, astfel fiecare investitor având acces la rapoartele de analiză emise de societatea care îi facilitează tranzacţiile.
4. Opiniile brokerilor le putem obţine cu uşurinţă păstrând o relaţie apropiată cu brokerul nostru.
Avantajul de a fi în fiecare zi în contact cu piaţa, cu investitorii şi cu emitenţii poate fi pus în valoare în favoarea noastră dacă cerem opinia brokerului în legătură cu operaţiunile pe care vrem să le desfăşurăm.
Daca aţi scăpat din vedere o ştire sau o informaţie de moment din lipsă de timp, brokerii sunt tot timpul bine informaţi fiind pregătiţi să facă diferenţa între informaţiile relevante care pot avea efecte imediate şi zgomotul de fond, de aceea nu ezitaţi să le cereţi părerea şi să dezbateţi deciziile luate cu brokerul dumneavoastră înainte de a le pune în aplicare.
Pe lângă opiniile brokerului cu care colaborăm putem să mai găsim părerile altor brokeri cu experineţă şi în presa financiară sau pe site-urile de specialitate.
5. Site-uri financiare. Atunci când scanăm site-urile de profil nu trebuie să ne uităm doar dupa informaţii strict legate de emitent, ci şi după ştiri din sectorul în care acesta işî desfăşoară activitatea sau informaţii legate de competitorii săi.
Nu trebuie pierdute din vedere nici ştirile legate de evoluţia economiei în general, pentru că acestea ne ajută să ne formăm o imagine de ansamblu asupra posibilelor tendinţe viitoare ale bursei.
Informaţiile macroeconomice, sociale sau politice pot fi punctul de plecare pentru noi trenduri pe care este bine să le intuim înainte să se formeze pentru a fi cu un pas înaintea celorlalţi.
Nu ignoraţi nici schimbările din sistemul legislativ, fiscal sau financiar pentru că acestea ne afectează atât pe noi ca persoane fizice şi investitori, cât şi pe companiile listate în care noi invesitim.
Bursa este de multe ori sensibilă la informaţii care aparent nu au nici o legătură directă cu investiţiile şi piaţa de capital.
Cu toate acestea ele nu pot fi ignorate şi trebuie să încercăm să facem corelaţii între ceea ce citim şi direcţia în care se mişcă piaţa bursieră.
Câteva exemple de site-uri financiare pe care le puteţi scana sunt www.wall-street.ro , www.bursa.ro sau www.piatafinanciara.ro .
6. Presa financiară şi emisiunile TV de specialitate. Fiecare are anumite publicaţii pe care le urmăreşte cu regularitate, citind periodic ştirile pe care aceştia le furnizează ne putem forma o opinie privind obiectivitatea şi veridicitatea informaţiilor oferite.
Publicaţiile financiare consacrate sunt prompte în a oferii informaţii de calitate pentru a-şi păstra cititorii bine informaţi şi pentru a-şi creşte audienţa şi notorietatea.
În această secţiune putem aminti publicaţii precum Capital sau Ziarul Financiar cu site-urile aferente www.capital.ro şi www.zf.ro , fără însă a ne limita doar la acestea. Iar ca şi emisiuni TV vă recomand emisiunea lui Moise Guran, BiziDay care acum se difuzează pe Digi TV.
7. Presa internaţională nu trebuie neglijată, pentru că deşi bursa noastră este mai puţin dezvoltată în comparaţie cu marile burse europene sau internaţionale, este corelată într-o anumită măsură cu pieţele mature.
Ştirile şi informaţiile cu greutate din presa internaţională vor avea impact şi asupra bursei locale, inclusiv raportările financiare ale marilor jucători internaţionali îşi pot avea ecou în piaţa locală.
Trebuie să fim atenţi la ştirile legate de scena politică internaţională cât şi la opiniile analiştilor consacraţi, pentru că toate acestea pot influenţa o zi de tranzacţionare obişnuită la Bucureşti.
Un portal bun pentru a citi presa internaţională este chiar www.yahoo.com secţiunea Finance, aici fiind o centralizare a celor mai importante evenimente din presa internaţională.
Dar şi agenţiile de presă cum ar fi www.reuters.com sunt o sursă importantă de informare privind ultimile noutăţi internaţionale.
[divider top=”no” size=”2″ margin=”5″]Nu vom putea niciodată să cuprindem toate ştirile şi informaţiile şi în acelaşi timp să folosim atât analiza tehnică cât şi pe cea fundamentală pentru a putea lua cele mai bune decizii.
Dar este important să ne facem propriul sistem de analiză şi de informare astfel încât să putem să selectăm doar informaţiile importante şi relevante în procesul nostru de luare a deciziilor.
Să nu vă închipuiţi că trebuie în fiecare zi să stăm ore în şir în faţa calculatorului pentru a putea prelucra toate ştirile apărute.
Odată stabilit sistemul de urmărire a ştirilor şi informaţiilor şi început procesul de informare o să ne fie din ce în ce mai uşor să monitorizăm presa. Aşa cum am mai precizat în articolele anterioare respectarea deciziilor luate, răbdarea şi perseverenţa sunt calităţi pe care trebuie să le aibă un investitor pe bursă.
Nu trebuie să refacem în fiecare zi analizele fundamentale ale emitenţilor pe care îi avem în portofoliu sau pe care îi urmărim, este suficient să ne uităm pe rezultatele financiare atunci când ele sunt publicate.
În schimb este bine să urmărim presa de specialitate zilnic, nu trebuie să o citim din scoarţă în scoarţă, articol cu articol, este suficient să trecem în revistă principalele titluri şi dacă ceva ne atrage atenţia în mod deosebit atunci aprofundăm subiectul respectiv.
Nu uitaţi că este recomandat ca întotdeauna să urmărim mai multe surse de informare, să verificăm ştirile şi să nu acţionăm la primul impuls.
Voi ce alte surse de informare eficiente folosiţi în procesul de luare a deciziilor care merită precizate şi împărtăşite?
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.