Cum ajunge o companie sa se listeze la BVB – Daniela Serban S06E18

Un nou episod al podcastului Banii Vorbesc este aici pentru tine și pentru toți cei care aleg să investească în companiile din România.

Avem un subiect despre care nu am mai vorbit până acum și anume: Cum și De Ce alege o companie să se listeze la BVB?

Sunt informații importante pentru un investitor să înțeleagă de ce alege o companie să se finanțeze cu ajutorul bursei dar și să afle care sunt toate beneficiile pe care le aduce bursa unei companii.

Vom discuta despre metodele de listare (listare tehnica, IPOs sau plasament privat) pe care le are o dispoziție o companie, dar și despre cum ar trebui un investitor să analizeze fiecare nouă companie care urmează să se listeze la BVB.

Informații prețioase care vin de la invitata mea specială Daniela Șerban – o mare cunoscătoarea a bursei locale cu peste 16 ani de experiență pe piața de capital.

Este președinte și co-fondator a Asocieției Române pentru Relația cu Investitorii și fondatorul companiei VERTIK GROUP care include o companie de consultanta în afaceri, un grup de inițiativă de politici publice și un vehicul de investiții.

Prin această cale îi mulțumesc tare mult că a acceptat invitația mea și te las pe tine să afli toate detaliile despre subiectul propus.

Episodul îl poți asculta atât audio în playerul de mai sus sau pe platformele menționate mai jos, dar și video pe youtube:

Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!

Poți asculta interviul VIDEO și pe canalul de Youtube Banii Vorbesc! Nu uita să dai subscribe!

Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc: 

      

În acest episod, vei afla răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Care sunt motivele pentru care o companie se listeaza la bursa? De ce alegem sa ne listam compania?
 • Stiu ca un principal motiv ar fi poate finantarea – de ce nu ar alege sa mearga la banca? sau sa faca o listarea privata de tip angel investors?
 • Care sunt conditiile pe care o companie trebuie sa le respecte pentru a se putea lista la bursa?
 • Diferenta intre Piata Principala si Piata secundara?
 • Care sunt metodele prin care se poate o companie lista la bursa?
 • Ce inseamna mai exact listarea prin plasament privat?  Cine poate participa si cum se listeaza ulterior compania la bursa?
 • Ce inseamna mai exact un IPO? multe listari sunt facute pe aceasta metoda.
 • De ce dupa listare pretul actiunilor (in cele mai multe cazuri) scade?
 • Cum ar trebui sa analizeze un investor o companie care urmeaza sa se listeze IPO sau prin alte metode?
 • Avem multe cazuri fericite de companii listate la bursa, dar si unele mai putin fericite – din experienta ta – cand trebuie sa se gandeasca o companie sa se listeze la bursa? In ce faza de dezvoltare a companiei?
 • Toata companiile care vor sa se listeze la bursa trebuie sa parcurga un set birocratic de analiza financiare? Cine le face si cum sunt facute acestea? Cat de sigure sunt acestea cu realitatea din companie?
 • Asteptam cu mare interes listarea Hidroelectrica care se anunta la inceputul anului viitor. Cum crezi ca va fi primită de investitori si cat de importanta este ceasta listare pentru BVB, dar si pentru guvern?
 • Stim cu totii de ce o companie privata ar trebui sa se listeze la bursa – dar de ce guvernul ar trebui sa listeze companiile de stat la Bursa? Ce beneficiu are acesta din aceste listari?
 • Sa ne asteptam la listari multe in 2023? 
 • Un mesaj de final pentru cei care doresc sa investeasca intr-o companie care urmeaza sa se listeze la BVB?
   

Pentru orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi.

Nu uita să te abonezi pe youtube ca să fii primul care primește noile episoade Banii Vorbesc.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.