Cum a fost 2022 + Planurile Mele pe 2023

La mulţi ani prosperi şi cu randamente cât mai mari îţi doresc! 

Revin cu acest articol la început de an la fel cum am facut-o de fiecare dată și sper să te ajute și pe tine să-ți faci un mic pkan.

Chiar dacă 2022 a fost un an cu randamente mai puțin bune pe bursă, pentru mine a fost un an în care am investit destul de mult în anumite proiecte personale, dar și pentru a deschide primul apartament al meu pe care îl ofer în regim hotelier. Din octombrie este lansat și pot spune că mă bucur de o rată frumoasă de închiriere până acum. Brașovul este, după părerea mea, cel mai bun oraș pentru astfel de proiecte.

A fost un an în care m-am implicat mult în investiția imobiliară făcută încă din 2021. Fiind o investiție destul de mare, totul merge pe etape, iar în 2023 sper să termin și cu ultima etapă din proiect.

Un lucru important de menționat este și faptul că am încercat să-mi aloc mult timp familiei și asta va fi și pentru 2023 de urmat. Maia are deja 3 ani și este nevoie de mult timp cu ea plus, din fericire, mai așteptăm un membru nou în familie pentru vara lui 2023.

Deci 2023 o să fie cu multe lucruri în familie și chiar mă bucur de fiecare moment petrecut cu ei. De aceea, timpul meu este limitat seara și în weekenduri.

A fost un an în care am lucrat foarte mult la proiecte extra blog, dar a fost și anul în care am început să lucrez la canalul de TikTok care a crescut frumos la peste 6000 de urmăritori.

Un al doilea focus important a fost podcastul Banii Vorbesc unde am avut episoade foarte bune cu invitați de renume. M-am ocupat personal de înregistrarea episoadelor, realizarea întrebărilor, iar cu ajutorul lui Sorin am reușit să le expunem atât audio, cât și pe youtube unde suntem în creștere.

Un focus a fost si pagina de instragram care s-a bucurat și ea de o creștere frumoasă și de conținut specific.

Un minus pe 2022 a fost ca nu am reușit să scriu pe blog la fel de mult ca și până acum și nici nu am reușit să lansez canalul de youtube. Ce pot spune este că lucrez la dezvoltarea canalului de youtube Laurentiu Mihai iar in februarie îl voi lansa cu ajutorul unui curs gratuit video direct pe canal. Se lucreză și pe partea asta, chiar dacă a fost un delay de cam 1 an.

Cele mai importante activități din acest an pe plan profesional:

 1. Pentru agenția The Pharmacy pe care o conduc a fost un an destul de dificil, dar cu perspective. Dificil pentru că mediul online în general a avut scăderi în 2022 datorită mai multor factori externi iar profitabilitatea magazinelor online a avut și în continuare are mult de suferit. Va fi un an 2023 dificil din acest punct de vedere, dar cred ca vor fi multe oportunități dacă vom reuși să le atragem.
 2. CRM-ul nextlvl.ro – cloud CRM & ERP software – acesta este cred minusul cel mai mare pe 2021-2022 – din pacate, este un program bun, dar din lipsa de cunostințe (să spunem așa) nu a putut să se desprindă. A rămas un program pe care îl folosim cu echipa intern și cred că aici va rămâne.
 3. Cursul Strategii și Tipuri de Investiții – s-a bucurat de multe aprecieri și de mulți absolvenți. Mă bucur că am ajutat la dezvoltarea a peste 550 de investitori.
 4. Alături de bunuș prieten Adrian Căpraru am lansat cursul Peer to Peer & Real Estate Crowdfunding, primul din România și cred că cel mai complet la nivel european, despre cum să investești în metoda aceasta. Este un curs nișat pentru un public foarte mic de oameni. S-a bucurat și el de un start foarte bun și sunt convins ca toate informațiile din curs sunt utile și perfect valabile în 2023.
 5. Programul de Consultații s-a bucurat și el de succes. Am avut zeci de consultații cu oamenii foarte faini care își doresc mai mult de la ei și vor să investească pentru viitorul lor. Cred ca sunt orele cele mai faine pe care le petrec cu mult drag pentru că mă ajută și pe mine să înțeleg ce se dorește și ce pot oferi eu în plus.
 6. Podcastul Banii Vorbesc a ajuns la 137 de episoade în cele 7 sezoane cu mii de ascultători la fiecare episod. Am primit feedback pozitiv atât de la invitați (mulți au încheiat parteneriate cu ascultătători), cât și de la ascultători care parcă au început să savureze fiecare minut în parte.

După cum observi, un an plin pe zona de investiții antreprenoriale și activități în care am fost implicat direct.

Consider că venitul activ este cel mai important și că acesta are nevoie de cea mai mare alocare a timpului.

Venitul activ a avut și el un salt de 30% – ceva mai puțin față de rata de care eram învățat, însă rata de economisire a crescut și se află undeva la 62% în acest moment.

Venitul a crescut în special din investiții. Economiile realizate au fost și ele reinvestite, însă de data aceasta în realizarea și finalizarea proiectului #CasaMihai.

În 2021 am realizat achiziția proiectului CasaMihai, am modernizat clădirea unde se putea locui și am reușit să fac și mutarea tot în acest an. 2022 a rămas să continui renovările și am reușit să finalizez și partea închiriabilă în regim hotelier. Are acum un total de 5 spații comerciale și 1 spațiu de regim hotelier care vor ajuta toate la plata întregii investiții.

Randamentul este undeva la 7,5% pe an acestei investiții, nesocotind partea de locuință personală.

Am reușit din octombrie să lansez Apartamentul în regim hotelier din #CasaMihai și, spre surprinderea mea, am avut un grad de ocupare undeva la 60% – având în vedere că totul a pornit de la zero. Apartamentul este atât pe booking cât și pe Airbnb în cazul în care dorești să vezi cum arată 🙂

Dar hai să vedem și cum arată portofoliu la 2021 – care în continuare este unul axat pe imobiliare datorită acestor investiții.

Portofoliu Actual final 2022

Acesta este portofoliul meu de investiții & cash din Ianuarie 2022, care nu include partea de investiții antreprenoriale despre care am menționat mai sus.

Dacă în 2021 la final aveam peste 63% imobiliare, acum a ajuns undeva la 55%. Planul de a echilibra și mai mult portofoliul începe să dea roade.

Am realizat în contiuare investiții pasive în planul meu pe termen lung ETF-uri și acțiuni RO/INT – aici acumularea a avut loc și mai mult + am ales ca o parte din cash să se orienteze către investiții cu grad mai mic de risc: titluri de stat și depozite bancare (de ce depozite? pentru că vreau să pot să le lichidez rapid când doresc să mai investesc pe bursă în anumite oportunități).

În 2022 am:

 • Continuat să investesc conform strategiei de investiții pasive setată de mai mulți an, dar sume mai măricele în 2021 ca să pot echilibra portofoliul și sî profit de aceste scăderi.  Strategia DCA pe scăderi este cea mai potrivită 🙂
 • Continuat să îmi cresc investițiile mai riscante. Robotelul nu a mers conform asteptarilor pe 2022, multe pozitii deschise in acest moment si asteptam niste schimbari de trenduri.
 • Nu am mai achizitionat crytomonede – iar portofoliul este jos de tot – nu e problemă cu acest aspect.. nu era punctul forte din portofoliu.
 • Am continuat să investesc în #CasaMihai și am realizat toate investițiile pentru a putea deschide apartamentul în regim hotelier. PS. Numai cu meșteri nu îți doresc să lucrezi în țara asta!

Dar ce urmează în 2023?

2023 îl văd un an în care poți dezvolta multe lucruri interesante și în care doresc să realizez poate o altă investiția antreprenorială având în vedere că cea cu CRM-ul nu avut succes. (învățăm din insuccese).

În funciție de situația globală, voi încerca să acumulez mai mult în ceea ce privește bursa. Aș dori să pun accentul și pe un portofoliu pe dividende extern (momentan alocarea mea este pe România în ceea ce privește dividendele) și pe extern în ceea ce privește acțiuni growth.

Vreau să fiu mai organizat şi mai eficient, acum că timpul meu este din ce în ce mai scurt.

Vreau să-mi elimin timpul petrecut în activităţi care nu-mi aduc o satisfacţie (monetară sau emoţională). Am încercat asta și în 2021, și în 2022, dar de multe ori nu am reușit (nu suntem perfecți..). Totuși, pot spune că am eliminat mult timp mort sau timp petrecut în social medie fără un scop anume.

Planul va rămâne în continuare: creştere venit activ (ca în fiecare an) şi dezvoltare surse venit pasiv (ca în fiecare an).

Mereu cu obiective clare și procente clare pentru fiecare lucru pe care îl fac.

Priorităţile anului 2023:

 • Agenţia De Performance Media – The Pharmacy – mereu prioritatea nr. 1.
 • Dezvoltarea continuă a venitului pasiv – mai jos voi scrie cam care sunt planurile pentru anul care urmează.
 • Dezvoltarea Blogului laurentiumihai.ro – este locul unde intru cu mare drag şi scriu articole în urma experienţei mele.
 • Realizarea unui curs pentru laurentiumihai.ro pe zona de dezvoltare și optimizare financiară. Diferit față de cursul de investiții, acesta va fi mai mult pe partea de administare și management financiar. – preluat obiectivul din 2022 și replanificat pentru 2023.
 • Dezvoltarea blogului 1cartepesaptamana.ro – În 2022 a fost într-un con de umbră. Aș dori să-l reorganizez puțin ăn 2023 și poate chiar să fac vânzarea lui dacă voi găsi pe cineva interesat.
 • Dezvoltarea canalului de Youtube – a fost o prioritate și rămâne pentru 2023. Pot spune că am lucrat la acest aspect pe final de 2022, iar în 2023 se va lansa cu un mini curs video direct pe canalul de Youtube alături de partenerul xtb.
 • 2023 va fi, cel mai probabil, cel mai bun an al podcastului Banii Vorbesc. Am planificat peste 25 de interviuri, brokerul xtb va fi alături de noi și ne va ajuta ca toate materialele să ajungă la oameni importanți și vor spiriji în tot acest demers.

La nivel de investiţii în instrumente financiare, ce urmează în 2023

Dacă la început de 2022 nu pot spune că eram nostradamus și vedea o inflație așa de mare sau o scădere a burselor internaționale asa de interesantă, în 2023 prevăd ca lucrurile vor continua să meargă în jos (cel puțin o perioadă).

O să continui să cumpăr pe scădere până în vara anului 2023 și atunci poate voi reanaliza situația. 2023 va fi ori la bal, ori la spital – ori vom avea o revenire a piețelor începând cu toamna viitoare, ori ne vom înfunda și mai tare în această recesiune.

Eu sunt mai optimist și văd o revenire. Dar vom vedea ce va fi..

Ce este clar este faptul că strategia cea mai buna este și va rămâne DCA – cumperi în tranșe mici, în scădere, în funcție de sumele pe care le poți aloca. Piața mereu a avut momente de scădere și trebuie să știm cum să profităm de ele.

Vom vedea ce oportunități vor fi – vine criza, nu vine criza, trebuie să fim pregătiti și trebuie cash în direcția aceasta.

Ce urmează:

1. Cash – Acumularea – pentru oportunitățile din 2023.

Tot ce însemnă investiții o să fie cu sume mai mici pentru că voi păstra cash pentru momente cheie.

DSA cu sume de 50% pentru ca mai târziu să pot prinde anumite ”reduceri”

2.  Voi finaliza #CasaMihai – acum a mai rămas doar anumite aspecte estetice de exterior – o voi realiza în vara lui 2023.

3. Voi continua să investesc în ETF-uri străine prin xtb.

Strategia este cât se poate de clară și eficientă în direcția aceasta.

4. Voi continua să investesc în anumite acţiuni de pe BVB. În special în cele care oferă dividende mari.

5. Voi continua să investesc în peer to peer investment.

Dar cu sume mai mici de data aceasta. Voi alege în special zona de crowdfunding real estat unde pot investi în imobiliare fără deținere cu randamente de 7% (medie) pe an – peste ce aș putea obține din imobiliare fizice.

6. Criptomonedele – mă voi opri, cel puțin o perioadă. Voi rămâne la portofoliul actual (mic ce este drept) și aștept alte vești de la piață.

7. Alte investiţii de continuat din anii anteriori:

 • Investiții speculative cu ajutorul de booti. Momentan mai am 1 singur robot activ care a avut un +17% pe 2021, dar cu minus pe 2022 – de ce nu zic cât minus este pentru că multe tranzacții sunt închise cu lacăt și încă nu sunt soluționate. Totuși, a fost un an greu, dar am încredere că vom reveni în 2023. Nu cred ca voi mai face alte investiții în această direcție pe 2023.
 • Obligaţiuni corporative – am așteptat pe 2022 să vină alte oportunități pentru că nu m-am așteptat ca 2022 să fie unul cu scăderi. Bine că nu prea au venit și nici nu am investit. Nu voi investi nici în 2023.

8. Investiţie în imobiliare. În 2022 nu am acționat și cred că nici în 2023 nu o voi face. Ma voi concentra doar către zona de bursă. Dacă vor veni oportunități, iar dobânzile vor scădea, poate voi încerca o strategie cunoscută de la Cristi Istrătescu – prin leverage. L-am cunoscut în 2023 și mă bucur că am legat o prietenie cu el.

9. Investiţie în Educaţie – mereu voi face lucru. Chiar dacă este numărul 8, mereu este numărul 1 în mintea mea.

Nu am apucat să citesc așa mult în 2023, dar mi-am dat seama că educația mea nu mai vine din cărți, ci mai mult din online – din citit zeci de articole online sau parcurs podcasturi sau video-uri.

Cred ca în direcția aceasta va fi și 2023.

10. Investiţii în Călătorit – în 2022 mi-am propus să plec o luna în ”work and travel” – călătorit cu familia și muncă în același timp. Nu am reușit, dar am făcut multe altele interesante. Puține ca număr dacă mă întrebi pe mine. Am muncit mai mult decât am călătorit. Poate 2023 să fie diferit!

În 2023 o să încercăm să călătorim până în vară mai mult, ca după să avem un timp petrecut acasă alături de noul membru.

11. Sportul – pentru mine înseamnă ceva important. Mă ajută să îmi mențin mintea în formă, dar și corpul.

Vreau să continui să fac sport intens de cel puțin 3 ori pe săptămână + să particip la cel putin 5 competiții de alergare dintre care una cu obstacole și un triatlon.

Acesta este planul meu pentru 2023.

Acum urmează să-mi spui ce îţi propui tu în noul an. Orice comentariu este bine venit puţin mai jos.

Succes la investiţii în 2023!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.