Cred că ştii că anul acesta este anul în care testez foarte mult partea de peer to peer, dar şi de crowdfunding în imobiliare.
Aceste tipuri de investitii in imobiliare sunt din ce în ce mai atractive pentru public şi chiar am început să testez mai multe platforme.
Nu prea sunt adeptul investiţiilor directe în imobiliare – în sensul că blochezi sume destul de mari, iar lichiditatea este scăzută.
Nu înseamnă că investiţiile în imobiliare nu sunt bune. Mulţi spun că sunt cele mai profitabile şi cele mai atractive. Dacă citeşti alte bloguri de educaţie financiară din România o să observi că mulţi dintre investitori preferă foarte mult acest tip de investiţie.
Dar aceste investiţii necesită şi timp din partea ta pentru treburi organizatorice pe care eu încerc puţin să le evit în acest moment. Pe viitor mă gândesc să investesc în imobiliare şi în mod real, în România, dar până atunci am găsit aceste noi tipuri de investiţii în imobiliare care îmi oferă un randament foarte bun şi unde pot să diversific destul de uşor.
Ce inseamna Crowdfunding in Imobiliare?
Crowdfundingul , la modul general, este o cale prin care proprietarii de afaceri pot strânge bani pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare. Această strângere de bani este adresată unei mulţimi de oameni care pot investi sume mici de bani.
O diferenţă importantă dintre crowdfunding şi alte metode de finanţare este că la crowdfunding poţi investi sume mici de bani şi oricine poate le poate investi deoarece procesul se întâmplă de cele mai multe ori online.
Dacă vorbim de imobiliare, acest proces a fost implementat şi în acest domeniu ca o alternativă de finanţare pentru proprietarii care nu au fonduri pentru renovare sau pentru alte proiecte mari de construcţii.
Aşa cum în crowdfundingul tradiţional oamenii de afaceri cer bani pentru finanţarea unui idei, aşa şi în imobiliare, dezvoltatorii cer bani pentru dezvoltarea de clădiri, apartamente, case, ansambluri, etc.
Fiecare persoană, pe platformele de crowdfunding real estate (imobiliare), pot investi sume de la 50-100 euro pentru finanţarea mai multor proiecte imobiliare, iar aceasta va primi înapoi suma de bani + un randament care de multe ori este format din 2 cifre.
Mulţi investitori din vest au început să profite de aceste investiţii şi să facă randamente frumoase.
Cele mai importante beneficii pentru un investitor este:
- Totul se întâmplă online, fără drumuri la notar, avocat, agent imbiliar;
- Poţi investi sume mici de bani, chiar şi 50 de euro;
- Poţi diversifica – este chiar ideal pentru tine să investeşti în mai multe proiecte şi pe mai multe platforme pentru a dispersa riscul;
- Poţi chiar să-ţi lichidezi investiţia pe piaţa secundară a fiecărei platforme (dacă această îţi oferă această opţiune)
- Poţi beneficia la unele platforme şi de buyback safety – un fond care garantează banii în caz de faliment;
- Ai toată documentaţia despre proiecte şi poţi lua decizia uşor, de acasă.
- Nu îţi blochezi sume de bani foarte mari într-un singur apartament – dacă ai investi singur într-un apartament de exemplu.
- Poate reprezenta o sursă bună de venit pasiv pentru că timpul alocat de tine este unul mic.
- Scapi de tot ce înseamnă administrare proprietăţi în cazul în care ai fi ales să investeşti în propriul apartament.
Sunt multe beneficii, însă de reţinut este că această metodă este relativ nouă în Europa şi prezintă risc. Nu înseamnă că investiţiile în imobiliare varianta clasică nu sunt bune, doar că crowdfundingul în imobiliare poate reprezenta o metodă de diversificare pentru tine.
In ce fel de proiecte poti investi?
Cum spuneam şi mai sus, poţi investi în proiecte de imobiliare, în construcţia de noi blocuri sau în renovarea de locuinţe.
Majoritatea au randamente de peste 10%. Sunt platforme care îţi oferă randament anual din chirie care este ceva mai mic, nu doar un randament la investiţie.
Un randament potenţial de 19,5% pentru acest proiect.
Alte proiecte frumoase de la reinvest24.
12,5% randament potenţial pentru un proiect situat în Lituania.
Majoritatea proiectelor sunt în ţările Baltice pentru că acolo legile sunt special realizate pentru aceste noi metode de finanţare şi de investiţii.
Important de ştiut – proiectele în imobiliare se finanţează destul de repede. Apar proiecte noi în fiecare săptămână sau lună, depinde de tine cât de repede te mişti şi depinde de capitalul tău de investiţie.
Mai multe proiecte poţi vedea direct pe platforme.
Ce platforme am testat?
1. Crowdestor este platforma în care am investit deja în 2 proiecte.
Poţi investi în proiecte de afaceri, imobiliare şi startup-uri, iar suma minimă de investit este de 50 euro. Aceasta a fost 100 euro când am investit eu, însă au scăzut la 50 în 2019.
De la 1 martie, platforma a realizat şi un fond de buyback guarantee pentru eventualele riscuri de faliment care ar putea interveni în aceste platforme.
Am 2 investiţii momentan pe real estate, una cu 14,5% randamente şi alta cu 21% randament.
Mai multe detalii puteţi găsi pe www.crowdestor.com
2. Crowdestate.eu este prima platformă pe care am testat-o unde lucrurile au mers foarte bine pentru mine.
Cred că este şi una dintre cele mai mari platforme din Europa cu zeci de mii de investitori.
Dacă ai proiecte interesante de real estate pentru care ai dori investiţii, poţi chiar să iei legătura cu ei pentru finanţare.
Dacă eşti investitor, să ştii că media randamentului este de 18% pe an.
Până în prezent, media mea pe platforma aceasta a fost de 13,70%, dar am doar 2 proiecte finanţate până acum.
Mai multe detalii despre el găseşti pe crowdestate.eu.
3. reinvest24.com – este platforma unde am o singură investiţie.
Încă nu am început să primesc randamente pentru că după investiţie a urmat partea de modernizare a imobilului iar ulterior voi primi randamente din chirie.
Practic, ai o mică părticică din apartamente şi primeşti randamente din închiriere.
Există şi safety guarantee la aceste proiecte ceea ce oferă garanţia că imobilul este asigurat de un fond de garantare.
Mă aştept la un randament anual de 9,75% la această investiţie. Urmează şi altele.
Poţi afla mai multe detalii pe www.reinvest24.com
4. Estateguru.co – este o platformă pe care intenţionez să o folosesc în viitorul apropiat.
Nu am încă investiţii în acest moment, dar este o platformă foarte mare, cu mii de investitori şi cu multe proiecte de finanţat.
În medie, din ce am observat, proiectele au un randament cuprins între 10 şi 14%.
Poţi să te informezi mai mult pe site-ul lor direct estateguru.co
La ce randamente te poti astepta?
După cum am menţionat şi mai sus, te poţi aştepta la randamente cu 2 cifre.
Începând de la 10% şi până la 20-22%.
Recomandarea mea este să diversifici proiectele. Am mai spus acest lucru şi îl voi mai spune de fiecare dată când am ocazia.
Mai multe proiecte = riscuri mai mici.
Este riscant?
Este riscant ca orice alt tip de investiţie. Nu există investiţii fără riscuri pentru că altfel nu se mai numeau investiţii. Poate doar titlurile de stat să fie sigure şi depozitele bancare, dar acolo randamentele sunt sub nivelul inflaţiei şi de aceea eu nu prea le numesc investiţii, doar protecţie de capital.
Înainte să investeşti, eu îţi recomand:
- să te informezi foarte bine despre fiecare platformă în parte şi să vezi ce riscuri sunt;
- să te informezi foarte bine în legătură cu fiecare proiect în care vrei să investeşti;
- Începe cu sume mici şi diversifică proiectele. Este mai bine să investeşti 100 euro în 10 proiecte decât 1000 de euro într-un singur proiect. Riscul scade cu cât investeşti în mai multe proiecte.
Concluzii
Nu îţi recomand să investeşti de mâine în crowdfunding imobiliar, însă cred că acesta este viitorul.
Este simplu să investeşti, este pur venit pasiv şi implicarea ta este mult mai mică decât în cazul achiziţiei directe.
Un alt punct important este partea de finanţare. Nu ai nevoie de zeci de mii de euro pentru a începe să investeşti şi nici de credite la bancă.
Poţi să începi cu 50 euro sau 100 euro.
Transferurile se fac repede prin Revolut.
Sper să-ţi fi fost de folos acest articol.
Succes la investiţii!