Ce obiective financiare iti pui la 20 de ani?

Atunci când ai 20 de ani, ai tendința de a nu-ți păsa atât de mult de viitor și încerci să profiți de faptul că ești tânăr.

Cu toate acestea însă, este foarte important să porneșți cu dreptul aventura ta financiară, astfel încât să îți atingi obiectivele.

Ținând cont de aspectul financiar al vieții tale și devenind mai chibzuit, vei putea să îți pui o fundație solidă care, pe termen lung, îți va oferi succesul financiar pe care îl dorești.

Este bine să-ți creezi această fundație încă de tânăr. Tot mai mulți tineri îmi scriu și mă bucur să văd că se preocupă de zona financiară și vor să fie pregătiți din timp pentru acest lucru.

Atunci când ești tânăr cauți mai mult să te distrezi, să fii mai mult lângă prieteni și este bine. Totuși, dacă ajungi să înțelegi educația financiară încă din tinerețe, s-ar putea să te ajute foarte mult.

Dacă te interesează o pensionare timpurie, cu cât începi mai repede, cu atât mai bine.

Din păcate, prea puțini se gândesc la pensionare, dar e bine totuși să avem câteva obiective foarte clar stabilite.

Uite care sunt avantajele pe care un tânăr le are:

Profiți de dobânda compusă

Timpul este cea mai prețioasă resursă, iar atunci când ești tânăr profiți de dobânda compusă mult mai ușor. Îți va fi mai ușor așadar să te bucuri de o suma mai mare de bani dacă începi mai devreme să investeșți banii, decât dacă o faci mai târziu.

Să spunem că faci o investiție de 5000lei, iar această investiție îți aduce anual 5%. Vei avea așadar la finalul perioadei încă 250lei în plus, lucru care îți duce suma inițial investită la 5250lei. După al doilea an, dobânda compusă contribuie și ea la mărirea sumei, de aceea vei avea parte de încă 262lei, iar suma totală va atinge în acest fel 5512lei.

Deși inițial pare că sumele cresc mai greu, ele se măresc în timp, iar dacă ajungi în anul 10 și nu te atingi de această suma, atunci ea ajunge la 8144lei. Judecând după acest lucru, cu cât începi mai devreme, cu atât vei reuși să aduni în timp o suma mai mare.

Dobânda compusă este extrem de utilă și ușor de înțeles. Când suntem tineri, stăm cu părinții iar banii în plus pe care îi faci îi poți investi.

Chiar și sume foarte mici de bani te vor ajuta să-ți crești averea și să ai o sumă consistentă de bani atunci când o să începi o familie.

Vei reuși să îți formezi din timp obiceiuri financiare sănătoase

Este foarte ușor pentru un proaspăt absolvent de facultate să continue să trăiască precum un student, dar e mult mai greu când îți reduci stilul de viață după 10 ani petrecuți în câmpul muncii.

Trebuie să înveți așadar să îți menții un anumit stil de viață, chiar dacă ai ajuns în punctul în care câștigi bine. Procedând în acest fel, te vei putea bucura de decizii financiare mai bune.

Dacă înveți să trăieșți cu mai puțin, dar în același timp să fii fericit, vei putea salva o parte importantă din banii pe care obișnuieșți să-i cheltui.

Vei face mai ușor față provocărilor financiare

Este o strategie bună să faci greșeli atunci când ai 20 de ani. E mai bine să faci aceste greșeli când încă înveți pentru că ele nu te vor costa sume mari de bani. Chiar dacă vei face greșeli la 20 de ani, ai avantajul vârstei și te poți redresa în timp.

Cu toate acestea însă trebuie să nu te obișnuieșți în a face mereu greșeli financiare și să înveți cât mai rapid din greșelile tale.

Greșelile financiare includ datoriile din care nu mai poți ieși sau cumpărăturile impulsive. Aceste greșeli financiare pot duce la probleme mult mai mari în timp. Învățând din timp obiceiurile sănătoase financiare, vei putea să te descurci mai bine și vei avea fundația financiară de care ai nevoie.

Îți vei atinge obiectivele mai rapid

Cel mai bine este să începi imediat pentru că dacă vei continua să amâni stabilirea obiectivelor financiare, pe termen lung vei fi afectat.

Dacă prioritizezi plata datoriilor acumulate în studenție, atunci îți va fi mai ușor să te descurci. Mulți își fac datorii pe o perioadă de 10 ani, dar dacă munceșți mai mult de 3 ani, vei reuși să le achiți mai repede.

În acest fel vei salva și bani pentru că nu vei mai avea de-a face cu dobânda. Scăpând de această datorie, te vei putea concentra pe achiziționarea unei mașini sau a unei case, lucruri la fel de importante.

Investind timpuriu, vei avea opțiunea de a te pensiona mai devreme, de aceea este chiar indicat să-ți stabilești obiectivele din timp.

Vei fi un exemplu pentru copiii tăi

Pentru cei care își doresc să aibă copii, a reuși din timp să-ți pui în ordine prioritățile financiare este un lucru important. Procedând în acest fel, vei putea oferi familiei tale o viață bună.

Pe de altă parte, dacă nu îți vei îmbunătăți obiceiurile financiare, vei avea tendința de a te ascunde de copiii tăi și îi vei învăța că banii sunt răi și nu ar trebui să se discute în casă despre ei. Trebuie așadar să nu le dai această impresie și să fii tu un exemplu bun pentru ei.

Îți vei putea chiar și învăța la rândul tău copiii cum să-și stabilească prioritățile financiare, bucurându-se și ei de o fundație financiară solidă.

Calitatea vieții tale se va îmbunătăți

Reușind să îți pui în ordine aspectul financiar al vieții, te vei bucura și de o creștere a calității acesteia. Nu va mai trebui să-ți faci griji cu privire la faptul că nu ai suficienți bani.

Trebuie să te gândeșți din timp și să nu-ți faci prea multe griji pentru că dacă ai 20 de ani poți învăța din timp. Învățând să economisești pentru cumpărăturile importante te va ajuta pe termen lung și vei scăpa și de datorii procedând în acest fel.

Învățând din timp cum să îți manageriezi banii, vei scăpa de numeroase probleme și vei putea chiar și să acumulezi mai mulți bani.

Nu e niciodată prea târziu să începi

Chiar dacă ai trecut de mult de vârsta de 20 de ani, nu este niciodată prea târziu să începi să înveți.

Trebuie însă să te apuci imediat și să-ți stabileșți obiectivele cât mai rapid, astfel încât să te bucuri de succes cât mai curând.

La nivel de obiective, trebuie să întelegi că este important să gândești atât pe termen lung, dar și pe termen scurt.

Important pentru tine este să ai stabilite atât obiective pe 20-25-30 de ani, dar și pe termene mai scurte, de 5 ani sau chiar de 1 an.

Hai să vedem câteva exemple de obiective.

Ce obiective financiare poți avea la 20 de ani

Un obiectiv este acela care se poate număra, este realist și este plasat pe o perioadă de timp.

Obiective Long term – 20-25-30 de ani

  1. Pensionare timpurie la doar 40 de ani. Venituri pasive mai mari decât cheltuielile.
  2. Venit pasiv de minim 12.000 euro anual,
  3. Realizarea a minim 5 investiții imobiliare până la 35 de ani,
  4. 5 surse de venit pasiv.

Obiective Termen Mediu

  • Achiziția unei locuințe în maxim 5 ani
  • Să ajung să economisesc minim 70% în următorii 5 ani
  • Investiții totale de minim 100.000 în următorii 5 ani
  • 3 surse de venit pasiv,

Obiective termen scurt – 1 an

  • Creșterea venitului activ (salariu + alte forme de venit activ) cu 20%,
  • Schimbarea mașinii în următoarele 6 luni,
  • Realizarea unei rate de economisire de minim 50%,
  • Realizarea fondului de urgență care să-mi asigure minim 6 luni de siguranță.
  • Realizarea unei surse de venit pasiv,

Acestea sunt doar câteva obiective pe care un tânăr și le poate stabili.

Ele trebuie stabilite și dezvoltate în funcție de fiecare situație în parte.

Ce recomand eu tuturor tinerilor este să se gândească mai mult la management finanțelor personale și să gândească pe viitor.

Cu cât ești mai orientat către rezultate și acționezi pentru ele, cu atât viața ta va avea un parcurs foarte frumos.

Începe de acum și nu lăsa timpul să treacă.

Poți face chiar un exercițiu de imaginație: Imaginează-te peste 10 ani – ce ar dori persoana ta peste 10 ani să faci și dacă ai fi mulțumit de persoana ta de acum. Fă cât mai multe lucruri acum ca să nu regreți pe viitor.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.