Ce inseamna educatia financiara pentru comunitatea laurentiumihai.ro

Am întrebat membrii comunităţii laurentiumihai.ro ce înseamnă pentru ei educaţia financiară şi am rămas plăcut surprins cât de importantă este pentru ei.

Întrebarea a fost:

-> Ce înseamnă pentru tine Educaţia Financiară şi cât timp îi aloci în fiecare lună?

Răspunsurile sunt de pus în ramă. Mă bucur că există un apetit aşa de mare faţă de educacţia financiară:

  1. Dan George Burghelea: La ce ne putem gândi atunci când spunem „educație financiară”? La bani, evident…..că nu :))! Nu este vorba despre bani decât într-o foarte mică măsură, ci, mai ales, este vorba despre însuşirea unor obiceiuri zilnice: obiceiul de a fi cumpătat, obiceiul de a te afla in control, de a deține doar ceea ce meriți si, bineînteles, obiceiul de a avea o mentalitate care duce spre prosperitate. Aceste obiceiuri încerc sa le practic zilnic (am si scăpări, evident:)) ), dar, strict la nivel financiar, pun deoparte 10% in fiecare luna.
  2. Bretcu Ana: Oricine poate avea succes cu sau fara educatie finaciara, oricine poate sa faca acest lucru fara sa citeasca carti sau sa mearga la seminarii de educatie finaciara si dezvoltare personala, insa traim intr-un secol in care totul se misca foarte repede, in care toata lumea se grabeste sa reuseasca mai repede. Oamenii care aleg sa investeasca mai intai in ei defapt aleg sa invete din greselile altora, am intalnit multi oameni de succes care mi-au spus ” Ana, nu fa asta pentru ca am facut si nu o sa fie bine, invata din greselile mele”. Da, probabil e mai ok daca te dai singur cu capul de pereti sau îi asculti pe cei care au dat deja cu capul, doar ca nu s-au oprit si era de asteptat ca or sa reuseasca. Mai cred ca fericirea sau succesul nu este de fapt masina preferata, casa de vis sau familia perfecta, cred ca oamenii sunt cu adevarat fericiti si simt ca au succes atunci cand mereu au un vis nou si continua mereu sa isi depaseasca limitele si cauta si vor mai mult, chiar daca cei mai multi se exprima in lucruri materiale, defapt oamenii vor mereu sa isi dovedeasca ca pot si ca pot fi mai buni. Cred ca aceste carti cu asta te ajuta defapt, sa intelegi adevaratul sens al lucrurilor si sa iti formezi propria gandire, fara sa fie solicitata de societate, religie etc. Devii autentic, devii copilul care nu are nicio indoiala ca o sa devina astronaut, si atunci cand toate celulele din corpul tau stiu ca vei reusii, voila.Studiez cam 3-4 ore pe zi educatia finaciara si dezvoltarea personala,iubesc sa cunosc si sa ascult oameni autentici.
  3. Pasca-Dumitru Mariana: Inseamna ca dupa 9 ani in care am cheltuit cat am avut fie ca erau 3000 de lei fie ca erau 10.000 lei si de multe ori nu aveam 10 lei in buzunar cu doua saptamani inainte sa se termine luna in sfarsit M-AM TREZIT! Am reusit din 15.11.2016 pana in 11.01.2017 sa stang 5.000 lei pentru un fond de urgenta. Citesc non-stop: bloguri, carti: Cel mai bogat on din Babilon, Transformarea finaciara totala, De la idee la bani, Saptamana de lucru de 4 ore, Bani isteti copii isteti….De 7 ani tin o evidenta a veniturilor si cheltuielilor dar nu intelegeam ce pot face mai mult decat atat. Am inteles acum ce inseamna UN BUGET. Si va fi si foarte usor de facut avand evidenta clara a categoriilor de cheltuieli din ultimii ani. In martie voi renunta la cablu tv (mai mult te deprima + economii de 100 E/ an), in mai ma voi porta cu telefonul in alta retea…Astea o bucatica de plan pe partea de economii. Vom respecta bugetul. Vom plati datoriile mici…vom mari fondul de urgente la 6.000 Euro. Si apoi vom economisi. Pentru investitii. Inca n-am ajuns cu educarea pana acolo. Dar o voi face. Sunt extrem de motivata!
  4. Studentul Clujean: Educatia financiara inseamna pentru mine sa fiu la curent cu noutatile de pe piata monetara pentru a putea mentine circuitul banilor. Investesc lunar 40% din ceea ce castig. Cu un plan de economii si investitii se pot face bani multi daca ai educatia financiara necesara. Timpul alocat acesteia consider ca ar trebui sa fie minim 1 ora pe zi si s-ar concretiza prin activitati de cercetare (citit carti de educatie financiara, dar nu citit ca pe o simpla carte, ci cu pixul si hartia, notat, evaluat, pus in practica, intalniri si discutii cu oameni care au experienta in domeniul financiar, plan de activitati pentru a pune banii sa munceasca in folosul tau).
  5. Madalina Maria Iancu: Educatia Financiara am inceput sa o fac inca de acum 3-4 ani in mod intuitiv fara sa-mi dai seama. Este absolut necesara in ziua de azi pentru că te ajuta sa iti gestionezi resursele, sa ai un scop, sa fii chibzuit, responsabil Si sa ai masura.
    De anul trecut am inceput sa-mi insanatosesc relatia cu banii.
    Anul asta am decis sa ii acord o mai mare importanta pentru că imi doresc sa fac saltul catre antreprenoriat si pentru asta este necesar sa imi mai „rafinez”anumite deprinderi.
  6. Preda Alin:  Pentru mine, Educația Financiară înseamnă modul de a-mi gestiona Banii. Fiind o problemă în gestionarea banilor, dorințele și poftele sunt din ce în ce mai mari, am reușit, prin citirea câtorva cărți de Educație Financiară să mă limitez în a cheltui ”în zadar” banii și încerc, pe cât posibil, să îmi rezerv ceva din venitul primit. Formula mea este: 10%+70%+20% și mă țin bine, totuși 🙂 Aloc în fiecare seara, cam 20-30 de minute cititului(poate și mai mult uneori);
  7. Camelia Michael: Cu toata sinceritatea iti marturisesc faptul ca sintagma Educatie Financiara nu imi spune foarte multe… Pentru ca la mine lipseste cu desavarsire. Pot doar sa fac presupuneri. Ce pot sa iti spun este ca am ajuns intr-un moment al vietii in care mi-am dat seama ca nu stiu ce fac banii mei, unde merg, de ce nu raman sub forma de economii cand trag linie la sfarsit de luna, cum as putea sa economisesc mai eficient si ce as putea sa fac pentru a-i face sa lucreze pentru mine. Prin urmare nici nu aloc timp acestui domeniu… PS: Iti multumesc pentru initiativa si pentru ca, intr-un fel, acesta este un wake up call pentru mine. Iti multumesc!
  8. Andrei Arosculesei: Din punctul meu de vedere educatia financiara m-a saltat enorm, citisem mai multe carti dar pana nu am aplicat ceea ce citisem, pana nu am ajutat alti oameni nu am simtit puterea ei. Mi-am achizitionat fabrica de bani 1 si 2 pe care o ascult mereu in masina dar punctul de plecare a fost Secretele mintii de milionar de Harver. Eu vad educatia financiara un lucru normal, imi aloc cate 30 de minute in fiecare zi pentru citit. Un lucru foarte bun e ziarul Capital care ofera carti de educatie financiara.
  9. Alex Giosu: Ai nevoie permanent de acest tip de educaţie, pentru că permanent eşti cumva în jurul banilor, iar banii sunt în jurul tău.
    De fiecare dată când umbli la portofel există un schimb de energie, pe care banii o preiau de la tine şi o transmit mai departe. De fiecare dată când încasezi, banii vin încărcaţi cu un anumit tip de energie şi te îndeamnă să o foloseşti. Cât de abil eşti în administrarea banilor, se va transmite şi la cantitatea de bani pe care o ai în portofel, dar mai ales pe care vei reuşi să o păstrezi în portofel.
    Educaţia financiară nu înseamnă că vorbim despre „bani” şi atât. Până la urmă, ce sunt banii? Hârtii, cifrele din contul tău bancar, monedă de schimb, etalon. Cam asta ţi se spune, cu asta creşti, la şcoală educaţia financiară este zero, iar dacă ai părinţi sau prieteni care te sprijină în acest sens, te poţi numi norocos.
    Educatia financiara este procesul prin care dobandim cunostinte, aptitudini si abilitati care ne permit sa luam decizii mai bune in ceea ce priveste gestionarea resurselor noastre, sa facem analize pe baza informatiilor corecte si sa stim cui sa cerem ajutor si sfaturi pentru a obtine mai multe beneficii din banii nostri .
    Educatia financiara ne ajuta sa mentinem un echilibru financiar, ne invata cum sa gestionam veniturile noastre si sa cheltuim mai putin, cum sa facem economii pentru situatii neprevazute, cum sa strangem avere sau sa economisim pentru diverse obiective din viata de zi si zi.
    In ziua de azi trebuie sa fim bine informati despre instrumentele financiare pe care le folosim sau pe care diverse institutii bancare incearca sa ni le vanda. Pentru a utiliza aceste servicii, avem nevoie sa intelegem in ce masura satisfac nevoile noastre si ce obligatii avem in calitate de clienti. Astazi avem la dispozitie o gama larga de servicii financiare care ne pot usura viata si in acelasi timp ne ajuta sa ne atingem obiectivele. Asta daca le intelegem pe fiecare in parte si stim sa le folosim in avantajul nostru.
  10. Pavel Graur: Nu m-am inspirat de nicăieri decât din eșecurile mele financiare… Eu pot afirma ce înseamnă pentru mine lipsa unei educații financiare, mai concret un colaps financiar suportat timp de 22 de ani, acum abia încep să realizez ceva, la 23 ani. Nu dispun de resursele necesare patrimoniale, dar conștientizez faptul că nu sunt sărac ci doar lefter, diferența aceasta este o chestiune de timp. Banii sunt o iluzie, ceva virtual, dar princiupiul lor de funcționare este veșnic. Manualele lui Robert K, și al lui George Classon deschide ochii celor ca mine, care se află în cursa șobolanului, și investesc veșnic în pasive… Acord timp sistematic educatiei financiara în fiecare sambata dimineața, fără excepții plus verific poșta electronică cu studiile dumneavoastră. Mulțumesc pentru ele…
  11. Antoniu Moises: Pentru mine educația financiară reprezintă un mod de a mă cunoaște pe mine însumi, de a mă dezvolta și a contribui cu valoare în viețile celor din jur.
    În primul rând, cred că fără să ne cunoaștem pe noi înșine, este destul de greu să zicem că ne educăm financiar. Putem învăța multe lucruri, dar fără să știm scopul, motivele pentru care facem asta, este dificil să acționăm și să avem rezultatele dorite.
    În al doilea rând, educația financiară este legată de dezvoltarea personală pentru că presupune o minte deschisă, curaj și perseverență. E nevoie de multe calitatăți pe care poate încă nu le avem dezvoltate ca să obținem rezultatele pe care ni le dorim. Așa că, dacă urmăm calea educării financiare, o să ne dezvoltăm multe calități benefice pentru libertatea noastră financiară, dar și în alte aspecte ale vieții noastre (abilități de comunicare, gestiune a emoțiilor, etc)
    În al treilea rând, educația financiară are ca finalitate un mod de a fi și de a face. Nu are sens să învățăm lucruri pe care nu le aplicăm. Prin urmare educația financiară este temelia pentru activitățiile care aduc valoare în viața noastră și a celor din jurul nostru. Nevoia de a contribui este satisfăcută de o educație financiară de calitate și de acțiune consecventă și bine focalizată pe un scop.
    Pentru mine educația financiară este un mijloc prin care mă cunosc și progresez spre cea mai bună versiune a mea, cât și un mijloc prin care contribui și aduc valoarea în viața celor din jur.
  12. Pricope Corneliu: Cred ca educatia financiara este singurul demers valabil pentru succes ( In special daca ne referim la bani). Am citit patru carti de educatie financiara pana acum si am observat ca succesul nu poate fi inselat in niciun fel. El nu accepta scurtaturi. Sunt multe cazuri de persoane in ziua de astazi, multe din ele din spatiul public, care observa cum le dispar averile cat ai clipi. Succesul le-a dat o lectie acestor oameni. Le-a spus: ” Stop, voi ati trisat!”. Oamenii care au succes pe termen lung sunt cei care s-au educat din puct de vedere financiar si si-au dat seama ca trebuie sa ofere si ei ceva in schimbul succesului. In concluzie, educatia financiara este singura cale pe care succesul o valideaza. Cine incearca sa triseze va pierde in final. Succesul are reguli clar stabilite. Ofer aproximativ doua ore pe zi educatiei financiare: lectura, cursuri, schimbarea obiceiurilor si alte activitati interesant.
  13. Anton Claudiu: Pentru mine educatia financiară înseamnă o dezvatare. Inseamna sa ma dezvăț de toate emoțiile negative legate de bani, in special de frică si de dorința de siguranță. Înseamnă să mă dezvăț de toate comportamentele care ma împiedică sa inteleg si folosesc banii asa cum sunt, un rezultat si nu un scop in sine. Înseamnă sa ma eliberez de convingerile care ma impiedica sa prosper. Cat despre timpul pe care il petrec educandu-mă financiar pot sa spun ca nu il contorizez si nici nu cred ca poate fi contorizat pentru ca este un proces continuu. Nu cred ca poti sta 2 ore citind educatie financiară dupa care peste alte două ore sa cheltui tot ce ai economisit. Cred ca este un proces ce necesita prezentă, si o atentie permanentă asupra ta, emotiilor si comportamentelor tale dar si asupra mediului din jur.
  14. Raul Barna: Educatie financiara.. Doua cuvinte legate cu un înțeles atât de diferit pentru fiecare individ în parte. Pentru mine pana la vârsta de 20 de ani când am citit prima data cartea lui Robert Kyosaki ” Tata bogat, tata sărac” educatia financiara si independenta financiara erau doar niște cuvinte oarecare care puteau fi rostite la intamplare fără a exprima nimic. Educația financiara reprezinta cheia succesului, aceasta fiind o eliberare de la povara zilnica a nesiguranței materiale sau începutul drumului catre independenta financiara și cu ajutorul căreia fiecare persoana în parte își poate stabili obiective măsurabile. Educația financiara nu este independenta financiara ci este o metoda de a largi orizontul de cunoștere a oamenilor pentru a-i ajuta sa își atingă obiectivul financiar propus (care poate fi independenta financiara sau gestionarea eficienta a banilor pentru a scăpa de probleme financiare).
    Pentru mine, educația financiara reprezinta un know-how foarte important de care nu m-as putea lipsi sub nicio forma și la care încerc sa adaug cât mai multe informații relevante deoarece a contribuit la dezvoltarea mea personala și m-a ajutat sa vad lucrurile cu alti ochi. Cat despre partea cu timpul alocat studiului nu pot sa spun decât ca de fiecare data cand găsesc o carte care sa vina cu plus valoare la educația mea financiara, o citesc și extrag informatia utila pentru a o analiza și pune în practica pe cât se poate dar ca și unitate de timp, nu pot sa precizez un număr fix de ore lunar.
  15. Constantin Nica: Educația financiară, cred eu, însumează o bună gestionare a finanțelor, schimbarea tiparelor mentale deficitare referitoare la bani și nu numai, precum și practica generozității, ba chiar a altruismului.
    Înveți să respecți banii (dacă vezi pe strada o monedă de 10 bani, te apleci să o iei, știind că universul îți trimite banii pe care i-ai cerut, el nu tine cont de sumă, să nu mai zic ca scăpăm de rușinea de a lua restul de pana in 50 de bani) , înveți să fii calculat (nu zgârcit), înveți să ajuți pe alții (chiar dacă acum nu ai banii pe care ții dorești, mulți spunem : „când voi avea salariul X, voi ajuta cât de mulți oameni voi putea”, însă nu este vorba despre asta, fă ce poți acum, cu resursele pe care le ai la îndemâna, chiar dacă sunt mici), înveți să fii cumpătat, să nu mai arunci banii pe toate prostiile care ne iau ochii ( când mergi la cumpărături îți apare in gând întrebarea „chiar am nevoie de lucrul asta?” sau „merită banii ăștia acum?”), nu mai ești un cumpărător obedient.
    Și nu in ultimul rând înveți sa spui nu, știind că uneori ajuți mai mult prin „nu” decât prin „da”( vine la tine un prieten și îți cere o sumă de bani, ii poți da o mâna de ajutor refuzându-L într-un mod asertiv, evident ca nu este general valabil), bă chiar mai mult, înveți sa plantezi semințe, înveți sa faci banii sa lucreze pentru tine, înveți diferența dintre venit pasiv și activ.
    Drumul e lung și anevoios atunci când avem tipare financiare deficitare, însă se merită!
    Timpul alocat? Zilnic!
    Atunci când ne monitorizam venitul și pe ce se duc banii, când ne punem întrebările alea la cumpărături, când ne aplecam pentru 10 bani pe strada, când citim cărți/articole din domeniul financiar, când facem acte caritabile..și nu numai!
    Educația financiară este o cale spre dezvoltarea personală, și chiar dacă la început este începută din motivele greșite, cu siguranța cine investește in ea trece pe calea „cea deeaptă”
  16. Unciuleanu N. Elena: Pentru mine, Educatia Financiara, este foarte importanta, deoarece imi aduce beneficii evidente. Informatiile corecte despre bani, ne asigura linistea si bunastarea, cel putin in familie.Stim ca atat sotul cat si sotia, vin cu un mindset diferit, pe care il pune la comun, pentru a demara initierea contabilitatii resurselor, si a stabili primele masuri. Dupa analiza, si construirea bugetului, constientizeaza ca, daca economisesc, pot avea o siguranta, cel putin pentru zile negre. Obiceiurile bune de a economisi, si a gestiona corect banii, ii ajuta sa se foloseasca eficient de ei, si sa se bucure de oportunitatile ivite.Am trecut prin mai multe stadii de invatare, si anume:clasele 1-4, 4-8, 9-12, adica liceul, din toate acumuland tot ce s-a putut insusi, la acea vreme.In timpul facultatii, am studiat multe module utile, cum ar fi:matematici speciale, programare si inf., organizare si conducere, psihosociologie industriala, etc., daratunci nu ne concentram pe gestionarea banilor, ci pe a lua note mari, la disciplinele importante, pentru a ne asigura repartitia cuvernamentala ce urma.Banii erau putini, si proveneau dintr-o singura sursa, adica parintii. Noroc, ca am deprins de la parinti economisirea, pentru ca el stia sa-i gestioneze bine, asigurandu-ne conditii la facultate celor 3 fete(din 6), in acelasi interval de timp.Dupa terminarea facultatii, am lucrat 10 ani, ca inginer chimist, unde gestionam sisteme, oameni, procese creative, etc. Banii veneau de 2 ori pe luna, si din nou, functie de nevoile frecvente, gestionam bugetul, cu mentalitatea de atunci. Evident, nu i-am gestionat corect, si am tras consecintele de rigoare.Abia dupa intrarea in antreprenoriat, am devenit mult mai responsabila de gestionarea finantelor, mai ales ca am plecat la drum cu banii altora. Am functionat vreme de 20 de ani, in propria firma, ca asociat unic. Abia acum pot spuna ca am avut rezultate, pentru ca am stat suficient de mult in energia banilor, m-am instruit constant, si nu am abandonat nici acum sistemul de invatare.Din 2012, de cand s-a nascut primul nepotel, am avut ragaz sa ma inrolez intr-o alta forma de studiu de durata,la domiciliu, din proprie initiativa, diferita de cea pe care am facut-o, 5 ani la curs de zi, in inginerie. Acum de bunavoie, ma concentrez pe educatie financiara, citesc carti de educatie financiara, recitesc unele carti, pentru ca se mai uita informatia, si saptamanal analizez noutati, cursuri,informatii din presa, de pe bloguri, site-uri, etc.Daca si obiectivul tau este sa atragi mai multi bani, trebuie sa constientizezi ca asta presupune o alta energie, decat cea pe care o ai acum. E important sa lucrezi intai la persoana ta, mai mult decat la orice altceva.Am cautat cat mai multe experiente.Ce produse bancare(cont de economii, depozite bancare, certificate de depozit), te avantajeaza, ce risc au fondurile mutuale, cum sa investesti, cu sau fara ajutor. Banii trebuiesc recirculati, ca sa-i multiplicati, dar mare atentie la riscuri. Cititi cu atentie la Termeni si Conditii, evita fluctuatiile. Sunt prea putini traderi care sa te instruiasca. Atentie si la cardurile de credit. Returnati sumele la timp.
  17. Valentin Nedelcu: Pentru mine educatia financiara procesul prin care invat sa iau decizii financiare intelepte in ceea ce priveste: stilul de viata, economisirea, investitiile, modul prin care imi castig banii si ce fac cu ei. Este in acelasi timp un instrument puternic de autocunostere si autoperfectionare. Pentru mine, scopul educatiei financiare este obtinerea libertatii si stilului de viata pe care mi-l doresc. Aloc in fiecare zi minim 2 ore educatiei financiare, asta inseamna 60 de ore pe luna.
  18. Arcadie Loboda: Educatia financiara este sursa de baza cu abilitatile necesare pentru a parcurge cu succes drumul spre independenta financiara. Am un scop financiar bine stabilit pe care vreau sa-l indeplinesc si petru aceasta platesc pretul necesar, timpul. Aloc cel putin 20 min. zilnic seara si dimineata pentru a-mi creste IQ-ul meu financiar.
  19. Cornel Klein: Educația financiară pentru mine este motorul aflat în spatele liniștii din familie, din spatele afacerilor, din spatele vacanțelor, din spatele a aproape orice. Fără o educație financiară corectă nu poți trăi o viață liniștită și nu te poți dezvolta pe plan personal și profesional. Legat de timpul pe care îl aloc educației financiare, oricât este nevoie. Citind cărți, citind bloguri, urmărind filmulețe mergând la cursuri. Chiar și când iau timp din timpul personal, știu că acel timp va fi răsplătit tot cu timp, chiar mai mult pentur că mă ajută să fac alegeri mai înțelepte care vor duce la mai mult timp, la mai multă libertate și la mai mulți bani.
  20. Anca Sanpetrean: Primul pas in educatia financiara este acela de a intelege cum sa castigam bani , sa avem mai multe surse de venit astfel incat sa nu fim total dependenti de un salariu.Este important sa avem si o evidenta a cheltuielilor pentru a putea planifica investitii ulterioare.Metodele de economisire si de investire a banilior sunt multiple, iar pentru a face cele mai bune alegeri, trebuie deasemenea sa fii informat si sa intelegi avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.
  21. Robert Peter: Practic este singura educatie care iti garanteaza un viitor sigur fara sa mai astepti pensia sau alte ajutoare financiare. Educatia financiara pentru mine este inca un mister si din pacate nu am beneficiat de ea din scoala sau de la parinti deci am responsabilitatea de a ma autoeduca intens ! Studiez si practic din ce in ce mai multe pe plan financiar.
  22. Claudiu Marcoci: Educația financiară, o materie care nu există în școli, rar discutată de părinți copiilor și în aceeași măsură de importantă precum este ignorată în țară noastră. Copilul crește într-un mediu în care cererea lui față de diverse lucruri crește nu doar în număr ci și în valoare și de cele mai multe ori obiectele achiziționate îi sunt de prisos mai devreme sau mai târziu descotorosinduse de obiect după ce „febra dorinței” si „febra lucrului nou” trece în vederea achiziționării unui alt obiect asemănător, dar mai nou. Scenariul intră într-un ciclu vicios al consumerismului și copilul devine un individ ce își caută locuri de muncă bine plătite fără a necesita mult efort pentru a avea energia de a își petrece timpul liber cheltuind venitul în diverse locuri și pe anumite lucruri care să îi confere un anumit simț al importanței din partea altor indivizi de care se înconjoară. Toate aceste lucruri se întâmplă până într-un punct în care realizează că modul în care și-a consumat timpul și banii, nu l-au adus nicăieri mai aproape de o situație ideală, în care investițiile să îi confere mai multă libertate, spun libertate pentru că doar o stare financiară avansată îți poate aduce libertatea de a îți petrece timpul cum dorești, și timpul este cel mai prețios „asset”.
    Îmi petrec undeva la o ora sau două ore pe zi citind informații ce îmi pot dezvolta educația financiară, dat fiind ca platformele social media mi le-am construit de așa manieră încât pe stream-ul de news sa primesc cât mai multe informații de acest tip consider că este unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine la momentul actual.
  23. Dragomir Voicu: Diferenta dintre un om bogat si unul sarac, o face educatia financiara, intotdeauna!
  24. Dorin Soltan: Educatia financiara din punctul meu de vedere, este sa cunosti stiinta banilor, adica sa inveti ce inseamna bani, sa inveti cum sa lucrezi cu banii, sa stii cum iti gestionezi resursele financiara in asa fel incat mereu cheltuiele sa fie mai mici decat venitul, si da, educatia financiara este abilitatea de a invata cum sa faci dintr-un 1 euro – 100 euro, dintr-o 100 euro sa faci 1000 euro, etc. si sa ajungi sa detii venit pasiv mereu in crestere.
  25. Cristian Mocanu: Pot sa spun ca educatia financiara este pe departe cel mai important lucru pe care ar trebuie sa-l stim, ba mai mult ar trebuie invatat sau predat si in scoli. Cred ca ar fi interesanta o asemena propunere in scolile din Romania. Insa subiectul bani dupa parerea mea se imparte in doua: este o afacere e sa faci bani si o alta afacere sa-i gestionezi. Am observat pe cand eram student ca imi ajungeam aproximativ 500 de lei pe luna, insa acum am obervat ca poti sa cheltui lejer si 4000 de lei pe luna. Inca de 5 ani studiez educatia financiara si pot spune ca si acum mai am limitari in privinta asta. Cartea cu care eu am inceput acum 5 ani, fiind chiar si prima de dezvoltare personala este Secretele mintii de milionar, pentru mine este o carte de capatai care mi-a schimbat perceptia despre bani dar si modul de gandire. Indiferent de concurs stiu sigur ca acea carte a lui Tony Robbins trebuie sa ajunga in mainile mele;
  26. Adelina Pintilie:  Educatia financiara pentru mine inseamna sa am cunostintele minime necesare sa inteleg produsele si serviciile financiare, pentru a le folosi in favoarea mea si obtine mult ravnita independenta financiara, sa inteleg riscurile asociate acestora si totodata sa constientizez care imi sunt drepturile si obligatiile. Educatia financiara este un proces foarte important in zilele noastre, din acest motiv citesc carti, bloguri (asa am dat peste blogul tau), particip la diverse cursuri, seminarii, incerc pe cat se poate sa aloc in fiecare zi cate putin timp.
  27. Mititelu Monica: Educația financiară pentru mine este pasiune! Educația financiară mă ajută să mă dezvolt atât personal cat și profesional și să iau decizii financiare mai bune. Prin intermediul educației financiare încerc la rândul meu să îi ajut și pe alții, în măsura în care pot, să ia contact cu noțiunile de educație financiară de bază pentru a-și gestiona mai bine bugetul, economiile și investițiile și nu în ultimul rând pentru a-și planifica viața financiară. Educația financiară poate face diferența pentru mulți dintre noi dacă îi alocăm cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Eu îi aloc mult mai mult timp în fiecare zi pentru că fiind pasionată de acest subiect îmi place să citesc, să caut și să descopăr tot timpul informații de calitate pe care să le pot adapta situației noastre economice și nevoilor noastre financiare, de aceea cartea “Banii: Stăpânește jocul” este o sursă de educație financiară și de inspirație, un “must-have” pentru cei pasionați de educația financiară!
  28. Robert Emilian: Pentru mine, educatia financiara reprezinta baza gestionarii lucrurilor din viata mea. Cu cat aceasta este mai saraca, cu atat prosperitatea mea va scadea. Nu i-am alocat timo in trecut, deoarece nu aveam habar de ea. Dar cartea „Rich Dad, Poor Dad” m-a fascinat. Educatia financiara este influenta viitorului meu. Nu vreau sa muncesc pentru bani, vreau ca banii sa munceasca pentru mine. In 2017 aproape totul graviteaza in jurul banului si eu inca nu inteleg cum functioneaza. Cei care au educatie financiara se detaseaza in timp de clasa oamenilor low-mediu. In ultima vreme ii acord cat mai mult timp posibil. Mi-am dat seama ca fara ea, voi avea doar de pierdut. Daca nu inteleg cum functioneaza banul, cum as putea sa il fac sa „mearga”..
  29. Berbece Laurentiu: Daca avem educatia primita de la parinti(cei 7 ani de acasa), dupa care avem educatia din scoala, impartita si ea pe anumite cicluri, fiecare cat vrea si cat poate mai exista si alte forme de educatie: vestimentara, financiara, non-formala, etc. In lumea actuala ai nevoie sa te educi bine in primul rand auto-educi, deoarece in educatia financiara despre asta este vorba. Este decizia oricarui om de a iesi din roata soricelului, este dorinta sa de a afla mai multe si de a invata sa-si gestioneze banii si nu numai. Pentru mine, educatia financiara este o forma de educatie obligatorie acestor vremuri. Insa este o forma de educatie ce necesita ambitie si putere de decizie. Inseamna formarea unor deprinderi (a face economii, a cheltui rational,a gestiona banii indiferent de cantitatea lor, de face investitii), inseamna sa inveti sa folosesti instrumente care sunt la indemana oricui pentru ati face viata mai usoara (depozite in banca, investitii, titluri de stat, etc). Mi-e greu sa zic cat timp aloc pe luna educatiei financiare, deoarece ma lovesc de ea (mai mult sau mai putin intentionat) aproape zilnic: citesc articole, dezbat idei impreuna cu prietenii, colegii, citesc si ascult stiri economice, etc.
  30. Hotca Ionut Marian: Acum cateva zile eram foarte incantat pentru ca la cativa ani de la terminarea facultatii de Drept, am gasit in sfarsit un Master potrivit pentru prezentul si viitorul meu: International Business Administration. Totusi, nu despre asta este Educatia Financiara, a termina o facultate si a face un master.
    Educatia financiara este mai mult de atat, Educatia Financiara dureaza toata viata, inseamna sa participi la cursuri de dezvolatare personala(platite sau gratuite), a absolvi un curs(am absolvit un curs de tranzactionare pe piata Forex la ProfitPoint.ro pentru ca mi-am dorit sa invat sa tranzactionez la bursa) sau mai multe, de dezvoltare a inteligentei financiare, a cumpara(imprumuta) si a citi carti de business, de psihologie, dezvoltare si motivare personala (sau orice fel de carti) in schimbul orelor in care ne lasam sedusi de magia televizorului .
    Nu vorbesc doar despre mine, fiecare ar trebui sa faca asta atat cat ii permite timpul, in functie de munca, familie, prioritati dar mai ales in functie de ceea ce ne dorim cu adevarat.
    Educatia financiara este despre A VREA (sa stii) MAI MULT, ZILNIC.
  31. Daniela Mihaly: Educatia financiara incepe de la a nu stii ce inseamna terminologia asta si cum iti foloseste, dar ai auzit de ea. Continua cu a intelege conceptul si a constientiza ca e necesara. Urmeaza intrebarile, raspunsurile, incepi sa intelegi ceva. Citesti, notezi,calculezi, faci, nu resusesti, dar continui.Citesti in continuare, nu intelegi mult, renunti o perioada, reiei documentatia intr-un alt mod. Ceva incepe si se leaga , ceva incepe sa aibe sens, continui si citesti, ti se largesc orizonturile, intelegi tot mai mult dar nu esti suficient de disciplinat sa implementezi tot ceea ce „savurezi” acum. Continui … se formeaza noi legaturi intre concepte, apar idei , incerci sa le pui in practica, trec luni, muncesti , obtii un mic rezultat. Creste increderea, citesti din nou, intrebi din nou,……….Educatia financiara =un drum continuu de la inconstienta la automatism, apoi la imbunatatire permanenta si generalizare. Timpul alocat momentan cititului, este in salturi in functie de ce gasesc ca si informatie potrivita pentru capacitatea actuala de intelegere, iar, practic, in jur de 30 ore /luna.

Succes la bani!

Laurentiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.