Cat platim la stat pentru 1 litru de carburant comparativ cu celelalte tari din UE

După discuţiile din ultima perioadă referitoare la noua taxă pe litrul de carburant cred că este foarte important de ştiut cât plătim noi la stat la fiecare trecere pe la benzinărie.

De curând, a apărut un studiu realizat de Comisia Europeană cu privire la ponderea taxelor în preţul benzinei şi al motorinei.

Se pare că în momentul de faţă România are o pondere destul de mică faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană, o ponderea ce nu trece de 50%.

Totodată, sunt şi ţări unde ponderea este mai mică şi unde litrul de benzină, respectiv motorină, este mai mic.

Mai jos găseşti un tabel cu ponderea din preţul benzinei şi al motorinei cu care rămâne statul după fiecare litru cumpărat.

Cat platim la stat pentru 1 litru de benzina comparativ cu celelalte tari din UE

Cat platim la stat pe 1 litru de benzina comparativ cu celelalte tarile din UE

Dacă analizăm puţin datele de mai sus putem spune că impozitarea cea nouă cu 7 eurocenţi pe litrul de carburant nu ar afecta foarte mult preţul de la benzinării.

Însă de cele mai multe ori această creştere se simte la buzunar. Dacă în momentul de faţă 1 litru de bezină costă în medie 5,44 lei (preţul actual la MOL), la prima vedere o majorare cu doar 7 eurocenţi (31 de bani) nu ar afecta, însă dacă calculăm la cantitate se adună.

Pentru 1 plin la o maşină cu un rezervor mediu (50 de litri) – majorarea ar aduce un cost de 15,50 de lei în plus, iar dacă se calculează această sumă la nivel naţional poţi să-ţi imaginezi că sumele sunt de ordinele sutelor de milioane de lei.

Întrebarea este: Chiar este necesară această mărire de accize?

Din păcate această mişcare nu va face decât să ne susţinem bugetul de stat şi să credem că anul care vine vom avea o reducere CAS şi vom avea autostrăzi, însă nimic nu e sigur.

Întrebare

Crezi că această nouă acciză va avea urmări pozitive anul viitor? 

Despre Autor: , pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.

sursă articol

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js