Broker de Investitii (Actiuni): De ce ai nevoie de un broker de investitii?

Unul dintre sfaturile pe care ţi le-am oferit în articolul 15 strategii de investitii pentru incepatori a fost să-ţi găseşti un consilier sau un broker de investitii  care să te ajute să-ţi investeşti mai bine banii.

Şi aici mă refer foarte mult la investiţiile pe piețele derivate și de capital, acolo unde ai nevoie de foarte mult timp să stai să analizezi piaţa şi să înțelegi momentele de „in” şi „out” dintr-o investiţie făcută.

Sunt foarte mulţi brokeri de investitii în România care cel mai probabil vă sună şi vă spun că ACUM ESTE MOMENTUL SĂ INVESTIŢI, piaţa este în scădere şi aşa mai departe.

Cred că în ultima perioadă au încetat să sune sau nu mai sună așa des, însă pe social media ești asaltat de sute de postări care te vor îmbogăți rapid dacă investești cu ajutorul unor ”brokeri de investitii”.

Pe mine când mă sună aceşti oameni nu fac decât să mă gândesc cum să închid telefonul mai repede sau să încerc să caut eu informaţii despre starea actuală a pieței. De multe ori aceşti brokeri de investitii nu fac decât să-ţi ceară bani şi să te mintă… poate ai văzut filmul The Wolf of Wall Street.

Însă mai există şi adevărați brokeri de investitii. Sunt brokeri care te ajută, te invaţă, au grijă ca tu să ai toate informatiile necesare ca să iei deciziile cele mai bune pentru tine și portofoliul tău.

Investeste destept cu ajutorul unui broker de investitii
Investeste destept cu ajutorul unui broker de investitii

Ce este mai exact un broker de investitii?

Un broker de investiții este ca un arhitect pentru banii tăi. Este o persoană sau o companie care facilitează tranzacțiile tale pe piețele financiare.

Practic, acesta îți oferă acces la diferite instrumente de investiții, precum acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale și multe altele.

În zilele noastre, brokerul de investitii este mai mult o platformă online care își facilitează intermedierea între tine ca investitor și piața de capital cu instrumentele financiare necesare.

Brokerul acționează ca intermediar între tine și piețe. Atunci când vrei să cumperi sau să vinzi un activ, brokerul preia comanda ta și o execută pe piață.

În schimb, vei plăti o taxă sau un comision, dar acest cost este adesea justificat prin serviciile și cunoștințele pe care le aduc în joc.

Cum aleg un broker de investitii?

Alegerea unui broker de investiții este o decizie semnificativă și depinde de preferințele și obiectivele tale financiare. Iată câteva criterii importante pe care le poți lua în considerare:

 1. Comisioane și Taxe: Verifică structura de comisioane și taxele asociate cu tranzacțiile. Unele platforme oferă comisioane reduse sau chiar tranzacții gratuite, dar asigură-te să înțelegi costurile implicate.
 2. Ofertă de Instrumente Financiare: Asigură-te că brokerul oferă acces la tipurile de investiții pe care le dorești, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, ETF-uri sau altele.
 3. Platformă de Tranzacționare: Interfața platformei de tranzacționare este esențială. O platformă ușor de utilizat și cu funcționalități avansate poate face experiența ta de investiții mai plăcută și eficientă.
 4. Suport pentru Educație și Cercetare: Dacă ești un investitor începător sau îți dorești să înveți mai mult, alege un broker care oferă resurse educaționale, analize de piață și cercetare.
 5. Servicii de Asistență pentru Clienți: Fiind o parte importantă a relației cu brokerul, asigură-te că există un serviciu eficient pentru clienți, cu posibilitatea de a contacta echipa în caz de nevoie.
 6. Siguranța și Reglementarea: Verifică dacă brokerul este reglementat și autorizat de o entitate financiară de încredere. Siguranța fondurilor tale este o prioritate.
 7. Opțiuni de Cont și Depozite: Vezi ce tipuri de conturi oferă brokerul și cum poți depune și retrage fonduri. Accesibilitatea și flexibilitatea sunt aspecte importante.
 8. Reputație și Recenzii: Caută recenzii online și feedback de la alți investitori. Reputația și experiențele altor clienți pot oferi indicii despre calitatea serviciilor oferite.
 9. Aplicații Mobile: Dacă îți dorești flexibilitate în a gestiona portofoliul tău de oriunde, asigură-te că brokerul oferă o aplicație mobilă stabilă și funcțională.
 10. Promoții și Bonusuri: Unele platforme oferă promoții sau bonusuri pentru noii clienți. Înțelege bine termenii acestora înainte de a te decide.

Un broker de investiții oferă o varietate de servicii pentru a ajuta investitorii să cumpere și să vândă instrumente financiare. Iată câteva dintre serviciile comune oferite de aceștia:

 1. Tranzacționare de Acțiuni: Unul dintre serviciile de bază ale unui broker de investiții este facilitarea tranzacționării de acțiuni pe piețele financiare. Investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni ale companiilor listate.
 2. Tranzacționare de Obligațiuni: Unii brokeri permit tranzacționarea de obligațiuni, care sunt titluri de datorie emise de guverne, companii sau alte entități.
 3. Fonduri Mutuale și ETF-uri: Brokerii oferă acces la fonduri mutuale și fonduri exchange-traded (ETF-uri), care permit investitorilor să investească într-o gamă diversificată de active gestionate de profesioniști.
 4. Derivate Financiare: Acestea includ opțiuni, futures și alte instrumente derivate care permit investitorilor să speculeze asupra modificărilor de prețuri sau să protejeze portofoliul împotriva riscurilor.
 5. Conturi de Economii și Conturi de Pensii: Anumite brokeri pot oferi și conturi de economii sau conturi de pensii, furnizând opțiuni de economisire și investiții pe termen lung.
 6. Cercetare și Analiză: Brokerii furnizează adesea analize de piață, știri financiare, rapoarte și alte resurse pentru a ajuta investitorii să ia decizii informate.
 7. Educație Financiară: Pentru investitorii începători sau cei care își doresc să învețe mai mult, brokerii oferă adesea resurse educaționale, webinarii sau materiale de instruire.
 8. Platforme de Tranzacționare: Acestea sunt interfețele online sau mobile care permit investitorilor să plaseze și să gestioneze tranzacțiile lor. Platformele ar trebui să fie intuitive și să ofere funcționalități avansate.
 9. Asistență pentru Clienți: Un broker de investiții oferă suport pentru clienți pentru a răspunde la întrebări, a oferi asistență tehnică și a rezolva problemele legate de cont.
 10. Gestionarea Portofoliului: Unii brokeri oferă servicii de gestionare a portofoliului, în care un profesionist financiar poate lua decizii de investiții în numele investitorului.

Este important să alegi un broker care oferă serviciile potrivite pentru obiectivele și nevoile tale financiare. Fiecare broker poate avea caracteristici diferite, iar alegerea potrivită depinde de preferințele personale și strategia de investiții.

Recomandari brokeri de investitii

Investesc la bursă încă din 2014 și m-am bucurat de evoluția brokerilor de investiții din acești ani.

În 2014 am fost nevoie să fac contul cu multe multe hârtii de completat și cu multe acte trimise prin poștă. Procesul atunci era chiar și de 1 lună până la deschidere.

În această perioadă revoluționară pe partea de investiții, brokerii sunt din ce în ce mai mulți, mai activi și mai ușor de găsit.

Te voi ruga să aplici fiecare informație de mai sus înainte de a alege un broker.

Mai jos vreau să-ți prezint 2 brokeri pe care eu îi recomand:

 1. XTB – este brokerul cel mai cunoscut și cel mai apreciat pentru piețele de capital Internaționale. Este brokerul care are 0% comisioane pentru orice investiție în acțiuni și ETF-uri clasice în limita unui rulax de 100.000 euro pe lună. Este brokerul care oferă cele mai multe cursuri și evenimente educative și un broker pe care eu îl folosesc de când a intrat în România.
 2. Goldring este broker de investiții din Mureș și recomand cu mare încredere pentru piața locală. Vei avea și o reducere substanțială a comisioanelor în primul an. Este brokerul cu comisioanele cele mai mici și cred ca este ideal pentru un investitor începător.

Pe scurt:

Goldring pentru piața din România – BVB

XTB pentru tot ce înseamnă internațional și SUA.

La amândoi poți să-și faci conturi demo care să te ajute să te familiarizezi cu platformele și cu toate informațiile de la broker.

Dacă ai nevoie de consiliere legată de investițiile tale, cu mare drag putem discuta într-o ședință personalizată one to one. Detaliile le găsești AICI.

Succes la investiții și sper ca acest articol despre cum alegi un broker de investiții să te ajute in demersul tău despre investiții inteligente.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.