Bonitate Financiara – Ce Inseamna

Bonitatea financiară este aprecierea dată unui agent economic în cazul în care acesta solicită un credit de la o bancă.

Pentru a primi această apreciere, agenții economici sunt evaluați în funcție de anumiți indicatori economici cum ar fi: cifra de afaceri, profitul brut/net, rata profitului net, rata lichidității globale, rata solvabilității generale.

Deasemenea, se iau în calcul și indicatori de calitate precum plan de afaceri şi potenţial economic, experiența managerială, istoricul relaţiei cu banca, istoricul de creditare şi rambursare și altele. 

Deci, pe lângă evaluarea financiară a companiei, se evaluează și seriozitatea companiei. Astfel, există un impact major în acordarea sau neacordarea creditului.

În cazul acordării creditului, impactul se reflectă și asupra condițiilor. 

La evaluarea bonităţii se vor lua în calcul şi aspecte precum: istoricul plăților, numărul zilelor de întârziere de plată a creditelor (dacă există), incidente cu bilete la ordin sau interdicții la emiterea cecurilor, rambursări anticipate, popriri, datorii bugetare, schimbări în business plan și altele.

O bancă poate emite agenților economici o scrisoare de bonitate financiară care conține informații de bonitate financiara: datele de identificare, obiectul de activitate, forma juridică de organizare, tipul de capital, indicatori ai performanței financiare (cifra de afaceri, profitul brut/net, rata profitului net, rata lichidității globale, rata solvabilității generale), experiența de lucru cu clientul, etc.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.