Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Astăzi a apărut un nou episod tip monolog! Ţi-am promis la început că sezonul acesta vom schimba tipurile de emisiuni iar acesta despre „Experienţa mea Financiară” va fi realizat de cât mai multe persoane.
Te invit să o asculţi pe Andreea şi să-i decoperi propria experienţă financiară.
Mai jos te invit să citeşti desfăşurătorul acestui episod.
Abia aşteptăm să aflăm părerea voastră despre acest tip de episod.
Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc:
Desfăşurător Podcast S02 E06: Experienta mea financiara
Buna ziua si bine v-am gasit la un nou episod din podcast-ul Banii Vorbesc, podcast-ul pentru educatia ta financiara. Astazi aveti o noua poveste de viata despre educatie financiara si anume povestea mea despre ce inseamna banii, cum sa faci si sa economisesti bani.
Cine sunt eu?
Numele meu este Parlafes Andreea Laura, web designer, blogger si prietena lui Sorin Amzu, impreuna cu care am inceput acest podcast.
Nu sunt o persona care s-a nascut intr-o familie de oameni instariti si nici nu sunt o persoana extrabogata. Povestea mea nu este despre mici imprumuturi de un milion de dolari ca Donald Trump ci este despre munca, perseverenta si dorinta de a reusi in viata.
Provin dintr-o familie de trei copii. Mi-am petrecut marea majoritate a copilarie la tara, iar parinti mei au incercat sa ne ofere ce au putut. Nu pot sa spun ca am primit o educatie financiara de la parinti mei, dar am invatat multe din greselile lor cu banii.
- Sa nu te bagi intr-o afacere fara sa stii nimic despre domeniu.
- Sa nu iti extinzi ratele la banca.
- Sa nu faci imprumuturi sau descoperiri de card pentru orice lucru de care ai nevoie.
- Sa vorbesti deschis cu partenerul de viata despre bani.
- Sa nu crezi ca daca in tinerete sa faci bani a functionat intr-un fel acelasi sistem o sa functioneze toata viata, si multe altele.
Desi am invatat aceste lucruri in varianta grea, acestea au creat si preconceptii negative legate de bani, care aveau sa ma traga in jos.
- Credeam ca banii sunt foarte greu de castigat si foarte usor de pierdut.
- Simteam ca nu sunt demna sa castig o suma de bani daca nu munceam foarte mult.
- Credeam ca numai banii sunt cei care-mi pot aduce fericirea si ca, atata timp cat nu am bani, nu am valoare ca persoana.
Baza in educatia mea financiara l-a avut povestea bunici mele.
Traind la tara si fiind sora cea mare, a fost un sprijin pentru mama ei. In copilarie bunica mea era trimisa la muncile campului si la alti sateni pentru a aduce acasa legume sau bani. Bunica mergea pe ascuns la scoala si isi facea in graba temele, pentru ca mama ei o batea si-i spunea ca nu-i trebuie educatie ci trebuie sa se duca la munca campului. Insa bunica mea, desi nu pot sa ma laud ca a ajuns profesoara sau cine stie ce mai mare, stia ca vrea sa invete.
Am fost de aceasi parere. Ca daca aveam de gand sa plec de la tara si sa-mi castig independenta financiara, educatia era cea mai importanta.
Nu stiu altii ce au invatat, dar eu, pe partea de educatie financiara din copilarie si studentie am invatat cum sa ma incadrez intr-un buget si cum sa fac economii.
Din solutile mele la vremea aceea erau sa:
- Nu cumparam carti dar le luam de la biblioteca si le scanam.
- Mergeam pe jos de unde stateam in gazda la liceu si facultate.
- Am intrat la facultate la fara taxa si incercam sa ma mentin acolo.
- Ca mancare, o punga de orez si 10 kilograme de cartofii pe langa alte legume si snitele de soia faceam sa ajunga pentru o luna sau mai mult pentru mie si surorilor mele.
- Nu ieseam in oras.
- Nu imi cumparam haine noi si aveam grija de sanatatea noastra.
Mama a fost cea care ne-a ajutat sa stam in gazda in oras. Ea a plecat in strainatate sa munceasca pentru a ne oferi o viata mai buna.
Am simtit ca trebuia si noi sa ajutam cu ceva pentru a face lucrurile mai usoare, asa ca pe timpul verii ne-am cautat de munca.
Primi mei bani si ai surorilor mele din pacate nu au ajuns la noi, au ajuns la tata care se tot plangea de bani. Insa din al doilea an am inceput sa ne desteptam si ne-am impus. Erau bani nostrii si meritam sa ne bucuram de munca noastra.
Un alt lucru pe care l-am invatat atunci, cu care nu stiu daca m-am nascut sau lipsa de unele lucruri a contribuit la abilitatea asta, am devenit o persoana foarte inventiva. O abilitate care aveam sa descopar mai tarziu ca imi poate aduce bani.
Uneori experientele de viata iti ofera lectii de educatie financiara chiar si atunci cand nu iti dai seama. Ca vanzator comercial si ca voluntar am invatat sa nu-mi fie rusine sa cer si sa spun ce gandesc si ce simt.
Cele doua lucruri, sa gasesc solutii inventive si sa nu-mi fie rusine m-au ajutat sa vin cu prima mea solutie de a face bani, sa fac martisoare, felicitari si albume din quilling.
Primi mei bani din ceea ce am facut eu cu mana mea cred ca au fost o bucurie mai mare decat primul meu job.
Insa aceasta solutie nu a fost singura idee pe care am creat-o si am pus-o in practica.
- Am extins partea de quilling si am facut tablouri, bijuterii, suporturi de pahare si elemente de decor.
- Am predat quilling si altor persoane.
- Am creat un joc pentru copii Campionul familiei (in care copii primesc cate o insigna atunci cand invata ceva bun sa faca).
- Am realizat set de intrebari pentru cupluri, set de intrebari pentru prieteni si set de intrebari pentru copii care le-am vandut sub forma de cartonase printate ca joc de a te cunoaste mai bine cu partenerul de viata, prietenii tai sau copii tai.
- Am realizat un set de cupoane pentru cupluri.
- Am facut iconite ca elemente de design pe care le-am vandut online.
- Am creat un blog din care castig din AdSense si alte idei.
Unele idei le-am pastrat si le continui, altele nu. Cert e ca nu as vrea niciodata sa renunt sa testez din ideile mele, chiar daca unele ar putea sa fie proaste.
Astfel, ce am invatat din experienta de a testa e ca teoria fara practica e egal cu zero.
As fi putut vorbi la infinit despre ideile mele cu familia mea, cu prieteni mei, insa numai testand sti ce merge si ce nu.
Dar sa revenim la partea de studentie. Dupa cum am povestit am invatat cum sa fac economii si cum sa vin cu solutii creative.
Am terminat studiile si ma aflam cu o diploma, de master in terapie de cuplu si familie si fara experienta. Am ramas dezamagita ca nu terminam de studiat, ca trebuia sa caut unde sa fac practica doi ani, ca trebuia sa ma specializez pe o anumita scoala de terapie si simteam ca-mi trec anii si o sa raman un elev toata viata mea. Am incercat sa ma angajez pe profilul meu dar eram mereu acceptata ca voluntar si fara sa primesc bani.
Este greu sa renunti la ceva cand asta ai vrut sa faci mult timp asta. Dar m-am resemnat si mi-am cautat un loc de munca in ceea ce aveam experienta, vanzari.
Atunci l-am intalnit pe Sorin. Toate lucrurile bune si frumoase, pana cand ne-am mutat impreuna si mi-am pierdut locul de munca.
Si pe langa astea aveam probleme in familia mea de baza, nu mai stiam ce vreau sa fac – daca sa revin sa incerc in psihologie sau sa caut altceva si simteam ca ii ingreunez viata si prietenului meu.
In aceasta perioada printe interviuri si rezolvarea problemelor de zi cu zi simteam ca am mai multe sanse de angajare pe ceva mai bun daca invat mai multe. Am invatat Excel, Photoshop si alte abilitati.
Dupa multe incercari de interviuri, cand incepusem sa pierd speranta ca o sa gasesc un loc de munca din care sa si invat ceva si sa ma dezvolt, m-am angajat pe DTP print.
Incurajata de prietenul meu nu am incetat niciodata sa invat si sa ma dezvolt. Ma bucur si ii multumesc ca a avut rabdare in cele mai grele momente din viata mea. Fara el nu as fi reusit sa imi pastrez ambitia.
Eu spun ca am evoluat.
Sunt acum web designer si blogar.
Avem podcastul bani vorbesc si ne sustinem unul pe celalalt in proiectele din afara locului de munca pe care le facem.
Am strans si strangem in continuare bani in economii pentru apartamentul pe care vrem sa-l cumparam.
Lucrez acum la 5 produse fizice pentru designeri.
In continuare imi dezvolt blogul si continui sa invat din domeniul meu si sa-mi iau calificari.
Am inceput sa scriu o carte despre ceea ce trebuie sa sti ca web designer. Si o sa continui sa vin cu alte idei noi.
In concluzie, ce m-a ajutat sa-mi castig independenta financiara a fost sa: invat, sa las mandria la o parte, sa caut solutii si sa trec de la vorbe la actiune.
Sper ca in continuare sa imi pastrez modul de a gandi si a actiona. Si sa transmit si altora din energia mea.
Va multumesc pentru ca ati ascultat acest episod si ati fost alaturi de noi de mai bine de un an. Sper ca experienta mea de viata sa va inspire sa faceti si voi schimbarea pe care o doriti.
Acesta a fost episodul de saptamana aceasta, mult succes pana data viitoare cand ne mai auzim.