Sunt adeptul investiţiilor pe termen lung şi acest lucru îl transmit în toate materialele pe care le realizez. Chiar şi cursul online Strategii şi Tipuri de Investiţii este dezvoltat în jurul ideii de a investi pe termen lung pentru a genera venit pasiv.
Investiția pe termen lung este ceva de care oricine ar trebui să se intereseze. Nu mai este un subiect foarte complicat pe care să-l cunoască doar economiştii sau cei cu bani foarte mulţi.
Cu doar câteva click-uri poţi investi lunar şi chiar poţi să-ţi automatizezi tot procesul.
Important este să găseşti planul potrivit, să ai obiective setate şi, cel mai important, să-l respecţi.
Important este să acţionezi. Dacă vei aştepta momentul potrivit s-ar putea ca acesta să nu vină niciodată. Respectând o strategie şi un plan de investiţii, lucrurile vor decurge în favoarea ta.
Investind pe termen lung, te bucuri de numeroasele avantaje pe care acest mod de a investi îl oferă. Voi menţiona mai jos câteva avatanje pe care eu le consider importante.
Dacă investeşte pe termen lung, mi-ar face mare plăcere să-mi laşi un comentariu mai jos cu avantajele pe care ţie ţi le oferă acest mod de a investi.
De ce este totuși atât de bine să alegi investițiile pe termen lung?
1. Scapi de emoții
Acest lucru este unul foarte important, iar pe termen lung, nu mai ai de-a face cu frustrările sau bucuriile de moment care vin datorită faptului că piața scade sau crește la un moment dat.
Atunci când piața crește cu 10%, acest lucru nu te va face să te gândești imediat la a vinde din acțiuni. De asemenea, atunci când piața scade, nu te vei gândi la faptul că ai făcut o investiție proastă achiziționând acțiunile respective.
Aplicând această strategie de investiții pe termen lung, îți vei lua gândul de la aceste investiții și te vei putea concentra pe alte lucruri.
2. Vei avea dreptate în cele mai multe dintre situații
Dacă îți realizezi portofoliul ținând cont de investițiile pe termen lung, atunci ai șanse mai mari de a face bani.
Pe termen lung, portofoliul tău va crește în valoare, mai ales dacă ai în vedere doar firmele cele mai cunoscute și mai importante.
Pentru începători, recomand cu cea mai mare încredere investiţia în indici pe termen lung. Aşa nu vei fi expus pe zeci/sute de companii, iar riscul este mai mic.
Diversificarea pe indici este potrivită pe termen lung. Dacă vei alege indicele S&P500, înseamnă că vei investi automat în top 500 companii din SUA – ceea ce este un mod de diversificare bun pe zona de acţiuni.
Citeşte şi articolul Cum Poti Cumpara si Investi in Indicele S&P500 din Romania
Nu stiu dacă ai văzut un grafic al celui mai important indice S&P500:
Indicele se bucură de o creştere constantă, în special în ultimii 30-40 de ani.
3. Importanța dividendelor
Atunci când cumperi acțiuni, vei putea reinvesti eventualele profituri pe care le vei face, lucru ce va duce la profituri din ce în ce mai mari.
Având timpul la dispoziție, vei putea investi din ce în ce mai mult.
Chiar și un dividend de 3% îți poate dubla banii o dată la 33 de ani.
Dacă vei investi în indici, te vei bucura de dividende la fel de mult ca şi cum ai investi în acţiuni.
Alegerea strategiei este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, dar un lucru important sunt dividendele pe care trebuie să le luăm în considerare.
4. Toată lumea poate face acest lucru
Este atât de ușor să aplici strategia aceasta de investiții pe termen lung încât toată lumea poate face acest lucru.
Tot ce va trebui să faci este să îți realizezi un portofoliu de investiţii care funcționează foarte bine și care se potriveşte cu obiectivele tale. Termen lung ar trebui să însemne de la 15 ani în sus. Cu cât eşti mai tânăr, cu atât mai bine.
Fiecare an este diferit. Vor fi ani în care vei avea câştiguri mari, alţii în care vei fi pe pierdere.
Ideal este să fii în piaţă, iar media să fie pozitivă. 8-9% a avut indicele S&P500 în ultimii 30 de ani.
5. Vei dormi mai liniștit noaptea
Având în vedere faptul că nu te vei mai implica emoțional în investițiile tale și vei fi mai detașat, te vei odihni mai bine noaptea.
Nu va mai trebui să te trezești la o anumită oră pentru a vedea dacă portofoliul tău a crescut peste noapte sau nu.
Important este să alegi să investeşti diversificat în acţiuni sau în indici pentru că, chiar dacă piața va fi volatilă o perioadă, ea se va echilibra în timp.
Alegând acțiuni care plătesc și dividende, îți vei mări profitul şi mai rapid.
6. Greșelile sunt mult mai ușor de corectat
Alegând strategia de investiții pe termen lung, chiar și în situația neplăcută în care ajungi să pierzi bani, este mult mai ușor să corectezi investițiile care nu au mers.
O strategie bună este să te asiguri mereu că alegi să investești doar în companii care și-au demonstrat capacitatea de a inova și s-au menținut la același nivel pe termen lung.
Strategia de investiții pe termen lung este, așadar, o modalitate excelentă de a corecta anumite greșeli și de a învăța din acestea.
7. Vei plăti mai puține taxe
Atunci când alegi tipul de investiții pe termen lung, taxele nu vor mai fi atât de mari.
Investitorii care aleg să cumpere acțiuni o perioada scurtă de timp și apoi iau decizia de a părăsi piața, au parte și de cele mai mari taxe.
Investind pe termen lung, taxele au tendința de a fi mult mai mici și chiar și de 0 dacă nu vei vinde din portofoliu.
Vei plăti taxe doar dacă vei câştiga dividende.
Pe termen lung, recomandarea este investiţia în ETF-uri cu acumulare de dividende. În acest mod, nu vei mai plăti taxe de fiecare dată când se vor distribui dividende şi nici nu va trebui să te implici prea mult.
8. Nu te mai gândeșți la comisioane atât de mult
Un investitor pe termen lung nu se mai gândește atât de mult la aspectul comisioanelor pentru că tranzacțiile sale vor fi mai rare, spre deosebire de un investitor activ pe piață.
Trebuie doar să te asiguri că nu plăteşti mai mult de 1% comision la un broker din valoarea investiţiei.
Dacă investeşti sume mici, poţi aştepta câteva luni dacă comisionul este mare.
9. Riscul de a pierde oportunități se diminuează
Un studiu realizat de J.P Morgan a ajuns la concluzia că persoanele care au investit începând cu data de 31 decembrie 1993, până pe 31 decembrie 2013 constant la bursă, folosindu-se de investiile pe termen lung, au reușit să obțină un profit de 483%.
Dacă aceste persoane ar fi pierdut cele mai bune 30 de zile din această perioadă, atunci profitul ar fi fost mai mic cu 20%.
Nu contează exact momentul în care vei începe – contează să începi. Atâta tot!
Ne lipseşte de cele mai multe ori acţiunea. Ori că începem pe timp de criză, ori că vom începe în boom, important este să începem să investim.
Cu o strategie precum Dollar-Cost Averaging – vei reuşi să te fereşti de aceste fluctuaţii.
10. Stabilește-ți un obiectiv
Stabilirea obiectivelor de investiții este un lucru la fel de important ca investițiile în sine.
Trebuie să te gândești în primul rând de ce investești în acțiuni. Apoi trebuie să te gândești și dacă ai sau nu bani pe care să-i folosești pentru a investi. Dacă investești bani de care vei avea nevoie în următorii cinci ani, atunci cel mai probabil, investiția în acțiuni nu este o decizie prea bună pentru tine.
Dacă în schimb, dorința ta este să te pensionezi și doreșți să investești pe o perioada de 10 ani sau mai mare în acțiuni, sunt șanse mai mari ca să reușești să câștigi pe termen lung.
Pentru mine, termen lung înseamnă de la 15 ani în sus.
Profiturile cele mai mari apar după 20 de ani de investiţii.
11. Automatizează totul
Pe cât posibil, automatizarea procesului de investiție este foarte importantă, de aceea poți de exemplu să îți transferi o suma de bani în contul de investiții, de fiecare dată când îți primeșți salariul.
Procedând în acest fel, investițiile vor fi mai ușor de făcut.
Un alt avantaj al acestei automatizări este că vei putea profita și de „dollar cost averaging” și anume că vei cumpăra acțiuni la prețuri diferite și anume dacă acțiunile au prețuri mai mici, vei putea cumpăra mai multe.
12. Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante pentru tine
Ideal ar fi să nu verifici mereu starea investițiilor tale, ci doar din când în cand.
Îți poți face un program, de verificare a investițiilor și să le verifici doar atunci.
Eu îmi verific investiţiile pasive foarte rar, chiar şi la 3 luni. Doar în perioade de incertitudine verific mai des cu scopul de a achiziţiona mai mult.
Perioadele de criză le consider perfecte pentru a acumula mai mult.
13. Menține-ți perspectiva pe termen lung
Piața va avea atât suișuri, cât și coborâșuri, de aceea cel mai important este să privești pe termen lung.
Dacă analizezi anul 2008 pe indicele BET al României, ai să vezi că a avut o scădere de 69%. Dar dacă ne uităm după, la 2009, acesta a avut o creştere de 71-72% (cu tot cu dividende).
Nu te panica atunci când investeşti pe termen lung. Piata mereu a avut momente de scăderi, dar pe termen lung, s-a bucurat de creştere continuă.
14. Rămâi calm
Indiferent de ceea ce se întâmplă cu piața, cel mai important este să îți păstrezi calmul și să încerci să limitezi pe cât posibil acțiunile impulsive care vor avea tendința de a apărea mereu atunci când lucrurile merg prost sau chiar și foarte bine.
Poți controla cum reacționezi la unele situații, dar nu poți controla ceea ce se întâmplă cu piața.
15. Bucură-te mereu de viaţă
Pentru mine, investiţiile pe termen lung mă ajută să mă bucur cu adevărat de ce este important pentru mine.
Să mă bucur de familia mea şi de proiectele în care sunt implicat.
Chiar dacă ar putea fi un câştig mai mare dacă aş petrece mai mult timp zilnic sau dacă aş investi pe termen lung, dar intenţia mea nu este aceasta.
Vreau să mă bucur de viaţă, să nu fiu presat de acest lucru şi să mă bucur de un randament mediu anual care să fie conform obiectivelor mele personale.
Concluzii
A investi nu este un lucru tabu de care se bucură doar cei mai experimentaţi care îşi petrec ore în şir la analiză.
Dacă investeşti puţin în educaţia ta, citeşti câteva cărţi, parcurgi cursuri şi reuşeşti să-ţi faci un portofoliu echilibrat în funcţie de obiectivul tău, atunci lucrurile vor fi foarte simple.
Eu îţi recomand cu încredere cursul Strategii şi Tipuri de Investiţii dacă doreşti să afli cum funcţionează 20 de intrumente financiare şi cum să-ţi dezvolţi un portofoliu de investiţii echilibrat.
Succes la investiţii!
Laurenţiu Mihai