Analiza tehnica. Ce este si cum o folosim?

Citeşte articolul precedent din ghidul investitorilor începători -> Analiza fundamentala pentru incepatori. Ce este analiza fundamentala si cum o folosim?

Analiza tehnică pe piaţa de capital se ocupă cu analiza graficelor bazate pe evoluţia în timp a preţului acţiunilor. Graficele ne ajută să analizăm evoluţia din trecut pentru a estima care vor fi tendinţele viitoare.

Graficele în analiza tehnică sunt de mai multe feluri. Ca şi în cazul analizei fundamentale le vom analiza şi explica pe cele puse la dispoziţie de site-ul BVB pentru a fi mai uşor de urmărit şi de asimilat. Secţiunea dedicată acestora este denumită intuitiv “Grafice” şi este situată în pagina fiecărui emitent:

Grafic

Grafice lineare (Line), sunt cele mai simple tipuri de grafice, pentru că ele au la bază un singur tip de informaţie, cum ar fi unul din cele 4 preţuri importante ale unei zile de tranzacţionare.

Cel mai des utilizat grafic de acest fel este cel bazat pe preţurile de închidere ale fiecărei zile bursiere sau ale perioadei analizate.

Grafice bare (Stock), acest tip de grafic include toate informaţiile importante ale unei perioade de tranzacţionare, punând în evidenţă inclusiv evoluţia preţului în interiorul perioadei.

În partea superioară a graficului se situează întotdeauna preţul maxim al perioadei, în partea inferioară preţul minim, preţul de deschidere va fi reprezentat printr-o linie orizontală în partea stângă, iar cel de închidere în partea dreapta.

În funcţie de evoluţia în interiorul perioadei, dacă avem o bară de creştere, atunci preţul de închidere va fi reprezentat mai sus decât preţul de deschidere şi invers pentru o bară de scădere.

Bare

Grafice lumanare (Candel stick), au la bază toate cel 4 elemente importante: preţul de deschidere, preţul de închidere, minimul şi maximul zilei. Toate aceste informaţii le găsim şi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti în secţiunea emitentului denumită “Sumar”.

Ca şi graficele bare şi graficele lumânare înglobează informaţia completă a unei perioade de tranzacţionare. Preţurile sunt reprezentate pe grafic printr-un dreptunghi vertical colorat diferit în funcţie de tipul evoluţiei din perioada respectivă.

Dacă avem o lumânare de creştere, atunci corpul ei va fi de culoare albă, preţul de închidere fiind mai mare decât preţul de deschidere, iar dacă avem o lumânare de scădere, aceasta va fi neagră, preţul de închidere fiind mai mic decât cel de deschidere.

Lumanare

Tot în această secţiune putem utiliza volumul şi media mobilă pentru a ne ajuta să analizăm mai bine o acţiune din punct de vedere tehnic.

Media mobilă (MAV) este cel mai simplu indicator de analiză tehnică şi se calculează ca şi medie aritmetică a preţurilor de închidere ale perioadei la care se face referire.

Media mobilă se poate calcula atât pe perioade scurte de timp cum ar fi 5, 10, 14 sau 21 de zile sau pe intervale mai lungi de timp cum ar fi 50, 100 sau 200 de zile. Cu cât media mobilă este calculată la o perioadă mai mare de timp, cu atât ea ne arată mai bine tendinţa preţului pe termen lung.

Ca şi utilizare, media mobilă se foloseşte trasând pe grafic două medii, una pe termen lung şi alta pe termen scurt, iar când acestea se intersectează, avem un semnal de schimbare de trend. Când media pe termen scurt trece sub media pe termen lung, avem un semnal de vânzare, iar când media pe termen scurt trece peste media pe termen lung avem un semnal de cumpărare.

Când utilizăm pe grafic o singură medie mobilă, interpretarea ei se face în funcţie de intersecţia cu graficul preţului. De exemplu: dacă prețul este peste media mobilă la 200 de zile o acțiune are potențial încă de creștere, dacă a intrat sub acesta, investitorii se așteaptă la corecții.

Dacă folosim doar o medie mobilă pe termen prea scurt este posibil ca semnalele pe care aceasta le dă să fie uneori false.

Reprezentarea volumului pe grafic

Volumul joacă un rol foarte important în interpretarea graficelor, el reprezentând numărul de acţiuni care au fost tranzacţionate într-o anumită perioadă.

Cu cât volumul este mai mare într-o anumită perioadă, cu atât el confirmă evoluţia graficului din momentul respectiv, în situaţia în care volumul este redus, atunci el nu susţine evoluţia graficului şi pot apărea schimbări de direcţie.

Indicatorii de analiză tehnică sunt mulţi şi variaţi, lafel ca şi cei de analiză fundamentală, ramâne la latitudinea fiecărui investitor să işi aleagă proprii indicatori cu care vrea să lucreze, care i se par cei mai relevanţi şi îl ajută cel mai mult în identificare tendinţelor pieţei.

Graficele pot fi reprezentate şi analizate pe perioade diferite de timp. În funcţie de tipul de investitor fiecare îşi alege care este graficul care îl îndruma cel mai bine în luarea deciziilor.

Dacă suntem investitori care au ca obiectiv câştigurile din speculaţii atunci cu sigurantă graficele pe termen scurt vor fi cel mai des utilizate de noi. Dar dacă suntem investitori interesaţi de câştigurile pe termen lung vom folosi grafice pe perioade de cel puţin un an şi nu vom tranzacţiona la fiecare schimbare de trend.

În concluzie

Graficele indică evoluţia preţurilor într-o anumită perioadă de timp şi oferă informaţii despre volatilitatea pieţei. Ele sunt instrumente utile celor care realizează analiză tehnică şi pot fi folosite ca instrumente de management financiar reflectând comportamentul pieţei.

Un grafic individual nu ne poate spune totul despre un emitent, dar în completarea analizei fundamentale el ne poate ajuta să decidem ce vom include în portofoliu nostru şi când să facem acest lucru.

Monica Mititelu

Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.

sursa grafice: www.forex-romania.ro

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.