10 abilitati necesare pentru a deveni un investitor de succes

Articol scris de Valentin Nedelcu, organizator şi traineri în cadrul Cursului de investiţii pe Bursă şi alte instrumente financiare pe care îl recomand cu mare drag.

Ideea de a investi pentru venit pasiv, cu scopul atingerii independentei financiare, a început să fie din ce in ce mai prezenta in mintea romanilor.

Fie ca vorbim de investiții in imobiliare sau pe bursa sau o combinație a celor doua, vorbim despre o serie specifica de cunoștințe, abilitați si mentalități pe care orice investitor începător trebuie sa si-o însușească.

In acest articol mă voi concentra pe investițiile in acțiuni si obligațiuni.

Riscul major al investițiilor este dat de ceea ce investitorul nu cunoaste. Astfel, pentru a reduce riscul si a investi profitabil, este necesar sa stăpânești aceste abilitați:

10 abilitati necesare pentru a deveni un investitor de succes

1. Cunoștințe juridice de baza

In primul rând sa înțelegi ce înseamnă un contract si consecințele care deriva dintr-un contract.

Apoi, daca investești la bursa, este nevoie sa înțelegi foarte bine care este rolul fiecărei instituții implicate într-o tranzacție, ce anume iți garantează proprietatea, care sunt instituțiile care iti protejează drepturile.

Mai exact, care este rolul Brokerului, custodelui, Depozitarului central, Fondului de compensare al investitorilor, Administratorului de fonduri samd.

2. Cunoștințe economice de baza

In primul rând sa cunoști cum funcționează legea cererii si ofertei, ca exista cicluri economice si cum sa le recunoști, ce înseamnă rata inflației, PIB-ul, rata șomajului, deficitul de cont curent, deficitul bugetar etc.

La un nivel micro, sa înțelegi ce înseamnă o acțiune, obligațiune, dividend, cupon de dobânda, consiliul de administrație, adunarea generala a acționarilor samd.

3. Cunoștințe de business

Când investești in acțiuni, investești de fapt in companii.

Trebuie sa înțelegi care sunt principalele elemente care influențează profitabilitatea unei companii, vânzările, cheltuielile, riscurile inerente ale acelei companii.

4. Cunoștințe de contabilitate

Sa înțelegi rapoartele financiare ale companiilor, ce înseamnă un cont de profit si pierdere, un bilanț, un calcul de rentabilitate samd.

Fără a putea înțelege cifrele, nu ai nicio șansa in lumea investițiilor.

5. Sa cunoști istoria

Cum au performat diverse clase de active din trecut, care este randamentul mediu al unei investiții in ultimii 10 ani, dar 30 de ani, dar 60 de ani.

Mai multe poţi găsi AICI.

Istoric, ce clase de active au mers bine in perioade de inflație, de deflație, creștere economica, recesiune economica.

Istoric, ce clase de active sunt complementare (una creste, alta scade) si ce clase de active evoluează in tandem.

6. Sa cunoști lumea prezenta a investițiilor

Pana acum câțiva ani nici nu existau întregi clase de active, de exemplu Peer to Peer lending sau criptovalutele.

Din nou, pana in urma cu câțiva ani, accesul la multe instrumente financiare era dificil pentru un investitor individual. Astăzi posibilitățile sunt nelimitate.

7. Sa iți cunoști partenerii potențiali

Cum iți alegi brokerul, cat de sigur este, ce comisioane are, cat de mult te sprijină prin educație, customer service si flexibilitate?

Dar un administrator de fond sau ETF – ce reputație are, cat de facil este accesul la instrumentele sale, ce comisioane are?

Pe cine alegi?

8. Sa cunoști instrumentele disponibile

Care sunt clasele de active? Ce grad de risc au? Unde le găsesc? Cum le analizez? Pe care sa le aleg? Cum investesc concret in ele?

9. Cunoștințe de fiscalitate

Ce taxe plătesc? La ce fel de venit? Din ce tara? Ce înseamnă o convenție de evitare a dublei impuneri? Cum mă afectează rezidenta fiscala?

Cum pot sa optimizez taxele?

10. Planificare pentru succes

Abia după ce cunosc toate elementele de mai sus pot spune ca pot planifica pentru succes. Câteva strategii de investiţii poţi găsi AICI.

In primul rând: Unde sunt acum? Unde vreau sa ajung? In cat timp?

In al doilea rând: In ce clase de active investesc, cat de recurent, in ce instrumente, când fac rebalansare etc.?

Concluzie

Sa investești profitabil, pe termen lung, este ușor când ai cunoștințele si abilitatile de baza formate.

Este fix ca la monopoly – etapizat, constant, bun.

Va spun aceste lucruri pentru ca am in spate in jur de 14 ani de investiții si vad rezultatele in timp.

Bineînțeles, ca orice arie noua, si aria investițiilor trebuie studiata înainte. Nimic bun nu se “întâmpla” fără o pregătire temeinica înainte.

Înainte sa începi sa investești serios, iți recomand sa studiezi fiecare punct de mai sus si sa iți însușești cunoștințele de baza. Vei avea nevoie si rezultatele vor fi pe măsura.

Pe 23-24 Noiembrie, la Bucureşti, te invit să participi la Cursul de investiţii la Bursă şi alte instrumente financiare organizat de Valentin şi Dan. Este, cel mai probabil, singurul curs din România adresat începătorilor care vor să obţină profit din investiţiile pe pieţele de capital. Există mai multe pachete, dar costul minim este de 590 lei, în care vei avea acces la curs ceea ce este cel mai important. Detalii găseşti AICI.

Articol scris de Valentin Nedelcu, fondator stiintabanilor.ro

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.