10 abilitati necesare pentru a deveni un investitor de succes

Articol scris de Valentin Nedelcu, iniţiator al programului Programul de 12 săptămâni: Succes in finanțe personale si investiții despre care vei afla la finalul articolului.

Ideea de a investi pentru venit pasiv, cu scopul atingerii independentei financiare, a început să fie din ce in ce mai prezenta in mintea romanilor.

Fie ca vorbim de investiții in imobiliare sau pe bursa sau o combinație a celor doua, vorbim despre o serie specifica de cunoștințe, abilitați si mentalități pe care orice investitor începător trebuie sa si-o însușească.

In acest articol mă voi concentra pe investițiile in acțiuni si obligațiuni.

Riscul major al investițiilor este dat de ceea ce investitorul nu cunoaste. Astfel, pentru a reduce riscul si a investi profitabil, este necesar sa stăpânești aceste abilitați:

10 abilitati necesare pentru a deveni un investitor de succes

1. Cunoștințe juridice de baza

In primul rând sa înțelegi ce înseamnă un contract si consecințele care deriva dintr-un contract.

Apoi, daca investești la bursa, este nevoie sa înțelegi foarte bine care este rolul fiecărei instituții implicate într-o tranzacție, ce anume iți garantează proprietatea, care sunt instituțiile care iti protejează drepturile.

Mai exact, care este rolul Brokerului, custodelui, Depozitarului central, Fondului de compensare al investitorilor, Administratorului de fonduri samd.

2. Cunoștințe economice de baza

In primul rând sa cunoști cum funcționează legea cererii si ofertei, ca exista cicluri economice si cum sa le recunoști, ce înseamnă rata inflației, PIB-ul, rata șomajului, deficitul de cont curent, deficitul bugetar etc.

La un nivel micro, sa înțelegi ce înseamnă o acțiune, obligațiune, dividend, cupon de dobânda, consiliul de administrație, adunarea generala a acționarilor samd.

3. Cunoștințe de business

Când investești in acțiuni, investești de fapt in companii.

Trebuie sa înțelegi care sunt principalele elemente care influențează profitabilitatea unei companii, vânzările, cheltuielile, riscurile inerente ale acelei companii.

4. Cunoștințe de contabilitate

Sa înțelegi rapoartele financiare ale companiilor, ce înseamnă un cont de profit si pierdere, un bilanț, un calcul de rentabilitate samd.

Fără a putea înțelege cifrele, nu ai nicio șansa in lumea investițiilor.

5. Sa cunoști istoria

Cum au performat diverse clase de active din trecut, care este randamentul mediu al unei investiții in ultimii 10 ani, dar 30 de ani, dar 60 de ani.

Mai multe poţi găsi AICI.

Istoric, ce clase de active au mers bine in perioade de inflație, de deflație, creștere economica, recesiune economica.

Istoric, ce clase de active sunt complementare (una creste, alta scade) si ce clase de active evoluează in tandem.

6. Sa cunoști lumea prezenta a investițiilor

Pana acum câțiva ani nici nu existau întregi clase de active, de exemplu Peer to Peer lending sau criptovalutele.

Din nou, pana in urma cu câțiva ani, accesul la multe instrumente financiare era dificil pentru un investitor individual. Astăzi posibilitățile sunt nelimitate.

7. Sa iți cunoști partenerii potențiali

Cum iți alegi brokerul, cat de sigur este, ce comisioane are, cat de mult te sprijină prin educație, customer service si flexibilitate?

Dar un administrator de fond sau ETF – ce reputație are, cat de facil este accesul la instrumentele sale, ce comisioane are?

Pe cine alegi?

8. Sa cunoști instrumentele disponibile

Care sunt clasele de active? Ce grad de risc au? Unde le găsesc? Cum le analizez? Pe care sa le aleg? Cum investesc concret in ele?

9. Cunoștințe de fiscalitate

Ce taxe plătesc? La ce fel de venit? Din ce tara? Ce înseamnă o convenție de evitare a dublei impuneri? Cum mă afectează rezidenta fiscala?

Cum pot sa optimizez taxele?

10. Planificare pentru succes

Abia după ce cunosc toate elementele de mai sus pot spune ca pot planifica pentru succes. Câteva strategii de investiţii poţi găsi AICI.

In primul rând: Unde sunt acum? Unde vreau sa ajung? In cat timp?

In al doilea rând: In ce clase de active investesc, cat de recurent, in ce instrumente, când fac rebalansare etc.?

Concluzie

Sa investești profitabil, pe termen lung, este ușor când ai cunoștințele si abilitatile de baza formate.

Este fix ca la monopoly – etapizat, constant, bun.

Va spun aceste lucruri pentru ca am in spate in jur de 14 ani de investiții si vad rezultatele in timp.

Bineînțeles, ca orice arie noua, si aria investițiilor trebuie studiata înainte. Nimic bun nu se “întâmpla” fără o pregătire temeinica înainte.

Înainte sa începi sa investești serios, iți recomand sa studiezi fiecare punct de mai sus si sa iți însușești cunoștințele de baza. Vei avea nevoie si rezultatele vor fi pe măsura.

Poți face acest lucru individual, cum am făcut eu (mi-a luat doar vreo 10 ani sa ajung la o metoda care chiar sa funcționeze) sau poți sa vii alături de noi in Programul de 12 săptămâni: Succes in finanțe personale si investiții care va începe pe 18 februarie 2019.

Programul de 12 săptămâni: Cum să ai succes în finanţe personale şi investiţii!

Este un program complet de educație in investiții destinat investitorilor începători.

Suntem la a 4-a ediție si rezultatele de pana acum sunt fantastice.

Poți vedea testimonialele foștilor participanti aici.

In virtutea unei colaborări foarte bune cu gazda noastră, Laurențiu Mihai, beneficiezi de o reducere de 500 de lei pentru oricare dintre variantele programului.

Doar sa menționezi codul Laurențiu la înscriere. Promoția este valabila pana pe data de 15 februarie 2019.

Articol scris de Valentin Nedelcu, fondator stiintabanilor.ro

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.