Cat Costa o Vacanta cu Autorulota prin Europa

Închiriatul autorulotelor pentru vacanţe a devenit o modă în această perioadă şi am vrut tare mult ca în acest an să plec şi eu la drum pe 4 roţi.

Am scris articolul acesta pentru că am tot căutat informaţii despre costurile unei vacanţe cu autorulota prin Europa şi nu am găsit informaţii concrete.

Sper să fie un ajutor pentru familiile care caută o astfel de experienţă. Pentru noi, a fost experienţă inedită şi a meritat efortul depus.

De ce o vacanţă cu autorulota?

Pentru că îţi oferă libertatea de a merge oriunde doreşti tu, fără să fii restricţionat de o cazare, de un avion şi, cel mai important, de un oraş.

Cu autorulota poţi face un tur al Europei şi să mergi în locuri unde ţi-ar fi greu să ajungi cu avionul.

Poţi vizita mai multe oraşe într-o singură vacanţă.

Dacă eşti obosit, poţi opri într-o parcare şi să dormi. (recomandat este să nu fie o parcare plină de tiruri pentru că vei fi deranjat de zgomotul acestora – îţi spun asta din experienţă).

Pentru că poţi parca cam unde doreşti tu, când doreşti tu. Te vei chinui puţin cu parcarea pentru că ai nevoie de 2 locuri, dar sigur vei găsi într-un final.

Am folosit foarte mult aplicaţia Park4Night – o aplicaţie pentru autorolişti care vor să găsească parcări gratuite unde să stea noaptea. Am găsit multe variante pe aplicaţie şi pentru părcările pe timp de zi.

Park4Night + Google Maps = Love – cele mai utile dacă mergi cu autorulota.

Dacă te gândeşti că ai nevoie de apă, să ştii că aproape în toate benzinăriile găsești apă pentru a umble rezervorul pentru duş şi apă de la robinet. Doar în Cehia nu am găsit, dar acolo am stat într-un campaing şi a fost bine până la urmă.

Din cele 8 nopţi petrecute în vacanţă, în 7 dintre ele nu am plătit parcare pentru că am folosit aplicaţia de mai sus şi doar într-o noapte am stat în camping, în Praga, unde am găsit parcare gratuită pe timp de noapte, doar că ziua nu am găsit locuri potrivite şi am ales un camping unde să fie autorulota în siguranţă.

Dar hai să vorbim puţin despre costurile unei vacanţe cu autorulota.

Cat Costa o Vacanta cu Autorulota prin Europa

Să oferim datele generale ale excursiei:

  • 4 persoane adulte în autorulotă (poţi închiria autorulote de 4 persoane. Costul de închiriere şi costul combustibilului se reduce la 4 persoane decât dacă inchiriezi una de 2 persoane.
  • Traseul: Braşov – Budapesta – Viena – Praga (cel mai îndepărtat punct din vacanţă) – Brno – Bratislava – Braşov
  • Autorulota închiriată este de la car-path.ro. Foarte bună autorulotă. Nu am avut probleme absolut deloc cu ea, iar băieţii ne-au ajutat în timp real când am mai uitat chestii de la instructaj.
  • Am ales extrasezon – în extrasezon, poţi închiria o autorulotă şi cu 40-50% reducere faţă de lunile de vară. Dacă îţi este frică că îţi va fi frig, să ştii că autorulotele au sistem de încălzire propriu şi poţi seta centrala la câte grade doreşti tu.

Aşadar, nu am ales să mergem în sezon.

Costul autorulotei a fost în jur de 500 de euro pentru 7 nopţi. La acest cost, se adaugă o garanţie care îţi este blocată pe card. Dacă totul va fi în regulă, garanţia ţi se va debloca la întoarcerea acasă.

Motorina pentru cei aproximativ 3000 de km + taxele de drum pentru cele 3 ţări au costat în total 1800 lei. Consumul a fost între 10 şi 13 l / 100 km în funcţie de viteză.

După cum am menţionat mai sus, doar o singură noapte am stat la camping şi am plătit 18 euro: 90 lei. Dacă vrei să stai peste tot în campinguri, atunci preţul acesta o să fie mai mare.

Total 4 persoane pentru închiriere + costuri de transport = 4270 lei => 1070 lei de persoană pentru 7 nopţi.

La remarca pe care am tot văzut-o pe internet „este mai ieftin dacă merg cu avionul sau cu mașina și îmi iau cazare” – cred că nu este cazul.

Dacă calculezi 7 nopți în orașele menționate, 2 camere pentru 4 persoane, cu siguranță costul este mai mare de 1070 lei și nu mai pun la socoteală costul biletelor de avion sau al transportului cu propria mașină.

La o medie de 300 lei pe cameră închiriată, 7 nopţi = 2100 lei de cuplu * 2 = 4200 lei doar cazarea. 300 lei pe noapte este un preţ foarte mic pe care l-am găsit pe Booking la un hotel de 3 stele.  Se adaugă şi transportul care poate fi cu maşina personală (~1200 lei benzina pentru că consumul este mai mic decât la autorulotă) sau cu biletele de avion (doar că nu poţi vedea toate oraşele acestea dacă mergi cu avionul).

Undeva la 5500 lei dacă alegi să mergi cu mașina personală și cu cazare în fiecare oraș. Doar că trebuie să te plimbi foarte mult şi să tot vorbeşti la hoteluri sau la proprietari după cheie şi aşa mai departe.

Cu autorulota poţi oricând să opreşti şi să dormi fără probleme.

Alte cheltuieli cu autorulota – extra (4 persoane):

  • Mâncare: Am cumpărat mâncare şi băuturi de vreo 600 de lei din România. În rest, am mâncat prin oraşele vizitate prânzul şi cina, dar am căutat diverse oferte de meniuri şi să mâncăm mai mult mâncare tradiţională. 600 lei + ~2000 lei.
  • Băutura/Cafele – majoritatea cumpărate – ~400 lei
  • Cadouri/suveniruri: Ne-am luat din fiecare oraş câteva suveniruri (magneţei, mici statuiete, sticle de bere/vin, insigne, vederi, jucării de copii, etc) – ~1280 lei.

TOTAL vacanţă 4 persoane: 4270 lei (cheltuieli autorulota) + 4280 lei (extra cheltuieli) = 8550 lei 

8550 lei = ~1800 euro = 900 euro de cuplu = 450 euro de persoana = 64 euro de persoană / zi

Nu pot spune că am exagerat, dar nici nu ne-am abţinut de la toate. A fost o vacanţă normală, iar scopul a fost să vizităm cât mai multe oraşe din Centru Europei.

Dacă ai de gând să mergi într-o excursie cu autorulota, poate acest articol să te ajute să-ţi faci câteva socoteli.

Dacă ai fost cu autorulota, poate îmi laşi un comentariu puţin mai jos (după secţiunea de articole recomandate) şi să-mi spui experienţa ta.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.