Ce ar trebui sa cunosti daca doresti sa tranzactionezi Nasdaq?

Unul dintre cei mai celebri și cei mai tranzacționați indici bursieri din lume este indicele american Nasdaq 100.

Ce este indicele Nasdaq?

Indicele bursier NASDAQ sau Nasdaq100 este indicele de referință al bursei NASDAQ și cuprinde primele 100 cele mai tranzacționate acțiuni pe această bursă. A fost lansat în 1985 și include mari nume ale economiei americane.

Se deosebește de ceilalți indici americani de notorietate prin câteva caracteristici și anume nu are în componență companii financiare, sectorul financiar fiind exclus din Nasdaq 100. Valoarea sa depinde de capitalizarea bursieră a societăților care sunt cuprinse la un moment dat în indice. În indicele Nasdaq 100 sunt incluse și societăți străine, nu doar americane.

Compoziția Nasdaq se modifică periodic. La ora actuală printre companiile incluse în indice numărăm: Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Alphabet (Google), Intel, Cisco Systems, Comcast Corp, NVIDIA Corp, Netflix Inc, Amgen Inc, Adobe Systems Inc, Texas Instruments Inc, Booking Holdings Inc, Gilead Sciences Inc, Broadcom Ltd, PayPal Holdings Inc, QUALCOMM Inc, Starbucks Corp, Costco Wholesale Corp, Charter Communications Inc, Kraft Heinz Co, Baidu Inc, Celgene Corp, Walgreens Boots Alliance Inc, Tesla Inc, Marriott International Inc, Ebay Inc.

Deși este considerat un indice reprezentativ pentru sectoarele tehnologice ale economiei, companiile componente NQ 100 aparțin unor sectoare diverse, mai exact 7 sectoare importante.

Acestea sunt: tehnologie, servicii, sănătate, bunuri de larg consum, industrie, telecomunicații, materiale.

Alte aspecte pe care ar trebui să le cunoașteți referitor la Nasdaq 100:

 • Are în componență 103 acțiuni nu 100
 • Încă de la înființare are un indicator geamăn dedicat doar companiilor din domeniul financiar Nasdaq Financial 100
 • Actuala componență a indicelui a reținut doar șase companii care fac parte din acesta de la înființarea sa în mod neîntrerupt și anume Apple, Intel, Costco, Micron Technology, Seagate Technology și PACCAR
 • La început majoritatea companiilor componente activau în domeniul tehnologic, dar astăzi mai puțin de 50% din companiile componente aparțin acestui domeniu de activitate.

Cea mai facilă variantă de a tranzacționa sau de a investi în indicele Nasdaq 100 este să utilizați CFDuri cu suport Nasdaq 100. Astfel veți putea profita de fluctuațiile indicelui și atunci când companiile componente se află în faza de expansiune a ciclului economic și atunci când se confruntă cu contracții economice.

Evoluția istorică a NQ 100

Indicele Nasdaq 100 a avut în ultimii ani o evoluție predominant ascendentă, urmând cu seriozitate un trend ascendent început în anul 2008.

În luna aprilie 2019 NQ 100 atinge un maxim istoric absolut la nivelul valorii de 7860 $ și se tranzacționează în prezent în zona acestui maxim.

Ultimul minim l-a atins în noiembrie 2008 în jurul valorii de 1000 $.

Tranzacționarea pe Nasdaq ar trebui abordată cu precauție în astfel de momente.

Avantajele tranzacționării Nasdaq 100 CFD

 • Aveți acces la tranzacționarea unor instrumente financiare direct legate de economia americană, cea mai puternică economie a lumii
 • Dacă tranzacționați CFD-uri pe indicele Nasdaq nu pierdeți oportunități de tranzacționare și puteți să tranzacționați și în afara orelor de funcționare ale bursei NASDAQ. Adică puteți să tranzacționați oricând 24 de ore 5 zile pe săptămână.
 • Profitați de spreaduri competitive și vă puteți gestiona mai bine pozițiile
 • Puteți profita de volatilitatea mare din deschiderea sesiunilor bursiere și de gapurile care se formează uneori între sesiuni
 • Puteți tranzacționa cu miniloturi și deci cu sume mici investite
 • Singurul comision plătit este spreadul, nu sunt alte comisioane care se plătesc per ordin
 • Execuție directă la piață fără recotări
 • Marjă atractivă

Pe Nasdaq 100 CFD se pot utiliza toate stilurile de tranzacționare de la scalping și day trading la swing trading și tranzacționarea pe termen lung.

Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.