Sunt banii un obiectiv sau o recompensă?

Laurențiu a plecat în vacanță și dorința lui a fost ca, în timp ce el stă la piscină (sau pe pârtie) și se bucură de cocktail, să îi facă altcineva treaba. Așadar, voi profita de această oportunitate și voi vorbi despre câteva lucruri care s-ar putea să te intereseze.

Mă numesc David Mitran și aș vrea să încep articolul prin a te încuraja să privești banii ca pe un obiectiv.

De exemplu, îți poți propune ca în următoarele 12 luni să faci 10.000 de euro. Este felul în care multă lume se uită la bani.

În același timp, la fel de multă lume știe că un obiectiv trebuie să fie SMART: specific, măsurabil, (ușor) de atins, realist, și încadrat în timp.

Atunci când vorbim de obiective SMART, putem să vorbim despre tot felul de obiective, nu doar obiective care au legătură cu banii. Putem să avem obiective SMART pentru când alergăm, pentru când învățăm să gătim, sau pentru atunci când vrem să slăbim.

Dacă vrei să alergi, îți poți propune să ajungi să alergi 20 de kilometri, dintr-o singură alergare, până la sfârșitul lunii. Sau îți poți propune să alergi 100 de kilometri pentru următoarele 30 de zile.

Dacă vorbim de gătit, îți poți propune să gătești câte un mic dejun delicios în fiecare dimineață de weekend, pentru următoarele 4 săptămâni.

Dacă vorbim de slăbit, îți poți propune să slăbești 10 kilograme în trei luni de zile.

Pentru fiecare din obiectivele anterior setate, avem un termen limită, suntem specifici, și avem un indicator cu ajutorul căruia să-l măsurăm.

Să revenim la obiectivul nostru financiar.

SMART pentru bani

Atunci când îți propui să faci 10.000 de euro în următoarele 12 luni, îți setezi un obiectiv SMART?

  • Este obiectivul specific? Da, pentru că ți-ai setat câți bani vrei să faci.
  • Este obiectivul măsurabil? Da, pentru că la sfârșitul celor 12 luni, poți să măsori câți bani ai făcut, iar apoi să compari cu suma de bani pe care ți-ai propus s-o faci și să vezi dacă ai atins sau nu obiectivul.
  • Este obiectivul (ușor) de atins? Depinde foarte mult de resursele pe care le ai disponibile.
  • Este obiectivul realist? Depinde foarte mult de resursele pe care le ai disponibile.
  • Este obiectivul încadrat în timp? Da, pentru că ți-ai propus să faci 10.000 de euro în 12 luni.

În timp ce e ușor să ai un obiectiv specific, măsurabil și încadrat în timp, este dificil să ai un obiectiv ușor de atins sau realist. Mai ales în cazul banilor.

Dacă te uiți la orice altă activitate, care nu implică banii, lucrurile stau mult mai simplu.

De exemplu, dacă îți propui să alergi 100 de kilometri în următoarele 30 de zile, resursele alocate obiectivului depind doar de tine.

Dacă îți propui să gătești în fiecare dimineață de weekend un mic dejun delicios pentru următoarele 4 săptămâni, resursele alocate obiectivului depind doar de tine. În schimb, dacă îți propui să gătești un mic dejun pe care ceilalți să-l considere delicios, lucrurile stau altfel.

Așadar, atunci când vine vorba de bani, este dificil să ai un obiectiv SMART pe care să-l și atingi pentru că atingerea obiectivului depinde foarte mult de resursele pe care le ai disponibile.

10.000 de euro în 12 luni. Este obiectivul (ușor) de atins și realist?

  • Dacă, de obicei, faci 10.000 de euro în 3 luni, logic că obiectivul va fi ușor de atins. De fapt, nici nu ar avea sens să îți setezi un astfel de obiectiv.
  • Dacă, de obicei, faci 500 de euro pe lună (adică 6.000 de euro pe an), atunci diferența depinde în totalitate de resursele pe care le ai disponibile.
  • Dacă, de obicei, faci 50 de euro pe lună (adică 600 de euro pe an), atunci sunt șanse mari să nu atingi obiectivul, pentru că nu este unul realist.

Două direcții pentru a te îndepărta către obiectivele financiare care par imposibile

Sunt de părere că ai acces la cel puțin două soluții atunci când vine vorba de obiectivele financiare care par imposibile.

  • Prima direcție: pornești de la ce îți place să faci
  • A doua direcție: pornești din locurile în care există bani în piață

Așa cum spuneam mai devreme, depinde foarte mult de resursele pe care le ai disponibile. Abilitățile tale și oamenii pe care îi cunoști sunt două resurse extraordinar de importante atunci când vine vorba de bani.

Așadar, poți să pornești de la ce îți place să faci. Decide-te asupra unui lucru pe care îl îndrăgești și înțelege care sunt abilitățile pe care trebuie să ți le dezvolți pentru a face bani din pasiunea ta.

Sau abordează cealaltă direcție și pornește din locurile în care există bani în piață. Google îmi spune că cele mai bine plătite locuri de muncă în 2022 sunt enterprise architect, full stack engineer, data scientist, și DevOps engineer. Fă puțină analiză și vezi care sunt abilitățile pe care trebuie să le dobândești pentru fiecare din joburile ăstea.

Până acum am văzut banii ca fiind un obiectiv, însă pot banii fi văzuți ca o recompensă?

Neuroștiința și banii

Pentru o secundă privește banii ca fiind o recompensă.

Pentru toate lucrurile pe care le faci bine în direcția banilor, primești bani. Și vice-versa.

Însă dincolo de bani, dacă ne uităm la recompense, neuroștiința ne spune că:

  • Atunci când facem ce trebuie către obiectivele noastre, creierul generează dopamină.
  • Atunci când nu facem ce trebuie și nu reușim să ne îndepărtăm către obiectivele noastre, creierul generează cortizol.

Dopamina și cortizolul sunt amândouă neurotransmițători.

Dacă vrei să știi ce înseamnă senzația oferită de dopamină, gândește-te când a fost ultima dată când ți-ai propus să faci ceva dificil și chiar ai reușit. Starea de bine de atunci era datorată dopaminei.

Dacă vrei să știi ce înseamnă senzația oferită de cortizol, gândește-te la momentul în care îți doreai să se întâmple ceva important și, în loc să se întâmple, ai ajuns într-o situație stresantă. Acea stare de stres era datorată cortizolului.

Creierul nostru vede banii precum o recompensă

Salariul de la sfârșitul lunii sau valoarea contractului de business pentru următoarele 6 luni.

Banii asociați eforturilor noastre sunt o recompensă, iar situația e simplă. Când primim banii avem parte de dopamină; când nu-i primim, avem parte de cortizol.

În momentul în care îți setezi să faci 10.000 de euro în următorul an, îți setezi un obiectiv. Însă, obiectivul luat ca atare, este doar o simplă informație care nu te afectează nicicum.

În schimb, felul în care obiectivul e conectat la realitatea în care trăiești (care însumează abilitățile pe care le ai și oamenii pe care îi cunoști), va influența cantitatea de dopamină sau cortizol pe care creierul le va genera.

Astfel, cred că e important ca înainte de orice obiectiv pe care ți-l propui, mai ales când vorbim de obiectivele financiare, să fii cât mai sincer cu tine și să înțelegi dacă abilitățile și relațiile tale te pot duce acolo.

4 lucruri pe care să le ai în vedere atunci când îți setezi obiective financiare

Toată lumea își dorește mai mulți bani, însă de foarte multe ori nu e sănătos să îți dorești mai mult decât poți avea.

Dacă îți dorești să faci 10.000 de euro în următoarele 12 luni, vei fi dezamăgit la final de an dacă în cele 12 luni ai făcut doar 6.000 de euro. Și totul are legătură cu obiectivul pe care l-ai setat și cu cortizolul generat de creier atunci când obiectivul nu e atins.

Așadar, uite 4 lucruri pe care să le ai în vedere atunci când îți setezi obiective financiare:

1. Fii flexibil cu termenul limită

A avea un obiectiv SMART înseamnă a seta un obiectiv încadrat în timp. Odată cu încadrarea în timp, apare și strictețea termenului limită.

Dacă îți propui să faci 10.000 de euro în următoarele 12 luni, media lunară va fi de 834 de euro. Însă e doar o medie lunară și nimic mai mult.

Poate că la început nu faci totul așa cum ar trebui făcut și lucrurile încep să meargă bine abia din a 4-a lună. Și ajungi să îți atingi obiectivul, doar că are o mică întârziere, de 4-6 luni.

Partea cea mai neplăcută pentru atunci când vorbim de obiectivele neatinse are legătură cu cât de mult ne pedepsim.

Dacă obiectivul tău nu e atins exact atunci când ți-ai propus să-l atingi, nu te pedepsi. În schimb, bucură-te că te-ai apropiat de obiectivul setat și că ești aproape de atingerea lui.

2. Găsește un echilibru

Dincolo de obiectivul financiar, ar trebui să te uiți la viața ta și să vezi cât de multe compromisuri ești nevoit să faci.

Dacă atingerea obiectivului tău presupune ca tu să muncești 14 ore pe zi și să nu mai ai timp de lucrurile pe care vrei să le faci, acelea care nu sunt menite să genereze bani, poate că trebuie să-ți revizuiești obiectivul.

Banii sunt importanți, însă nu sunt chiar atât de importanți. Nu le da voie să te orbească.

3. Fă pași mărunți

Dacă în momentul de față faci 50 de euro pe lună, și obiectivul tău îți spune că trebuie să faci 500 de euro pe lună, nu renunța la obiectiv. Doar amână-l pentru atunci când vei ajunge la 300 de euro pe lună fără eforturi prea mari.

Atunci când ești nevoit să faci eforturi fantastice, ești mult mai predispus la eșec decât la succes. Și nu vrei să eșuezi. Obiectivul tău este să faci bani, nu să renunți la a face bani.

Așadar, orice pas mic făcut către obiectivul tău, oricât de mic ar fi, e important.

4. Analiză constantă

Analiza nu are legătură cu partea financiară a obiectivului.

Sunt de părere că banii sunt un rezultat al resurselor tale – adică abilitățile pe care le ai și oamenii pe care îi cunoști.

Analizează constant felul în care îți dezvolți abilitățile și felul în care îți întreții relațiile. Dacă ești bun la ceea ce faci și ești înconjurat de oameni care să investească în abilitățile tale, atunci banii sunt doar un rezultat.

Apreciez că ai citit până aici.

Am scris o carte despre antreprenoriatul online. Se numește Cum să faci ce-ți place fără să mori de foame și, în ea, vorbesc despre acțiunile necesare pentru monetizarea pasiunii.

În caz că vrei să mă cunoști mai bine, mai multă informație găsești la mine în site, în pagina Despre. Și tot la mine în site găsești un ebook gratuit cu 11 pași strategici pentru depășirea procrastinării. Iar dacă descoperi ceva în site pe placul tău, folosește codul LAURENTIU și ai 50% DISCOUNT pentru orice produs digital, până pe 28 februarie.

Merci, Laurențiu, pentru că mi-ai oferit ocazia să împărtășesc o mică parte din viziunea mea despre bani.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.