Studiu: Problemele Financiare ale Familiilor din Romania

Raiffeisen, prin programul lor de educatie financiara – Money Bistro, mi-au trimis un email in legatura cu problemele pe care le intampina romanii cu privire la banii personali si am fost incantat sa-l citesc si sa-l analizez putin.

Studiul de a fost realizat, din ce spun ei, pe un esantion de 1000 de persoane, barbati si femei din mediul urban cu varste intre 16 si 60 de ani. (mediul urban unde educatia financiara ar cam trebui sa fie putin mai ridicata).

Analizand putin infograficul de mai jos, mi-au sarit in ochi urmatoarele procentaje:

  1. Doar 1% din romani sunt relaxati indiferent de ce se va intampla pe viitor cu cheltuielile lor;
  2. Doar 16% pun bani deoparte, dar din pacate doar 24, respectiv 21%, pun bani pentru investitii pentru pensie sau in imobiliare.
  3. Ma bucur sa vad ca 31% dintre romani se gandesc la copii si pun bani pentru educatia lor – este important acest lucru pentru viitor, insa de vazut cum ii investesc.
  4. Din pacate, 5% castiga prea putin pentru a acoperi cheltuielile de baza, iar 35% renunta la placeri pentru a face fata la chetuieli. – au nevoie de o gestiune mai buna a propriilor finante, de un buget bine stabilit si, cel mai important, un impuls al venitului activ
  5. 40% dintre cei care au raspuns la studiu spun ca motivul pentru care bugetul este dezechilibrat este din cauza lipsei unui fond de urgenta – extrem de important pentru toti dintre noi si trebuie sa fie format dintr-o suma care sa acopere cel putin 6 luni din cheltuielile minime de existenta.
  6. Tot din lipsa unor bani pusi deoparte sau al unui fond de urgenta, 54% dintre romani ar apela la un credit pentru probleme / urgente financiare – insa, tot mai jos se spune ca, doar 10% ar apela la un consultant financiar. Suntem dispusi sa apelam la credite in de urgente, dar foarte putini suntem dispusi sa apelam la un profesionist/consultant care sa ne ajute in planificare si administrare bani. – Greu de inteles motivul, insa sper ca pe viitor sa dispara aceste paradigme.
  7. 1 din 2 romani invata in familie cum sa-si gestioneze bugetul, dar 1 din 3 spun ca nu stiu cum sa-si gestioneze propriile finante.
  8. 1 din 2 romani si-ar cauta un al doilea job. Este important acest lucru pentru ca venitul activ trebuie sa creasca. Prioritar ar fi ca venitul sa creasca datorita primului job, insa un job part time este ideal pentru a te regla cu finantele personale.
  9. 8 din 10 romani doresc sa-si gestioneze mai bine banii pe viitor. Sper ca pe viitor sa vedem 8 din 10 romani isi gestioneaza mai bine banii pentru viitor!

In urma acestui studiu am ramas cu urmatoarele 3 lucruri:

1. Sa inveti sa-ti gestionezi bugetul persoanal este crucial. Doar daca ajungi sa-l administrezi corect, serios si responsabil potri trece la urmatorul nivel: economii si investitii.

2. Sa ai un fond de urgenta este al doilea lucruri important – apar cheltuieli neprevazute. Chiar daca zici ca nu, ele tot vor aparea. Trebuie sa fim pregatiti pentru ele si sa nu apelam imediat la un credit. Pentru asta – regula numarul 1 de mai sus: buget personal si gestionarea lui corecta.

3. Romanii nu sunt interesati si nu sunt invatati sa gandeasca pe termen lung. Din pacate, inca strangem bani pentru cheltuieli pe termen scurt si mai putin pentru pensie sau diverse investitii. Doar 14% ar urmari programe de educatie financiara, prea putin pentru acest moment. Speram ca pe viitor sa creasca acest numar pentru ca eu nu ma voi opri sa scriu despre acest subiect.

Mai este foarte mult de lucra in Romania pana cand educatia financiara va avea un impact real intr-un grup destul de mare.

Este mult de lucru, dar sunt sigur ca se va imbunatati.

Te las pe tine sa urmaresti infograficul de mai jos. Astept orice comentarii in sectiunea de sub articole recomandate.

 

 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.