“Value Investing” este strategia pe care investitorii o aplică pentru a găsi acțiunile despre care cred că au o valoare mai mică decât ar trebui în mod normal să o aibă.
Această strategie de „value investing” depinde de la persoană la persoană, ea fiind așadar una subiectivă, dar există câteva principii pe care le poți avea în vedere dacă îți dorești și tu să aplici această strategie.
Aceste principii au fost prezentate de Warren Buffet, Peter Lynch, Kenneth Fisher, dar și mulți alți investitori cunoscuți. În acest articol îți voi prezența câteva lucruri despre această strategie.
Cumpără afaceri – nu doar acțiuni
Un lucru pe care toți investitorii îl aprobă este că oricine ar trebui să cumpere afaceri și nu acțiuni.
Acest lucru înseamnă că atunci când cumperi acțiuni ale unei firme, să ai în vedere în special afacerea respectivă și nu valoarea acțiunii de la un moment dat.
Această strategie presupune urmărirea cu atenție a afacerii în care îți doreșți să investești, de aceea trebuie să fii pregătit să acorzi și timp afacerii respective și să te decizi când să cumperi sau să vinzi.
Iubește afacerea în care investești
Înainte de a cumpăra acțiuni la orice firma, dacă dorești să aplici această strategie, trebuie să îndrăgești firma respectivă.
Nu îți poți pune banii într-o firma în care nu crezi. Este important să știi cât mai multe despre compania respectivă și să citești totul despre ea și modul cum face aceasta afaceri.
Vei putea descoperi chiar că unele companii care par că arată bine la prima vedere, au anumite minusuri.
Dacă vei face acest lucru cu mai multe companii vei putea chiar să descoperi anumite lucruri cu privire la companiile respective și să te decizi dacă este bine sau nu să investeșți într-o anumită companie.
Menținându-ți propriile standarde cât mai sus, nu vei avea dificultăți în a investi doar în companiile care au cel mai mare potențial. Investind în aceste companii, portofoliul tău va arată mult mai bine de-a lungul anilor.
Investește în companii pe care le înțelegi
Dacă nu înțelegi exact cu ce se ocupă o anumită companie, atunci probabil că nu ar fi indicat să cumperi acțiuni în compania respectivă. Atunci când cumperi acțiuni trebuie să studiezi bine și firmele în care îți dorești să investești banii și nu să ghicești.
Cu cât mai complexă este o afacere, cu atât îți va fi mai greu să îți dai seama cu privire la modul cum funcționează.
Este indicat totuși să faci un efort pentru a înțelege măcar puțin cum funcționează o anumită afacere, astfel încât să-ți investești mai bine banii. Dacă dorești în schimb să riști mai mult, atunci poți încerca să ghicești companiile de viitor. Cu toate acestea însă, dacă procedezi în acest fel, stabilește-ți o margine clară și anume, riscă doar banii pe care îți permiți să-i pierzi.
Afacerile cât mai simple au și ele un avantaj și anume cel că sunt mai ușor de înțeles. Dacă nu vrei să investești prea mult timp pentru a înțelege cum funcționează o afacere complexă, atunci o afacere cu niște proceduri mai simple este o alegere mult mai bună pentru tine.
Managementul companiilor contează
Alege mereu companii care dau dovadă de un management de calitate pentru că un astfel de management adaugă valoare companiei respective. Un management prost poate în schimb afecta compania.
Chiar Warren Buffet a spus că investitorii trebuie să urmărească mereu ca un manager să dea dovadă de integritate, inteligență, dar și de energie.
Pentru a-ți da seama dacă firma aleasă de tine pentru a investi are un management cât mai bun, atunci te poți uita peste datele financiare ale firmei respective. Vei putea urmări dacă a livrat ceea ce a promis.
Investitorii care aplică strategia Value Investing, își doresc ca managerii să se comporte că și persoanele care dețin afacerea. Cei mai buni manageri ignoră aspectul financiar al companiei și se concentrează pe creșterea afacerii respective.
Pe de altă parte însă, managerii care se comportă că niște angajați, nu se interesează decât de beneficiile pe termen scurt, precum și de bonusurile de performanță pe care le pot obține. Îți dorești așadar să găsești o companie care să fie condusă corespunzător și să se vadă acest lucru și în rezultatele sale.
Diversificarea nu este prioritară
Dacă aplici această strategie, diversificarea nu este o problema pentru tine, ba chiar este ultima ta grijă. Deși este adevărat că pentru a crea o plasa de siguranță ar trebui să investești mai divers, dar aplicând această strategie, nu trebuie să te mai concentrezi pe atât de multe lucruri.
Este mai bine să ai în vedere doar câteva acțiuni, mai ales când te ocupi și cu alte lucruri.
Studiind bine doar câteva acțiuni în care să investeșți, îți va fi mai ușor să ai de câștigat pe termen lung.
Însă, dacă gradul tău de risc nu este unul foarte mare și nu poți analiza sute de companii, poți apela la ETF-uri care au ca target companii subevaluate. Mai jos găsești câteva idei de ETF-uri.
Ghidează-te după ceea ce observi
Atunci când ai mai mulți bani la dispoziție și dorești să-i investești, este mai bine să te ghidezi în funcție de investițiile precedente. De exemplu, dacă ai optat pentru strategia de investiții de tip Value Investing, atunci vei avea în vedere doar companiile care par că sunt mai bune decât investițiile tale inițiale.
Poți în același timp să cumperi mai multe acțiuni la companiile pe care deja le apreciezi sau să aștepți pentru timpuri mai bune dacă ești de părere că nu este momentul oportun de a cumpăra.
Îți poți crea un wish-list cu acțiuni pe care să le cumperi în viitor și să urmărești prețul pieței înainte de a cumpăra acțiunile respective.
Ignoră piață cât mai des
Piață contează doar în momentul în care îți închizi anumite acțiuni, în rest însă va trebui să o ignori pe cât posibil. Pe măsură ce deții anumite acțiuni, cu siguranță vor există și perioade în care acțiunile tale au crescut foarte mult sau au scăzut. Aceasta este însă natura pieței, ea poate urca, dar și coborî în timp.
Deși există numeroase motive pentru a vinde anumite acțiuni, un investitor care aplica această strategie trebuie să se gândească de mult ori atunci când se decide să cumpere sau să vândă.
Nu uita că atunci când vinzi, din prețul pe care îl obții, se mai scad și costurile de tranzacție de aceea, profitul pe care îl vei obține va fi diminuat. Din acest motiv este important să te gândești bine dacă dorești sau nu să vinzi anumite acțiuni.
Este această strategie bună pentru ține?
Dacă ceea ce îți doreșți este să reduci cât mai mult posibil orice fel de risc și să te bucuri de mai multe castiguri în același timp, atunci această strategie este alegerea cea mai bună.
Pe de altă parte însă, dacă ești o persoană care preferă doar firmele care se bucură de o creștere puternică, atunci poate că această strategie nu este ideală.
Aplicând însă această strategie îți va fi mult mai ușor să faci față situației în care piața se prăbușește pentru că vei ști că o firma pe care ai studiat-o intens și s-a descurcat mereu foarte bine, va avea și capacitatea de a-și reveni.
Poți investi chiar în ETF-uri care urmăresc strategia de Value Investing
Value investing este o strategie care se aplică foarte mult la acțiuni. De regulă, se analizează o companie și încerci să profiți de ea dacă valoarea ei adevărată este mai mică decât piața.
Partea bună este că acum poți alege chiar și ETF-uri care investesc în astfel de companii care au potețial mare de creștere.
Există ETF-uri care au facut selecții de companii bazate pe Value Investing:
- Vanguard Global Value Factor UCITS ETF (VVAL)
- iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF
- iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF
În medie, aceste ETF-uri au avut o creștere intre 10 si 30% in ultimii 2 ani.
Poți găsi aceste ETF-uri și pe platforma prietenilor de la xtb.
Sunt cu grad mare de risc pentru ca strategia prezintă un grad mai mare de risc. Nu toate companiile subevaluate pot avea creșteri mari pe termen lung, însă datele din ultima perioadă ne arată contrariul.
Value Investing in imobiliare
Inainte de a trece la concluzii, vroiam să îți spun că această strategie se aplică foarte bine și în imobiliare.
În imobiliare, Costul de achiziție este cel mai important factor și cel care îți va oferi randamentele pozitive pe termen lung.
De aceea, value investing folosim majoritatea atunci când analizăm o astfel de investiție.
Concluzie
Trebuie să te gândești bine dacă această strategie este potrivită pentru ține pentru că ea presupune și alocarea timpului pentru a studia anumite firme.
Ideea este că va trebui să gândești ca un investitor long-term dacă vei aplia această strategie.
Riscul este mai mare pentru că există posibilitatea ca toate aceste acțiuni să nu aibă creștere prevăzută de tine.
De aici și posibilitatea de a investi în ETF-uri pentru că riscul este mai mic, tu investing în sute de acțiuni în același timp.
Eu sunt mai mult adepturi ETF-urilor, dar nu am zis NU acțiunilor în anumite momente.
Tu ce părere ai despre această strategie? Crezi că ți se potrivește.