Romania – pe ultimul loc la educatie financiara intr-un studiu

Cei de la ZF.ro au publicat un studiu foarte interesant realizat de universităţile George Washington şi University of Pennsylvania (cercetătoarele Annamaria Lusardi şi Olivia S. Mitchell) din USA unde plasează ţara noastră pe ultimul loc într-o listă de 12 ţări care au participat la studiu.

Ce au trebuit să facă cei care au participat la studiu: Să răspundă corect la 3 întrebări foarte simple de educaţie financiară.

Cu această ocazie vreau să îţi şi spun care sunt acele întrebări (ai variante de răspuns pentru fiecare):

[divider top=”no”]

1. Prima întrebare este despre dobânzi:

Să presupunem că ai economii de 100 de dolari într-un cont bancar şi dobânda este de 2% pe an. După cinci ani, cât crezi că vei avea în cont dacă vei lăsa economiile să crească:

a) peste 102 dolari

b) exact 102 dolari

c) mai puţin de 102 dolari

d) nu ştiu

e) refuz să răspund

[divider top=”no”]

2. A doua întrebare este despre Inflaţie:

Imaginează-ţi că dobânda la contul de economii este 1% pe an şi inflaţia este de 2% pe an. După un an, cu banii din cont, vei fi capabil să cumperi:

a) mai mult decât azi

b) la fel ca astăzi

c) mai puţin ca astăzi

d) nu ştiu

e) refuz să răspund

[divider top=”no”]

3. A treia întrebare este despre diversificarea riscului:

Următoarea afirmaţie este adevărată sau falsă: „achiziţia unei singure acţiuni la o companie furnizează de obicei un profit mai sigur decât cel adus de un fond mutual de acţiuni“:

a) adevărată

b) falsă

c) nu ştiu

d) refuz să răspund

[divider top=”no”]

Răspunsurile au fost dezastruoase pentru ţara noastră. Doar 3,8% dintre cei care au participat la acest studiu au răspuns corect la toate întrebările în comparaţie cu Germania unde mai multe de 53% au răspuns corect.

Uite tabelul cu procentajul răspunsurilor corecte pentru fiecare întrebare din fiecare ţară:

Romania - pe ultimul loc la educatie financiara

După cum se observă România, împreună cu Rusia, se află pe ultimul loc. La mare distanţă de ţări precum Olanda, Germania sau Elveţia unde aceste ţări pun foarte mult accentul pe aceste cunoştinţe.

Cred că ar trebui şi noi să schimbăm acest aspect în această ţără.

Motivul pentru care nu voi înceta niciodată să scriu pe acest blog şi să aduc în cunoştinţele tuturor idei bune de cum să-şi gestioneze propriile finanţe mai eficient.

[divider top=”no”]

Răspunsurile la întrebări sunt:

Întrebarea 1:  a) peste 102 dolari

Întrebarea 2:  c) mai puţin ca astăzi

Întrebarea 3:  b) falsă

[divider top=”no”]

Concluziile studiului:

  1. Românii sunt slab educaţi din punct de vedere financiar. Singura educaţie financiară de care pot beneficia este doar la universităţile de economie sau doar prin autoeducaţie, participând la diverse evenimente în domeniu sau citind tot felul de cărţi. (prea puţine în Romania)
  2. Din cauza acestei lipse de educaţie financiară am ajuns la un procentaj aşa de mic de afaceri reuşite după primul an sau de înţelegere a termenelor financiari pe care un banker/broker ni le explică.
  3. Educaţia financiară este OBLIGATORIE pentru a avea linişte în viaţa ta financiară

În continuare aştept părerea ta despre acest studiu şi spune-mi sincer dacă la început ai răspuns corect la cele 3 întrebări.

Studiu şi poză de pe ZF.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.