De unde poti Cumpara Aur? Investitii in Aur Fizic sau Tranzactionabil

Aurul este cel mai important metal pe care noi îl putem deține. Alături de argint, ele fac parte din metalele prețioase care sunt ideale și atractive investitorilor care caută stabilitate și echilibru în portofoliile lor.

De regulă, investitorii care aleg aurul sunt milionari sau au investii foarte mari care caută un loc de refugiu și de conservare.

Aurul poate reprezenta o investiție doar dacă o privim pe termen foarte lung. Cei mai mulți investitori în aur au ales acest metal pentru a le echilibra portofoliile și pentru conservarea averilor.

Dacă ești un investitor la început de drum și cauți randamente destul de rapide și mari, aurul nu cred că ți se potrivește.

Aurul crește, de regulă, în momente de incertitudine și de criză.

investitii in aur ultimii 2 ani

Dacă analizăm puțin perioada 2019-2020, putem observa o creștere a prețului datorită incertitudinii create de pandemie. Pe timp de criză, cei mai mulți investitori se uită la mijloace de conservare.

De aici și creșterea aurului care, după părerea mea, va crește mult timp de acum înainte fiind un metal limitat pe acest pământ. Dacă banii se devalorizează din cauza tipăririi constante a acestora, aurul nu poate niciodată să se multiplice iar pe termen lung, sunt șanse mari să crească.

Dacă ne uităm și la faptul că marile țări încearcă constant să mărească cantitatea de aur, atunci putem trage concluzii că, pe viitor, prețul aurului va avea o creștere.

Dar cât mai exact? Depinde foarte mult de cum va funcționa economia pe termen lung.

În graficul de mai sus, pe 20 de ani, putem observa o creștere accelerată începând cu 2007-2008 (momentul crizei). Atunci tot mai mulți investitori (în special cei cu milioane de euro) au ales să își asigure investițiile cu acest metal prețios.

Aurul, dar și argintul, vor rămâne metale extrem de prețioase și vor fi mereu în atenția investitorilor.

Problema este câți dintre noi (investitori mici) ne permitem să cumpărăm.

Cum poti investi in Aur?

Există 2 metode pe care noi le avem de a investi în acest metal prețios:

 1. Aur fizic – Achiziția de x grame și depozitarea acestuia în casă (în seif) sau la diferite bănci (însă vor fi comisioane)
 2. Instrumente financiare tranzacționabile care se pot cumpăra de pe bursă. (ETF internațional sau certificat tranzacționabil de pe bursa din România).

Investitii in aur fara detinere – online cu ajutorul brokerilor

Există 2 metode prin care noi putem cumpăra aur fără a avea deținere.

Avantajele ar fi:

 • Lichiditate crescută – putem vinde oricând
 • Costuri mici de achiziție – nu avem nevoie de sume mari pentru a fi investitori în aur
 • Costul gramului este cumpărat la un cost foarte asemănător de cel real (cursul BNR)
 • Dacă îți place să tranzacționezi, poți chiar cumpăra CFD-uri cu să tranzacționezi aur în marjă

Achiziția de aur tranzacționabil este ideal pentru cei cu portofolii mici și care vor să cumpere în anumite perioade când acesta scade și să-l vândă când crește.

Cum poți cumpăra aur fără deținere:

 1. De pe Bursa de Valori București cu ajutorul oricărui brokeri local (precum tradeville sau BT Capital, etc) – simbol EBGLD1. Certificatul are valoarea unui gram de aur.
 2. Poți cumpăra un ETF care are la bază investiția în Aur fizic – iShares Physical Gold – se poate achiziționa de la brokeri care acționează pe bursa externă precum xtb.
 3. Ultima variantă ar fi prin CFD-uri de la brokeri cu oferă aceste instrumente – însă este recomandat doar pentru investitori mai avansați din punct de vedere al cunoștințelor.

(Găsești pe site-ul XTB un ghid de investiții în aur dacă dorești să mai aprofundezi acest tip de investiție)

Achiziția de Aur fără deținere se poate realiza rapid. Nu sunt implicate tot felul costuri de transport sau costuri de depozitare la diverse seifuri.

Trebuie doar analizate comisioanele de tranzacționare și comisioanele de administrare a ETF-ului. Cel menționat anterior, are un TER (comision total anual) de 0,15% ceea ce nu este mare.

Cum pot cumpara AUR fizic?

Cel mai străvechi mod de a investi în aur este, cum știm cu toții, cel cu deținere directă.

Având în vedere deținerile mari pe care anumite țări dezvoltate le tot fac, prețul aurul poate crește foarte mult din moment în altul. Faptul că se tipăresc bani în acest moment, este un alt factor care ar putea influența pozitiv prețul aurului.

Putem cumpăra aur, dar trebuie să știm următoarele lucruri:

 1. Aurul cu deținere este mai riscant din punct de vedere al depozitării. Ai nevoie de un seif (de preferat să nu fie în casă) sau îl poți deține la diferite bănci însă parcă aș avea rețineri cu această metodă pe timp de criză.
 2. Aurul fizic este mai scump la achiziție. Dacă aurul achiziționat virtual au costuri apropiate de cursul real, cel fizic costă în medie cu 10-15% mai mult din cauza prelucrării și altor costuri de transport/depozitare.
 3. Trebuie să ai o experiență mai mare în momentul în care alegi să cauți să cumperi aur fizic. Trebuie să știi că puritatea aurului contează foarte mult. Aurul de investiții înseamnă aur de cel puțin 22k ( 0,916).
 4. Recomandat este să cumperi aur pentru investiție și nu bijuterii. Acolo vorbim de alte tipuri de achiziții iar prețul lor diferă mult de prețul unui gram de aur.
 5. Aurul fizic are o lichiditate scăzută. Din acest motiv, cei mai mulți deținători de aur sunt investitori pe termen lung chiar investitori din familii cu tradiție în păstrarea și conservarea averilor.

Investiția în aur fizic necesită o documentare avansată și o înțelegere a acestui instrument. Nu este o investiție potrivită pentru cei care caută randamente anuale sau dobânzi. Aurul nu îți oferă dividende sau dobândă. Poți câștiga doar în momentul în care îl vinzi.

După cum spuneam mai sus, aurul achiziționat online este mai scump decât aurul achiziționat prin tranzacționarea la bursă. Aurul fizic poate fi chiar și cu 10-15-20% mai scump decât este în mod normal, conform cursului valutar.

Trebuie să știi că îl poți achiziționa chiar și de la anumite bănci românești care îți oferă și posibilitatea să îl păstrezi tot la ele.

Cum poti cumpara aur fizic:

 1. BCR este una dintre băncile care îți oferă posibilitatea să cumperi AUR și să-l păstrezi în seiful băncii. Cotațiile băncii ne arată că gramul de aur este mai scump chiar și cu 30% față de cursul valutar. Găsești mai multe AICI.
 2. Site de specialitate de investiții în aur precum aurominvestment.ro sau tavex.ro – O variantă destul de bună dacă se achiziționează mai cantități mai mari.
 3. Poți achiziționa aur fizic și de la magazine online mai generaliste precum eMAG sau TEILOR doar că gramul este mult prea scump în opinia mea.
 4. Site-uri de specialitate străine – europeanmint.com sau bullionvault.com
 5. Diverse case de amanet – dar atenție mare la calitatea aurului
 6. OLX – există o piață și acolo, dar la fel ca la amanet, atenție mare la detalii

Dacă ești la început, recomand să cumperi din locuri cât mai sigure.

Evident că costul aurul fizic este mai mare decât cel tranzacționabil, însă deținerea directă îți oferă cea mai mare asigurare a averii (atâta timp cât este depozitat corect).

Atenție mare la calitatea aurului (sa fie cel puțin 22k) și la costurile gramului de aur. Începe cu sume mici și documentează-te continuu.

Concluzii Investitii in aur

Aurul reprezintă o asigurare a averilor pentru cei mai mulți milionari de pe glob. El reprezintă o asigurare și pentru averile țărilor.

De aceea, aurul nu poate fi considerat o investiție în adevăratul sens al cuvântului ci mai mult o asigurare și o echilibrare a portofoliilor.

Fiecare dintre noi avem strategii diferite. Cei mai mulți investitori cu sume uriașe au undeva între 10 si 30% în aur și argint, fizic.

Aurul fizic este mai scump la achiziție, dar oferă o garanție pe termen lung.

Aurul tranzacționabil are un cost similar cu cel prezent la cursul valutar.

Dacă dorești investiții pe termen scurt (1-10 ani) ideal ar fi cel tranzacționabil, dacă dorești o asigurare pe termen lung (ideal este cel fizic).

Sper ca acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine cum să investeți în aur, cel mai important metal pe care îl putem achiziționa.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.