Podcast Banii Vorbesc #2: Piedici in a economisi bani

Cel de-al doilea podcast este acum prezent şi pe blog.

De data aceasta, Andreea şi Sorin, vor vorbi despre piedicile cele mai întâlnite într-o familie (dar nu numai) în a economisi mai mulţi bani.

Ne gândim mereu să economisim bani, dar de fiecare dată parcă de blocăm atunci când începem să facem acest lucru.

În acest podcast vei afla câteva sfaturi despre cum să nu-ţi mai pui piedici.

Lucruri de tinut minte din acest episod:

  • Trebuie sa ai un motiv pentru care sa economisesti. Ai nevoie de un obiectiv care sa te anime, sa te entuziasmeze pe termen lung.
  • Clarifica-ti obiectivul, astfel incat sa fie foare masurabil. Vrei sa eviti concepte nebuloase precum „bani de zile negre” (dar nu se stie pentru ce), „bani pentru avans casa” (dar nu se stie pentru ce perioada) sau „bani pentru investitii” (dar nu stii daca actiuni, titluri de stat, bitcoin, etc.)
  • Nu te concentra pe ce „pierzi” acum, cand economisesti. Ci pe ce castigi pe termen lung (siguranta financiara, posibila pensionare timpurie, pace interioara ca nu trebuie sa astepti urmatorul salariu sa platesti rata/chiria,etc.)
  • Cel mai greu e sa schimbi obiceiul de a avea bani si de a dori sa-i cheltuiesti, nu sa-i economisesti. Cand vei reusi sa-ti schimbi acest obicei, iti vei schimba viata.
  • Daca nu ai primit o educatie financiara la scoala sau in familie, e destul de complicat sa te apuci sa te educi. Asta e sansa ta sa testezi, sa analizezi, sa iei decizii financiare pe cont propriu. Vei fi surprins de cate informatii vei putea acumula si de cate poti implementa chiar tu, chiar azi.
  • Obiceiul de a economisi devine mult mai usor de aplicat, daca te inconjori cu persoane care au concepte financiare similare. Nu veti merge in cluburi impreuna, veti putea discuta concret despre investii si credite, nu doar din auzite.
  • Vei fi tentat la inceput sa crezi ca nu castigi indeajuns de multi bani pentru a economisi. E posibil sa fie adevarat, intr-o anumita masura. Dar daca stai sa analizezi lucrurile pe care dai bani zilnic, saptamanal, lunar, este imposibil sa nu gasesti un aspect pe care-l poti optimiza financiar.
  • Gaseste modalitati prin care-ti poti creste veniturile, sume pe care le poti tine special pentru a economisi. Mai multe despre asta in Episodul 3 din podcast-ul Banii Vorbesc.
  • Nu te bloca in ideea ca trebuie sa pui deoparte o anumita suma lunar. Concentreaza-te mai intai pe a deprinde acest obicei. Pe masura ce trece timpul, vei deveni mai bun la asta si vei economisi mai mult. Important e sa incepi de undeva.
  • E foarte important sa te uiti la cheltuielile pe care le ai si sa incerci sa le reduci. Acum exista Digi Energy, cu preturi sensibil mai mici ca la alti distribuitori de energie electrica. Exista ING Card Complet, cu 0 comisioane. Exista Digi Mobil, cu abonamente de la 2 Euro/luna. Pentru orice lapte de 4-5 lei, exista si lapte de 2-3 lei. Si lista poate continua – analizeaza-ti cheltuielile si gaseste modalitati de a le reduce, pentru a avea bani sa economisesti din banii pe care ii ai deja.

Spor la ascultat!

Aşteptăm feedback-ul tău despre acest episod printr-un comentariu mai jos.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.