Foarte mulţi pariori se întrebă ce este mai important la pariuri online, să ai o bună capacitate de alegere, să analizezi foarte bine meciurile şi să le găseşti pe cele care merită pariate sau să îţi gestionezi banca în mod inteligent, să ai un money management (gestionare a banilor) care să te protejeze şi să te ajute să obţii profit.
Răspunsul la această întrebare vine de la Bettinginside: money managementul este cel mai important la pariuri online. Money managementul presupune răbdare şi urmărirea precisă a unor obiective financiare clare.
Un alt motiv care vine să întărească faptul că un money management înţelept este vital pentru obţinerea profitului, este legat de faptul că pariezi banii tăi şi aceste sume pe care le utilizezi trebuie să le vezi ca pe o investiţie.
Da, trebuie să îţi poţi permite să pierzi sumele însă acesta este doar unul dintre principiile fundamentale la pariuri. Nu paria sume pe care nu îţi poţi permite să le pierzi, dar tratează banii pe care îi ai ca pe o investiţie nu ca pe sume de care te poţi lipsi oricând.
Fie că e vorba de pariuri simple (solo, single), fie că e vorba de bilete, money managementul are aceeaşi aplicaţie, procentele şi sumele pe care le utilizezi fiind neschimbate.
Dacă pariezi atât simplu cât şi bilete, îţi recomand ca pe acestea din urmă să nu foloseşti mai mult de 2-3% din banca ta de pariuri, mai ales dacă pui mai multe bilete zilnic.
Exemple practice de money management:
1. Pariază utilizând miza fixă – dacă ştii că ai la dispoziţie o anumită sumă, o poţi împărţi în mai multe părţi egale care să îţi asigure un număr suficient de mare de pariuri. În general, dacă ai 500 RON la dispoziţie şi foloseşti miza fixă, atunci fiecare pariu ar trebui să nu fie mai mare de 2-5% din suma aceasta.
Adică, miza pe care o foloseşti să nu depăşească 10 RON. Ai marele avantaj că vei paria consistent fiind nevoit să joci la cote supraunitare (mai mari decât @2.00).
Din experienţa practică de peste 15 ani în domeniul pariurilor sportive online, cea de mai sus este una dintre cele mai adecvate strategii de money management.
2. Utilizarea unui procent din banca de pariuri. La fel ca mai sus, însă modifici miza în funcţie de câştigurile şi pierderile pe care le ai. Să zicem că ai 1000 RON ca bancă şi foloseşti miza de 5%.
Primul pariu va fi pe 50 RON, următorul pe 5% din următoarea bancă, depinde dacă pierzi sau câştigi. În acest caz ai avantajul disciplinei şi a faptului că este foarte greu să pierzi.
În practică, această strategie presupune atenţie, răbdare şi acurateţe fiind una dintre strategiile folosite de foarte mulţi pariori.
3. Pariuri care utilizează întreaga bancă. Sub diferite formă şi derivate, această strategie este des întâlnită si presupune 2 chestii fundamentale: alegeri foarte precise şi parierea continuă a întregii sume disponibile.
Nu te gândi că iei toţi banii şi dai cu ei de-a dura, din contră, iei un anumit procent pe care îl rostogoleşti.
Dacă ai 500 RON la dispoziţie, poţi folosi 20 RON de 5 ori pentru această strategie. Alt aspect deosebit de important este criteriul de retragere, dacă dublezi miza, retragi jumătate, de exemplu. Adică trebuie să ai stabilită clar limita la care dai retragere.
4. Pariurile care utilizează miză progresivă. Aici intră diferite strategii bazate pe Martingale, Fibonnacci etc., de fapt progresii cu diferiţi paşi. Ideea este de a mări miza proporţional pentru a acoperi pierderile şi a obţine câştig.
Principiul fundamental însă e concurent cu ”eroarea jucătorului” considerându-se că tot va trebui să câştigi pariind în aceleaşi condiţii. Odată şi odată tot trebuie să câştigi, să dai lovitura, să acoperi tot ce ai pierdut.
Din experienţa practică, aceste metode sunt falimentare pentru pariori. Aplicarea mizei progresive poate da rezultate catastrofale, gândeşte-te doar că dublezi suma de 10 RON la fiecare pariu pierdut: 10, 20, 40, 80, 160, 320, 640, 1280, 2560… adică la 9 pariuri pierdute consecutiv, ajungi să pariezi 2560 RON. Te gândeşti că nu ţi se poate întâmpla ţie?
5. Variante combinate bazate pe pariuri pre-meci şi live. Foarte mulţi pariori mizează atât pre-meci cât şi live, însă sunt şi excepţii care preferă doar una dintre cele două variante.
Pariurile live sunt mult mai volatile, se desfăşoară în timp aproape real şi trebuie să iei decizii rapid. Cotele fluctuează enorm şi poţi găsi valoare uşor, însă şi aceasta doar în intervale scurte de timp. Tentaţia de a paria ”all-in” este uriaşă la pariuri live şi foarte mulţi dintre noi au căzut în capcana unor decizii pripite.
În concluzie, oricât de bine te-ai pricepe la sport, oricât de bine ai înţelege pariurile sportive şi particularităţile lor, money management-ul are un rol atât de important, încât îţi poate asigura toate condiţiile pentru a obţine profit.
Nu contează cum obţii profit, pariind pre-meci pe cote de @2.00, de @1.84 sau de @1,52, punând bilete, jucând live, făcând cash-out sau punând pariuri contră, tot ce contează este să obţii un randament bun al investiţiei tale, să fii pe plus atunci când îţi faci bilanţul lunar, semestrial sau anual.
Tu ce părere ai despre ideile de mai sus?
Ai în strategia ta una dintre ele?