Interviu Marius Morariu: Despre Marketing Afiliat in Romania

Marius MorariuMarius Morariu – Antreprenoriat bazat pe afiliere, cam asta face de 3 ani și puțin.

A început câteva proiecte interesante în online care au crescut frumos și este implicat activ înca de la început în creșterea marketingului afiliat în Romania. Pune preț pe creativitate și idei noi, muncă și perseverență.

Îl puteți gasi pe blogul său personal Morariu.biz, unde scrie despre marketing afiliat, comerț electronic și metode de a face bani online.

Şi acum interviul..

LM: Cum te cheamă?

Marius-Daniel MORARIU

LM: Despre tine în 3 rânduri?

Pe lângă calculatoare de vreo 16 ani, pe internet și marketing afiliat de vreo 3 și ceva, iubesc online-ul pentru mobilitate și mă bazez în primul rând pe creativitate în orice fac.

Nu suport regulile de nici un fel și când găsesc ceva ce-mi place dau tot ce pot sa iasă perfect.

LM: Câteva informaţii despre ce înseamnă marketingul afiliat şi cum putem face bani cu ajutorul acestuia?

Reușești să faci pe cineva să cumpere produse și primești un comision din vânzare, cam asta-i pe scurt marketingul afiliat.

Magazinele au nevoie de clienți și sunt dispuse să-ți plătească un procent din ce cheltuiește vizitatorul adus de tine.

După mine afilierea este cea mai simplă metodă de a începe o afacere. O poți face cum vrei și când vrei atâta timp cât respecți niște reguli de bun-simț.

LM: De cât timp faci bani cu ajutorul marketingului afiliat?

Am vreo 3 ani și 3 luni de când am început.

LM: Esti mulțumit până acum?

Da, sunt foarte mulțumit cu rezultatele de până acum, iar 2013 promite o creștere semnificativă.

LM: Care sunt platformele de marketing afiliat din România şi ce părere ai despre acestea?

Nu ne putem lăuda cu multe în România dar de departe 2Performant este cea mai serioasă și cea mai mare. Cu ei am început marketingul afiliat și până acum colaborarea a fost foarte ok.

Am certitudinea că datorită lor avem și noi discuția asta, fără ei nu exista marketing afiliat în România.

A doua platformă ar fi Piața Digitala dar n-am testat prea mult sistemul. Aștept îmbunătățiri și sper să ajungă un jucător serios în piață.

Pe lângă platforme mai sunt programele de afiliere iar cele mai importante cred că sunt Profitshare și Altex Afiliere.

Chiar dacă Profitshare stă în spatele eMag, un brand important în .ro, experiența cu ei n-a fost una plăcută, recent fiind suspendat fără a primi vreo explicație. Nu-l recomand deloc, dar cine vrea e liber să încerce.

Altex Afiliere e mai nou, doar ce a dat ochi dar a pornit bine. Având în vedere că managerul lor pe afiliere, Șerban Cristian, este și un super-afiliat excelent, o să vedem niște chestii faine curând.

LM: După cât timp de muncă ne putem aştepta la un venit constant (decent) din marketing afiliat?

Depinde de experiența fiecăruia. Eu de exemplu am pornit de la zero cu investiție minimă (bani de un domeniu .com pe un an si hosting plătit pe 3 luni). Nu știam nimic despre afiliere sau cum se face un site, dar am compensat cu multă muncă.

Am reușit ca după 1 an să am un venit care să mă ajute să fac treaba asta full-time. De acolo creșterea depinde de creativitate. Se pot căștiga bani foarte buni și sunt destule cifre disponibile.

LM: Care crezi că vor fi tendinţele marketingului afiliat în 2013?

Nu știu dacă putem discuta de tendințe. Vorbim încă de creșterea și maturizarea pieței. Marketingul afiliat depinde direct de comerțul online și aici e loc de mai bine.

Avem nevoie de magazine care să înțeleagă necesitatea unui affiliate manager care să se ocupe serios de partea de afiliere și în egală masură de afiliați care să nu mai aștepte profit din plasarea unui simplu banner.

Marketingul afiliat înseamna performanță să nu uităm asta. 2013 cred că o să fie un an excelent pentru afiliere, pentru cei care se vor implica activ. Cred că numărul de magazine implicate se va dubla sau chiar tripla, la fel si numărul de afiliați.

LM: Câteva recomandări pentru începători?

Niciodată nu-i târziu să intri în afiliere. Sunt disponibile o grămadă de informații pentru începători. Ce nu găsiți în română sigur găsiți în engleză, .com fiind o piață enormă.

Fiți creativi, cât mai creativi. Pot repeta asta la infinit. Rezultatele nu vin peste noapte, dar perseverând o să le vedeți cu siguranță.

Cu orice probleme sau propuneri puteți să mă contactați. Sunt deschis să vă ajut.

LM: Mulțumesc de interviu Marius Morariu!

Plăcerea a fost de partea mea. Mai multe despre marketing afiliat puteți găsi pe blogul meu personal Morariu.biz.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.