Am descoperit în seria de articole parcurse împreună noţiunile de bază despre piaţa de capital astfel încât acum putem să ne gândim serios să devenim investitori.
Un pas foarte important în procesul investiţional este reprezentat de partea practică. cât de multe cunoştinţe teoretice am acumula, dacă amânăm momentul punerii în practică nu vom înainta în dezvoltarea noastră în calitate de investitori.
De aceea vă propun astazi să vedem care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a deveni investitori pe piaţa de capital.
Procesul este unul relativ simplu, trebuie doar să fim interesaţi de acest domeniu, să fim dispuşi să acumulăm cunoştinţe noi şi să rămânem mereu conectaţi la realitatea economică pentru a putea lua decizii bine informate.
În primul rând, trebuie să ştim că nu putem devenii investitori pe piaţa de capital fără a avea un cont deschis la un intermediar, denumit şi Societate de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF). Numai prin intermediul acestuia este asigurată relaţia dintre bursă şi investitori.
Investitori la bursa: 3 pasi de urmat
Pasul 1 – selectarea intermediarului
Primul pas în procesul de a deveni investitori pe bursă este reprezentat de selectarea intermediarului prin care dorim să ne desfăşurăm activitatea. Pentru aceasta trebuie să ţinem cont de mai multe criterii:
- Trebuie să aflăm dacă intermediarul selectat are sediu la noi în oraş sau trebuie să ţinem legătura cu el telefonic sau prin email. Un investitor începător se simte mai în siguranţă daca poate avea o relaţie directă cu brokerul său, decât dacă totul se desfăşoară prin intermediul telefonului şi al emailului;
- Este important să ştim dacă intermediarul ne pune la dispoziţie posibilitatea de a avea acces la protofoliu nostru on-line şi dacă putem să dăm ordine şi să facem tranzacţii on-line. Ulterior, după ce parcurgem primii paşi şi devenim investitori, va fi mult mai uşor să păstrăm legătura cu brokerul de la distanţă, internetul fiind o variantă foarte eficientă de a ne informa şi de a transmite ordinele de tranzacţionare;
- Una din cele mai importante informaţii pe care trebuie să le aflăm despre intermediar este dacă acesta este autorizat sau nu să desfăşoare activităţi de intermediere pe piaţa de capital. Cea mai sigură sursă de informare este cea oficială şi anume site-ul bursei, unde sunt prezentaţi toţi intermediarii autorizaţi cu sediu şi datele de contact;
- Nu trebuie să pierdem din vedere informaţiile legate de vechimea în piaţă şi notorietatea intermediarului ales. Putem să găsim în presa de specialitate sau în presa online atât ştiri cât şi informaţii despre imaginea intermediarului în piaţa, acesta fiind un bun punct de plecare în informarea noastră;
- Experienţa brokerilor este lafel de importantă ca şi celelalte informaţii prezentate anterior. Dacă suntem la început de drum vom avea nevoie de consultanţă de calitate pe care ne-o poate oferi numai un broker cu experienţă. Este bine să luăm diciziile singuri, dar înainte de a da un ordin este bine să ne consultăm cu brokerul, el fiind calificat sa ne dea un sfat de valoare, fiind la curent cu evoluţia zilnică a pieţei;
- Gama de servicii oferită de un intermediar poate fi foarte variată, dar pentru noi este importantă secţiunea de analiză de piaţă şi consultanţă pentru investiţii. Majoritatea societăţilor de servicii de investitii financiare au un departament de analiză care pune la dispoziţia clienţilor rapoarte şi analize recente care îi ajută pe aceştia în luarea deciziilor. Aceste informaţii facilitează foarte mult procesul decizional al investitorului mai ales când este la început de drum;
- Nu în ultimul rând un al criteriu de selecţie important este nivelul comisioanelor practicate şi suma minimă necesară pentru deschiderea unui cont. Este bine să ştim încă de la început care va fi nivelul acestora şi cum vor fi ele reţinute. Trebuie să ştiţi că în cazul tranzacţiilor bursiere comisioanele se reţin la fiecare tranzacţie, fie ea de cumpărare sau de vânzare, finalizată cu câştig sau pierdere.
După ce am decis care va fi SSIF-ul prin intermediul căruia vrem să ne desfaşurăm activitatea, este bine să îl contactăm pentru a afla mai multe informaţii şi eventual pentru a stabilii o întâlnire în vederea deschiderii contului.
Pasul 2 – deschiderea contului.
Procedura de deschidere a contului este destul de asemănătoare cu deschiderea unui cont bancar. Ulterior deschiderii contului acesta trebuie alimentat pentru ca intermediarul să poată achiziţiona titlurile în numele nostru. În momentul deschiderii contului pe baza actului de identitate vor trebui completate şi semnate o serie de formualre precum:
- Cererea de deschidere de cont;
- Contractul de intermediere care include şi comisioanele practicate de societate;
- Chestionarul privind profilul investitorului şi toleranţa sa faţă de risc. Astfel brokerul va putea afla care este nivelul nostru de cunoştinţe în domeniu şi care sunt obiectivele noastre investiţionale.
Există mai multe tipuri de conturi de investiţii din care puteţi să alegeţi, dar principalele două sunt contul regular şi contul discreţionar. Contul regular este acel tip de cont în care noi în calitate de titulari ai contului luăm deciziile privind instrumentele financiare în care investim şi tot noi decidem momentul în care dorim să tranzacţionăm. Contul discreţionar este contul prin care titularul îl mandatează pe broker să ia decizii de investire în numele şi pe contul lui. În general acest tip de cont are o sumă minimă de deschidere a contului mai mare şi deasemenea şi comisioanele este posibil să fie mai mari.
Pasul 3 – transmiterea ordinelor de tranzacţionare.
În momentul în care decidem care vor fi acţiunile pe care vrem să le includem în portofoliu va trebui să transmitem un ordin de tranzacţionare brokerului pentru a-l executa.
Ordinul îl vom transmite aşa cum am stabilit cu brokerul la deschiderea contului, fie prin telefon, email sau direct prin intermediul contului on-line pe care îl avem la dispoziţie. În urma executării ordinului, în schimbul baniilor din cont vom avea acţiunile achiziţionate, iar în momentul vânzării lor se va desfăşura operaţiunea inversă.
Ordinele de tranzacţionare pot fi şi ele de mai multe feluri, cele mai des întâlnite sunt ordinul limită şi ordinul în piaţă.
Ordinul limită este acel ordin în care titularul contului specifică preţul la care doreşte să se efectueze tranzacţia, aceasta putându-se realiza la preţul specificat sau în avantajul clientului, adică la un preţ mai mic la cumpărare sau mai mare la vânzare.
Ordinul în piaţă este acel ordin care se realizează la cel mai bun preţ al pieţei în momentul introducerii lui în sistemul de tranzacţionare.
Acestea sunt informaţiile de bază pe care trebuie să le cunoaştem pentru a putea intra în relaţie cu un broker. Este bine ca atunci când are loc întâlnirea cu acesta să fiţi pregătiţi şi să stiţi ce vreţi să discutaţi cu el.
Este ca atunci când vă pregătiţi pentru un interviu şi trebuie să vă documentaţi în legătură cu potenţialul angajator sau atunci când veţi avea o întâlnire de afaceri pentru a vă găsi un nou colaborator. Relaţia dintre investitor şi broker trebuie să fie un parteneriat din care ambele parţi au de câştigat.
Crezi că eşti pregătit să începi tranzacţionarea? Mai ai nevoie şi de alte informaţii care să te ajute în procesul investiţional? Dacă da, nu ezita să îmi transmiţi ce te interesează şi voi încerca să dezbat subiectul într-un articol detaliat.
Lista tuturor intermediarilor o găsim pe site-ul bursei, pe prima pagină în secţiunea denumită “Intermediari”. Tot acolo găsim şi topul acestora în funcţie de valoarea tranzacţiilor lunare sau anuale şi datele de contact ale fiecărui intermediar.
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.