Investitii pe timp de Bear Market cu Radu Puiu – XTB Romania S06 E16

Suntem într-un Bear Market iar strategiile se pot schimba dacă suntem activi și dorim să ne mulăm pe mersul piețelor de capital.

Este o situație dificilă pentru multe companii, pentru mulți investitori, dar cred că sunt și multe oportunități de care putem profita.

Evident că totul ține de apetitul nostru la risc, de modul în care ne gestionăm portofoliul și de strategia noastră de investiție.

De aceea, l-am invitat pe Radu Puiu, investitor și Research Analyst în cadru XTB România să ne vorbească, din propria lui experiență, despre cum am ajuns în acest bear market, ce dificultăți sunt și ce oportunități avem, cum impactează indicatori precum inflața, rata dobânzii sau rata șomajului piața de capital.

Mai vorbim și despre sectorul tehnologic (unul cu mare potențial dar și foarte afectat în acest moment), dar și despre portofolii standard precum 60/40 acțiuni/obligațiuni și de ce aceste tipuri de portofolii au avut de suferit în perioada aceasta.

Este un episod foarte interesant cu informații concrete care ar putea să te ajute să iei anumite decizii pe termen lung. Menționez că nu este un episod sponsorizat.

Episodul îl poți asculta atât audio în playerul de mai sus sau pe platformele menționate mai jos, dar și video pe youtube:

Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!

Poți asculta interviul VIDEO și pe canalul de Youtube Banii Vorbesc! Nu uita să dai subscribe!

Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc: 

      

În acest episod, vei afla răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Cat de grea sau usoara este perioada aceasta pentru un investitor?
 • Avand in vedere inflatia record in UE si peste 8 in SUA, pentru un incepator, cum impacteaza inflatia piata de capital?
 • Cand avem inflatie mare, vedem ca si dobanzile incep sa creasca – toate bancile mondiale au incept sa creasca dobanda – Pentru incepatori, daca o dobanda creste, sa zicem in SUA, cum impacteaza aceasta crestere in S&P500? Sunt strans legate: inflatie, dobanda si mersul burselor?
 • Un alt indicator important este rata somajului care pare a avea niste procente foarte bune, in SUA cel putin. Ce ne poate spune acest lucru si cum impacteaza piata? Se ne asteptam la o crestere in viitorul apropiat? 
 • Suntem acum intr-un bear market – (din punctul meu de vedere inca nu este recesiune) – care ar putea fi semnalele la care sa ne uitam pentru o eventala revenire? – la ce indicatori sa ne uitam?
 • Intr-o perioada de acest gen – cat de importanta este analiza fundamentala vs cea tehnica – din ve observ, investitorii incep sa puna accentul mai mult pe companiile care au o situatie economica buna decat pe cele care au un potential mare dar situatie ingrijoratoare?
 • Ne uitam la sectorul de technologie – care este majoritar din indicatii mari globali – multe companii sunt in scadere… Sunt acestea repercusiunile inflatiei? Poate reprezenta un moment de cumparare sau companiile ajung la valoarea lor normala ?
 • Multe sectoare sunt afectate in perioada aceasta, dar sunt si multe care au potential in 2023 – care sunt sectoarele pe care le urmaresti in 2023 si care ar putea avea o crestere semnificativa?
 • Pentru o perioada ca aceasta – pentru un investor care se gandeste la strategii de investitii si ofer 2 dintre ele pe termen lung: companii aristrocrate care ofera constant dividende sau a investi in indific mari precum S&p500 sau altele – care dintre ele ti se pare varianta castigatoare in acest moment?
 • Portofoliul 60/40 – unul dintre cunosculte portofolii la nivel de mondial (60% stocks . 40% bonds) pare a avea probleme mari – bonds-urile nu mai cresc atunci cand actiunile scad – s-a schimbat vremurile si un portofoliu de acest gen nu mai este valabil? sau este pur si simplu din cauza inflatiei prea mari si va reveni la moda un asemenea portofoliu?
 • Exista in acest moment moduri in care sa ne protejam efectiv de inflatie? fiind asa de mari procentele de inflatie? 
 • Putin si despre razboiul de langa noi.. sunt multi investitori care spun ca din cauza razboiului suntem in aceasta situatie cu inflatie si altele – este el cauza acestei situatii economice? Daca de maine se va pune stop, vom avea semnale de revenire?
 • Pe final, ce recomanzi sa faca un investitor care este long term – are investitii pe termen lung si investeste constant luna de luna? ce ar putea face el diferit acum sau ? daca pur si simplu ar trebui sa continue daca considera ca strategia lui este buna.

Pentru orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi.

Nu uita să te abonezi pe youtube ca să fii primul care primește noile episoade Banii Vorbesc.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.