Investeste mai Usor cu Ajutorul Actiunilor Fractionate

După cum am scris de multe ori până acum, investiția în acțiuni sau ETF-uri este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți face dacă obiectivul tău este unul pe termen lung.

Dacă în cazul ETF-urilor, obiectivul ar fi de a investi pe termen foarte lung: 10-15-20 de ani, cu ajutorul investițiilor repetate (lunar, trimestrial, anual), la acțiuni obiectivul este unul mai scurt (din punctul meu de vedere) pe 1-3 maxim 5 ani, depinde mult de companie și de potențialul acesteia.

În cazul ETF-urilor (cele bazate pe indici), investești lunar pasiv fără a fi afectat direct și rapid de anumite schimbări, în schimb la investițiile în acțiuni trebuie să fii mereu în contact cu companiile în care ai investit și trebuie să ai temele mereu făcute.

Un dezavantaj al acțiunilor este cel al prețurilor. De cele mai multe ori, nu avem un buget de investit care să ne acopere să facem stock picking pe mai multe acțiuni și diversificat.

Dacă investești sume mici, este greu să cumperi mai multe acțiuni de la mai multe companii.

Aici intră în scenă partea de acțiuni fracționate, adică cumperi mici părți dintr-o acțiuni.

Dacă investești 200 de euro pe lună, în loc să cumperi o acțiune Tesla sau 2 acțiuni la Alphabet unde riscul ar putea fi mai mare, atunci ai putea face achiziții mai multe de la mai multe companii.

Poți cumpăra chiar și 0,01% dintr-o companie și asta înseamnă că nu te expui doar pe o companie, chiar dacă investești sume mai mici.

Pe scurt, este o opțiune foarte bună pentru cei care investesc sume mici și doresc un portofoliu de acțiuni individuale străine.

Eu folosesc xtb ca broker principal iar de curând au anunțat această posibilitate de a achiziționa fracții de acțiuni.

Informațiile acestei schimbări o găsești AICI.

Am uitat să precizez mai sus, poți achiziționa și fracții de ETF-uri. (ceea ce cred că nu găsești această posibilitate la alți brokeri)

Dacă dorești să achiziționezi ETF-ul de la ishares S&P500 care costă 414 dolari (la ora scrierii acestui articol) iar tu investești doar 100 de dolari pe lună, poți face acest lucru cumpărând 0,25% dintr-o unitate de fond.

Informații importante despre investiția în acțiuni sau ETF-uri fracționate:

  1. Dividendul se calculează proporțional cu fracția deținută. Exemplu: dacă deții 10% dintr-o acțiune, iar compania oferă dividende de 10 dolari la acțiune, tu vei primi 1 dolar dividend.
  2. Atenție la rotunjire (dar nu cred că sunt multe cazuri de acest gen): Dacă clientul deține 0,49 de acțiuni fracționate ale XYZ și compania declară 0,01 dividend per acțiune, Clientul nu va primi niciun dividend. Pe de altă parte, dacă Clientul deține 0,51 acțiuni fracționate ale XYZ și compania declară dividend de 0,01 USD per acțiune, Clientul va primi dividende de 0,01 USD.
  3. Dacă vei cumpăra mai multe fracții dintr-o acțiune și vei ajunge să faci un întreg, atunci se va transforma automat într-o acțiune clasică cu deținere
  4. Dacă vei deține doar fracții de acțiuni: nu pot fi transferate, nu poate fi exercitat dreptul de vot asupra acțiunilor fracționate și nu pot fi plasate ordine în așteptare cu acțiunile fracționate (va trebui să le cumperi când piața este deschisă și la prețul actual de pe piață)
  5. Valoarea minimă a ordinului este de 10 EUR/USD
  6. XTB nu percepe comisioane pentru achizițiile fracționate, în limita tranzacțiilor de 100k euro pe lună.

Concluzii

  1. Este o oportunitate foarte bună pentru cei care doresc să-și diversifice portofoliile și nu au sume de investit prea mari.
  2. O oportunitate foarte bună și pentru cei care vor să-și dezvolte un portofoliu pe dividende și nu pot achiziționa acțiuni la 20-30 de companii aristocrate în același timp.
  3. Important este să începi cu fracții, dar să ajungi la acțiuni/etf-uri complete în timp.
  4. Poți face toate aceste lucruri cu doar 10 euro/usd – mai puțin decât o masă în oraș.

Dacă ești interesat de a investi fracționat, îți recomand să citești mai multe pe site-ul oficial xtb – secțiune Acțiuni / ETFs fracționate.

Sper că a fost cu folos.

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.