Astăzi v-am pregătit un interviu foarte interesant şi util pentru orice tânăr care îşi doreşte să aibă succes în ceea ce face.
Intervievatul meu este Ariel Constantinof, un tânăr care la 22 de ani este fondatorul a 2 proiecte sociale şi interesante:
- Tribul.eu – curierat rapid prin Bucureşti cu bicicleta;
- Motivonti.ro – unul dintre cele mai urmărite bloguri de dezvoltare personală din ţară.
Este blogger din 2006, iar mai multe despre activitatea lui găsiţi pe blogul lui personal: Arielu.ro.
Ariel ne va vorbi despre modul în care a început aceste proiecte şi despre momentele critice prin care a trecut în activitatea lui.
LM: Cum te numeşti, câţi ani ai şi cu ce te ocupi de când te trezeşti până seara la culcare?
Ariel Constantinof, 22 de ani (24 ianuarie 1991) și mă trezesc adesea târziu pentru că mă culc spre dimineață. Scriu, de cele mai multe ori pe blogurile mele, sau mă ocup de Tribul, afacerea mea.
Pe lângă Tribul mai apar, zilnic, zeci de proiecte în care mă bag. Nu prea trece zi fără să pedalez prin București.
LM: Povesteşte-mi puţin despre proiectul tău de suflet, Tribul.eu. Cum s-a născut? Cum a fost la început?
S-a născut din pasiunea pentru pedalat. Pedalam spre liceu și de la liceu spre casă zilnic. Eram singurul care făcea asta, așa că colegii au început să profite de mine și de viteza mea de deplasare prin oraș.
În scurt timp am început să „livrez” pentru prieteni/colegi/amici. Atunci a fost un „click” în capul meu și mi-am dat seama că asta se poate transforma într-o afacere. 🙂
La început am lucrat cu tata. Eram doar noi doi. Livram, răspundeam la telefoane, scriam pe Facebook, făceam totul. Cu timpul, însă, noi doi n-am mai făcut față și echipa s-a mărit. 🙂
LM: Care au fost cele mai grele momente prin care ai trecut cu Tribul?
Au fost multe momente „grele”. Nici nu mi le amintesc pe toate cred. Unul dintre momentele cele mai dure a fost când un curier a avut un accident destul de grav.
Apoi au urmat momentele în care livrările promise nu prea veneau, deși angajasem oameni pentru ele. Apoi au fost și momentele în care au venit prea multe livrări și n-am făcut față.
N-a fost nimic peste care să nu trecem momentan… Momente grele cred că vin și vor veni constant de acum înainte. Dar din ele avem doar de învățat. Chiar dacă sună a clișeu, asta-i ce-am învățat din experiența cu Tribul.
LM: Ce te face să continui în fiecare zi cu acest proiect?
Faptul că știu că fără proiectul meu ar fi fost oameni care lucrau într-un birou și corporatiști care livrau colete cu întârziere.
Faptul că-i cea mai bună combinație de pasiune + monetizare la care am ajuns.
Faptul că îmi face plăcere?
Și ar mai fi.
Probabil cel mai important este faptul că e un produs cu care rezonez 100%.
LM: De ce ai ales ca acest proiect să fie un ONG şi nu un SRL?
Tribul este o afacere socială. 10% din venitul nostru merge spre plantări, spre servicii de închiriere de biciclete sau alte proiecte „Verzi”.
Am vrut mereu ca clienții noștri să facă prin noi CSR.
Și asta se întâmplă. D-aia suntem un ONG.
LM: Am auzit că ai scos o carte despre toată experienţa ta cu Tribul? Spune-mi mai multe despre ea? Cum putem să o achiziţionăm?
Este o carte la care am scris un an de zile, periodic, puțin câte puțin, în paralel cu ce trăiam ca „dispecer” la Tribul. Ziua lucram pentru Trib și seara scriam învățăturile.
Am pus totul într-o carte care, zic eu, motivează cititorul să-și urmeze pasiunea și să o monetizeze.
Avem, deci, în carte: povestea mea cu Tribul, prin ochii mei, învățăturile scoase din urmearea pasiunii și niște concepte de dezvoltare personală.
Cartea poate fi comandată de pe blogul meu: Cartea asta se vinde precum pâinea caldă.
Intenționez să o vând doar astfel.
LM: Unde vezi Tribul peste 5 ani?
Simplu: nu știu. Nu-mi plac, culmea, planurile pe termen lung.
Nu aș fi crezut că Tribul va pleca în alt oras din România. Nu mi-am dorit asta.
Era prea greu. Cu toate astea, acum, unul dintre cei mai mari clienți ai Tribului, vrea să-l ajutăm și în Brașov. Ca urmare, mă gândesc serios să fac acest pas, la cererea lor.
Peste 5 ani Tribul o să fie acolo unde o să-i fie locul. Poate mort, închis. Foarte foarte departe. Eu nu-i fac planuri mărețe. Eu fac planuri pe una-două luni.
LM: Al doilea proiect de-al tău, Motivonti.ro. Spune-mi povestea acestuia? Ce înseamnă pentru tine aceast proiect?
Motivonti s-a născut înaintea Tribului pentru simplul fapt că eram un pesimist. Nu știam ce-i aia dezvoltare personală, eram adesea depresiv și voiam să mă schimb.
După ce am citit prima mea carte de dezvoltare personală am hotărât că vreau să citesc și să aflu mai mult – iar apoi să notez totul pe un site – Motivonti.ro.
Motivonti este proiectul prin care m-am decis să mă schimb pe mine. Iar acum, culmea, schimbă multe alte vieți.
Am ajuns, prin Motivonti, să țin workshopuri de dezvoltare personală, să fac diverse evenimente și să relaționez cu tot felul de oameni superbi.
LM: De ce să citim articolele de pe Motivonti.ro?
Pentru că-s simple, de la oameni de rând, nu de la experți. Pentru că-s motivaționale. Și sincere.
LM: După atâtea lucruri pe care le faci zilnic, mai ai timp şi de altceva?
E doar o impresie faptul că fac lucruri zilnic. Am timp de ceea ce vreau să am timp și încep să „tai” din ceea ce nu vreau să mai fac.
Ideea nu este că am sau nu am timp – este că-mi fac sau nu-mi fac timp.
LM: Un sfat pentru tinerii care doresc să înceapă o afacere de tip „social business”.
Acum e momentul. Acum companiile caută astfel de afaceri și vor să devină partenere.
E un trend. E un val.
Merită călărit. 🙂
LM: Un Mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro!
Urmați-vă pasiunile și monetizați-le fără jenă!
LM: Mulţumesc mult de interviu!
Merci mult de interviu!
Despre Autor: Laurentiu Mihai, pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.