În momentul în care ne gândim să investim, trebuie să decidem în ce instrumente financiare vrem să investim şi să ne stabilim obiectivele financiare. Pe lângă profilul investitorului, despre care am aflat mai multe în articolul “Ce tip de investitor eşti? TEST pentru investitori” trebuie să stabilim suma de care dispunem pentru investitii, care este scopul final pe care dorim să îl atingem şi în ce interval de timp.
În funcţie de aceste criterii vom stabili care sunt instrumentele financiare cele mai potrivite, gama fiind foarte variată, de la cele cu risc şi rentabilitate scăzută, la cele cu rentabilitate crescută şi risc pe măsură.
În momentul în care alegem instrumentul financiar potrivit trebuie să ţinem cont şi de rata inflaţiei şi pe cât posibil randamentul să fie mai mare decât aceasta.
Riscul reprezintă probabilitatea înregistrării de pierderi în urma investiţiilor făcute sau realizarea unor profituri mai mici decât cele estimate.
Randamentul, este raportul dintre efectul obținut și efortul depus într-o activitate. În cazul unei investiţii este profitul net obţinut din acea investiţie raportat la capitalul investit.
Profitul net este egal cu diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare al activului, din care se scad toate costurile generate de tranzacţie.
În momentul în care evaluăm o posibilă investiţie ne uităm la rentabilitatea obţinută de aceasta în trecut.
Rentabilitatea se calculează ca diferenţa între preţul perioadei curente şi preţul perioadei precedente raportată la preţul perioadei precedente. Dacă acest raport este satisfăcător putem să luăm în considerare această investiţie. Putem astfel calcula rentabilitatea lunară sau anuală pentru a putea compara diferite instrumente financiare între ele sau chair acelaşi tip de instrumente, cum ar fi acţiunile diferiţilor emitenţi sau diferite unităţi de fond.
Lichiditatea este un alt aspect important de care trebuie să ţinem cont atunci când evaluam o potenţială investiţie.
Lichiditatea în cazul investiţiilor reprezintă capacitatea unui instrument financiar de a fi transformat în bani într-un interval de timp cât mai scurt fără a-şi diminua valoarea.
Avem mai jos un grafic foarte sugestiv asupra relaţiei dintre rsic şi randament în cazul instrumentelor financiare.

Instrumente financiare: Instrumente vs tipologia investitorului
Dacă urmărim graficul observăm că la baza lui se situează depozitul bancar, acesta fiind cea mai puţin riscantă investiţie, dar şi cea care înregistrează cea mai scăzută rentabilitate. În general depozitele bancare sunt preferate cu preponderenţă de investitorii defensivi care au un apetit pentru risc foarte scăzut.
Următoarele două instrumente financiare reprezentate pe grafic sunt titlurile de stat şi obligaţiunile care prezintă un risc mai crescut dar şi un potenţial de câstig mai mare. Acestea sunt vizate în mai mare măsură de investitorii conservatori sau moderaţi care preferă veniturile fixe dar relativ sigure.
Fondurile mutuale şi acţiunile se situează la mijlocul graficului pentru ca echilibrează balanţa între gradul de risc şi posibilitatea unor câstiguri mai mari decât în cazul celorlalte investiţii prezentate până acum, de aceea ele se adresează investitorilor echilibraţi care acceptă un grad de risc mai crescut pentru un câstig pe masură.
Investitorii agresivi sunt cei care au experienţă în domeniul investiţiilor şi care agrează posibilităţile de câştiguri ridicate oferite de investiţiile speculative precum derivatele şi piaţa Forex.
Investitorii sofisticaţi sunt cei care investesc în bunuri de colecţie sau în aur şi alte metale preţioase. Aceste plasamente se situează în partea superioară a graficului deoarece piaţa pe care se pot valorifica este una mult mai puţin lichidă şi mai riscantă şi se adresează în special cunoscătorilor.
Am lăsat la final afacerile şi bunurile imobiliare ca şi oportunităţi de investiţii pentru că le putem considera două categorii aparte. Investiţia în bunuri imobiliare se adresează celor care îşi permit să imobilizeze sume relativ mari de bani pe perioade lungi de timp ţinănd cont de lichiditatea redusă a investiţiei, iar afacerile se adresează celor care sunt profesionişti într-un domeniu şi îşi doresc să devină independenţi şi să caştige investind timp în dezvoltarea propriei afaceri.
Esenţa investitorului inteligent, fie el şi începător, este diversificarea, de aceea trebuie să cunoaştem cât mai multe tipuri de investiţii, pentru a putea alege soluţia cea mai potrivită profilului nostru fără a ţine cont de tipare. Am prezentat mai sus tipurile de investitori şi instrumentele financiare agreate de fiecare tip în parte, dar putem să alegem să ne structurăm protofoliu astfel încât să dispersăm riscul cât mai mult şi în acelaşi timp să investim conform propriilor principii.
Cea mai eficientă modalitate de a diminua riscul este diversificarea, prin includerea în portofoliul a unei game cât mai variate de plasamente. Trebuie să luăm în considerare atât acţiunile şi unităţilor de fond cât şi obligaţiunile, planurile de pensii sau asigurările.
Recomandarea este să investim întotdeauna în instrumente financiare pe care le cunoştem şi care inţelegem cum funcţionează. Dacă nu înţelegem în ce investim economiile făcute riscul creşte mult mai mult decât atunci când luăm deciziile pe baza propriilor fundamente şi analize.
Un Share ar ajuta foarte mulţi prieteni de ai tăi.
Despre Autor: economist, pasionată de piaţa de capital şi educaţia financiară. Fire activă şi curioasă, îmi place să mă autoperfectionez şi să mă implic în proiecte de dezvoltare personală şi profesională şi vreau să vă provoc sa descoperim tainele pieţei de capital împreună! Te invit să învăţăm mai multe despre educaţia financiară pe abcdarfinanciar.ro.
Sursă Grafic: BVB