Articol realizat de Ovidiu Lazăr, fondator www.BaniDinBloguri.com.
Multa lume se intreaba daca bloggingul e de ei sau nu. Inteleg, in mare cu ce se mananca insa au probleme in a vedea daca acest gen de afacere mica li se potriveste. Si e normal.
Daca nu ai experienta intr-un domeniu, e foarte greu sa intuiesti singur daca ti-ar place sa lucrezi in el. E bine sa intrebi cat mai multa lume care deja o face; sa faci rost de cat de multe pareri avizate poti.
Astazi vreau sa iti ofer chiar eu o parere avizata, pentru a vedea daca, intr-adevar, ai ceea ce trebuie pentru a ridica un blog profesionist de nisa. In cele ce urmeaza fac un mic checklist.
Daca bifezi 90% din itemuri, sugestia mea e sa faci din deschiderea unui blog prioritatea ta numarul unu.
9 pasi pentru inceperea unui blog
[divider top=”no”]#1. Sa iti placa sa lucrezi ore in sir la calculator
Un blog presupune sa stai ore in sir in fata calculatorului. Daca stai deja pe net toata ziua, asta e bine. Inseamna ca nu esti tehnofob si ca ai rabdare.
Daca ai fost sau esti gamer, cu-atat mai bine. Inseamna ca ai rabdarea necesara de a sta chiar si 10 ore, nemiscat in fata monitorului. Daca nu, iti sugerez sa o iei progresiv. Incepi prin a lucra o ora pe zi, apoi doua si, daca nu ai un job de zi, poti mari acest interval la 7-8 sau chiar 10 ore.
Desigur, nu trebuie sa muncesti atat in fiecare zi, e ok sa iti iei zile libere… dar trebuie sa te obisnuisti sa stai cu ochii lipiti de monitor si sa fii concentrat pe ceea ce faci.
[divider top=”no”]#2. Sa ai rabdare
Un blog nu creste pete noapte. Trebuie sa ai rabdare luni de zile pentru a-l lasa sa atrag trafic organic si link-uri de pe alte site-uri. In acest timp, nici tu nu vei sta degeaba. Dar cheia este sa ai rabdare si sa nu intri in panica cand vezi ca traficul nu vine dupa prima saptamana.
Motoarele de cautare recompenseaza site-urile care au continut nou si de calitate, asa ca inarmeaza-te cu rabdare sa scrii sute si sute de articole in urmatorii ani. Blogging-ul este, in fond o afacere online in toata regula, asa ca trebuie sa o privesti ca atare. La un moment dat s-ar putea chiar sa comercializezi propriile produse.
[divider top=”no”]#3. Alege o nisa
Daca nu stii domeniul in care vrei sa intri, nici nu se pune problema sa cauti nume de domeniu sau sa instalezi ceva. Nisa trebuie aleasa cu grija, in functie de cat de bine se monetizeaza si cat de mult te pasioneaza.
[divider top=”no”]#4. Pregateste-te sa faci si putina munca tehnica
Cumpararea unui domeniu, instalarea a unui hosting sau a WordPress-ului, toate acestea sunt lucruri pe care va trebui sa le faci cand deschizi un blog nou. Desi nu sunt complicate, necesita anumiti pasi de natura tehnica. Trebuie sa fii pregatit atat pentru asta cat si pentru mici interventii tehnice pe termen lung.
[divider top=”no”]#5. Trebuie sa monitorizezi in continuu concurenta
Nu, nu ma refer la blogurile la acelasi nivel cu al tau. Daca vrei sa ajungi in top, singura concurenta este cea care e deja pe primele locuri in Google. In general vorbim aici de site-uri in limba engleza pentru ca, din cauza ca genereaza profituri mai mari, marketing-ul pe care acestea le fac este mai avansat.
Lucruri noi care sa mearga pe blog apar de la luna la luna, trebuie doar sa te abonezi la newsletter-ele care conteaza, apoi sa fii dispus sa faci si tu lucruri similare pe propriul tau blog.
[divider top=”no”]#6. Timp liber
Daca ai un job, familie si copii, trebuie sa te gandesti serios la timpul pe care il vei putea aloca pentru asta. Stiu ca, inainte sa te apuci, ti se va parea ca le poti face pe toate, insa vei vedea ca realitatea este alta. Lucrand ca blogger part time timp de 5 ani de zile, te asigur ca, daca vrei sa te tii de treaba, trebuie sa faci mici sacrificii.
[divider top=”no”]#7. Sa iti placa sa vii cu idei noi
Ai nevoie de acest skill in momentul in care trebuie sa scrii articole noi. Multa lume crede ca, odata ce ai scris informatia de baza, nu mai au despre ce scrie. Fals. Sunt foarte multe lucruri despre ce poti scrie si sunt si mai multe lucruri pe care le poti adauga la blogul tau pentru a-l face mai atractiv. Trebuie doar sa iti placa sa faci brainstorming si sa vii cu idei noi tot timpul.
[divider top=”no”]#8. Sa intearctionezi cu cititorii
Un blog nu este un canal de comunicare unidirectional, in care tu scrii iar vizitatorii citesc. Trebuie sa dialoghezi cu ei, sa aflii ce probleme au, apoi sa adresezi acele probleme, fie in continut gratuit fie in produsele pe care le vei lansa. Poti duce interactiunea mai departe, vorbind cu competitori sau cu bloggeri din alte nise.
[divider top=”no”]#9. Sa nu te sperii asa usor
Schimbarile de algoritm ale Google au speriat multi webmasteri cu site-uri in regula calitativ. Chiar daca pe termen scurt poti pierde pana la 80% din trafic, dupa 3-4 saptamani, traficul va reveni la loc. Trebuie sa nu te sperii asa de usor cand vezi ca nu mai vine trafic, sau daca ai o perioada mai slaba de vanari. Face parte din joc.
Succes!
Ovidiu, fondator www.banidinbloguri.com