Banii Vorbesc S.03 Ep.17 – FinNews – Ştiri Financiare de Interes #Ep2

Bine te-am regăsit cu un nou episod al FinNews – ştiri financiare de interes.

Cele mai noi ştiri din domeniu, într-un singur loc, într-o variantă audio foarte utilă şi folositoare.        

Ascultă episodul sau citeşte ştirile pe scurt de mai jos.

Aşteptăm cu drag feedback printr-un comentariu la articol.

Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!

Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc: 

    

FinNews #02 Subiectele discutate:

New banking

– Cum am mentionat si in episoadele precedente, Facebook are mari probleme cu Libra, moneda digitala pe care doreau s-o lanseze in 2020. Portofelul digital, Calibra, are o sigla un pic prea asemenatoare cu Current, o platforma alternativa de banking. Cele 2 logo-uri au fost create de firma de branding Character si poate ar fi trebuit sa dedice un pic mai mult timp brainstorming-ului. Calibra a fost data in judecata de Current si cel mai probabil se va finaliza cu un logo nou din partea Facebook si o suma de cateva milioane platita catre Current. Asta se intampla cand vrei sa faci prea multe in atatea directii – Move fast and break things.

– MetroBank, o banca din UK veche de aproape 10 ani, a anuntat parteneriate cu alte 3 entitati financiare din noul val tehnologic: Funding Options, Conance si DueDil. Acestea vor permite business-urilor mici sa fie verificate mai rapid, sa-si deschida un cont mai usor si sa acceseze solutii specializate de trading. Mai interesant este faptul ca la inceputul acestui an Metro Bank a primit o finantare in valoare de 120 de Milioane de lire sterline, din partea BCR. Nu, nu acel BCR. Ci Banking Competition Remedies Limited, cu un asa-numit Capability and Innovation Fund, in valoare de 425 de Milioane de lire sterline. Desi nu e un fintech, MetroBank face eforturi majore sa ramana o banca competitiva si nu pot decat sa ma bucur din aceasta perspectiva.

– Marketplace-ul de imprumuturi Monevo, cel mai mare din Europa, anunta un parteneriat cu Yolt, aplicatia care te ajuta sa intelegi ce faci cu banii de pe cardurile tale. Parteneriatul are beneficii de ambele parti: Monevo devine integrat intr-o baza noua de potentiali clienti, iar utilizatorii Yolt primesc acces din aplicatia mobila la o platforma de oferte de imprumuturi personalizate. Iar ca ultime 2 detalii: Yolt a ajuns la peste 900.000 de utilizatori in 2 ani, doar din Italia, Franta si UK. Iar entitatea fondatoare este ING.

– Starling Bank, fintech-ul din UK, adauga Nimbla in marketplace-ul sau. Nimbla e o platforma de asigurari digitale. Practic, un business care foloseste Starling se poate proteja improtriva clientilor care dau faliment folosind Nimbla. Au la dispozitie un instrument gratuit de a verifica datele clientilor cu care fac sau vor face afaceri. In marketplace-ul Starling Bank se afla alte startup-uri si fintech-uri, organizate pe categorii precum Investitii, brokeri de credite ipotecare si asigurari. Deodata apare ideea ca business-urile financiare functioneaza mai bine impreuna, nu unul impotriva celuilalt.

Payments

– Cardul Upgrade functioneaza ca un card de credit, dar suma platita se transforma de fapt in rate ce pot fi platite chiar si de-a lungul a 5 ani. E mai putin un card de credit si mai mult un card de imprumuturi, dar cu dobanzi de pana la 30% si penalizari pentru neplata la timp a sumei lunar. Nu pare incurajator, dar din 2017 Upgrade a oferit imprumuturi in valoare de peste 2 Miliarde de dolari. Ceva ceva trebuie sa faca bine.

– Walmart se lupta cu competitori din toate directiile si lanseaza 2 carduri noi de credit, cu 5% si 2% inapoi ca si cashback la achizitiile digitale si fizice. Cardurile sunt lansate impreuna cu partnerul financiar Capital One. Asemanator Apple Card, aplicati online, sunteti aprobati si puteti folosi instant cardul virtual, in timp ce asteptati sa vina cardul fizic prin posta. Nu e neaparat o idee rea, dar se mentioneaza clar in articol ca achizitiile cu acest card vor insemna ad-uri mai personalizate. Deci ochii care nu se vad…spioneaza?

– Pentru ca Apple Card nu era indeajuns de prestigioasa si Revolut Metal a devenit deja ceva comun, pe piata isi face aparitia si Raris. Un card de credit din aur de 18 carate, care vine la pachet cu un Concierge disponibil 24/24. Impreuna cu Royal Mint si MasterCard, Raris nu e oferit chiar oricui. Trebuie sa treceti printr-un proces de validare si poate-poate sunteti in elita care trebuie pentru a primi un astfel de card.

Loans

– Robocash e un startup rusesc care s-a extins in Filipine, Europe si India, oferind imprumuturi pe termen scurt. Aveti nevoie doar de un buletin si puteti fi aprobati in 15 minute. Secretul succesului? Adaptarea la piata locala, locatii online si offline, tehnologie avansata in-house si focus pe consumatori. Inca un spatiu interesant la care bancile ar trebuie sa fie atente sau vor ramane in urma.

Investments

– Intesa Sanpaolo investete 7 Milioane de Euro in MatiPay. Imaginati-va o combinatie de sistem de plati cu telefonul, atasat la tonomate de bauturi si snacks-uri, avand in spate un sistem foarte detaliat de tracking. Asta e MatiPay. Startup-ul italian fondat de Matteo Pertosa doreste sa foloseasca fondurile pentru expansiune in SUA, Japonia si Europa. In sfarsit nu mai trebuie sa ma caut de monezi sau marunt cand vreau sa-mi iau o apa plata de la metrou…

– ING si Bitrock Capital au investit 3 Milioane de dolari in Flowcast. Un startup care foloseste machine learning pentru a lua decizii privind acordarea de credite. A primit pana acum 8.3 Milioane de dolari. ING este increzatoare ca multe dintre deciziile financiare ale viitorului vor fi luate de sisteme automatizate. Sper doar sa nu ne indreptam prea rapid spre un viitor in care renuntam la card si telefon si platim direct cu fata, ca in China.

Teen Money

– Sallie Mae a lansat 3 carduri de credit pentru studenti si tineri. Denumite Ignite, Accelerate si Evolve, ofera cashback intre 1% si 1,25%. Nimic nou aici, dar timp de un an, detinatorii cardurilor Ignite si Accelerate sunt inscrisi automat intr-un concurs, pentru a primi 10.000 de dolari, pentru a fi folositi sa-si plateasca facultatea. Din nou aplaud creativitatea bancilor de a atrage publicuri noi, folosind produse financiare adaptate pietei.

WHAAA?

– Chiar cand credeam ca le-am vazut pe toate, UNICEF vine cu o stire ce ma lasa masca. Lanseaza un fond in criptomonede, mai exact Ether si Bitcoin. Va primi donatii, dar va si oferi grant-uri de cercetare – avand in vedere acum un proiect de a conecta scolile la internet, in zonele unde acest lucru nu s-a intamplat inca. Un picut cam tarziu, Bitcoin a fost lansat in 2009 si Ether in 2013, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu?

Predictiile din acest episod:

  • Fintech-urile vor continua sa gandeasca si sa lanseze produse personalizate, pe care bancile traditionale le-ar considera de nisa si le-ar ignora: carduri pentru copii, pentru tineri, pentru someri, pentru gameri…
  • Pe masura ce apar din ce in ce mai multe banci digitale si fintech-uri, va fi nevoia de simplificare. Astfel, produse precum Curve, care inglobeaza alte carduri, vor deveni proeminente.
  • Dupa ce a introdus taxe noi pentru platile ramburs, Emag va accelera si mai mult procesul de a incuraja si forta utilizatorii sa plateasca cu cardul. Preferabil salvat in cont si activat ca One-Click-Pay.
  • Revolut va intra in competitie acerba cu Monese si va crea parteneriate de tip Cashback cu mari ecommerce-uri romanesti.
  • In maximum 3 ani o sa apara o solutie financiara digitala in Romania prin care vei putea plati in rate la orice ecommerce, oferindu-va doar buletinul ca forma de identificare.

Episodul 2 din FinNews s-a sfarsit.

Daca v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Daca nu v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Ne auzim data viitoare!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.