Banii Vorbesc S.04 Ep.16 – FinNews – Ştiri Financiare de Interes #3 Noiembrie 2020

Bine te-am regăsit cu un nou episod al FinNews – ştiri financiare de interes din luna noiembrie 2020.

Cele mai noi ştiri din domeniu, într-un singur loc, într-o variantă audio foarte utilă şi folositoare.

Ascultă episodul sau citeşte ştirile pe scurt de mai jos. Aşteptăm cu drag feedback printr-un comentariu la articol.

Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!

Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc: 

      

FinNews Noiembrie 2020 Subiectele discutate:

Categoria New banking

  • BRD lanseaza YOU

La fel cum am prezis intr-unul dintre episoadele precedente, continua bancile care se digitalizeaza si reinventeaza. BRD lanseaza aplicatia YOU, cu functionalitati limitate initiale si disponbila unui numar mic de utilizatori initial. Se doreste a fi o baza pentru platforma viitoare, mai atractiva, mai usor de utilizat si mai conectata.

Nu pot decat sa ma bucur si astept sa o pot testa. Detalii AICI.

  • Revolut face un parteneriat cu Adzooma

Fintech-ul britanic creeaza o oferta atractiva impreuna cu platforma de management de ads: cashback prin planul Revolut Business. Prima oferta inseamna 3 luni gratuite la platforma Adzoma, in valoare totala de 2.397 lire sterline. Iar a doua oferta, cel mai probabil limitata, inseamna 75 de lire sterline credit in Google Ads pentru spend de minimum 25 de lire.

Detalii AICI.

  • W2 impreuna cu Lanistar lanseaza un card bancar cu touchpad

Desi nu neaparat inovativ, cardul pare sa fie nu vaporware, ca alte produse de-a lungul timpului. Utilizatorii isi vor putea asocia cardurile traditionale si cele de loialitate intr-un singur card fizic, avand posiblitatea de a schimba intre ele prin touchpad-ul integrat.

Cu design-uri extrem de colorate si diverse si cu focus-ul catre influenceri, pare sa fie tipul de produs pe care l-ar fi lansat Revolut (sau pe care l-ar cumpara).

Sper doar sa aiba o baterie integrata care sa dureze ani de zile, altfel utilizatorii risca sa nu mai poata plati pentru ca…nu si-au incarcat cardul.

Detalii Aici și Aici.

Categoria Payments

  • Google Pay s-a lansat in sfarsit in Romania

Dupa multe speculatii, APK-uri neoficiale si o semi-lansare esuata, acum utilizatorii din Romania isi pot inrola cardurile in Google Pay. Asta inseamna plata mai usoara in magazinele fizice, plata rapida la magazine care ofera aceasta varianta de checkout si securitate crescuta.

Partea buna este ca tara noastra este in vizorul uneia dintre cele mai mari companii din lume. Asa ca astept numai lucruri bune in viitor. Poate usor-usor isi face anuntata prezenta si Amazon? Pot visa, nu?

Detalii AICI.

  • Klarna se extinde, oferind servicii de Buy Now, Pay Later, in Statele Unite ale Americii

Sistemul suedez de plati si servicii pentru cumparaturi, fondat in 2005, ofera posibilitatea utilizatorilor sa cumpere un produs in 4 rate egale, atat online, cat si in magazine fizice. Asta daca folosesc cardurile virtuale generate de aplicatie. Parteneriatele includ retaileri precum H&M, The North Face si Timberland.

Pentru ca inca e distractiv si util sa te plimbi si sa probezi haine in magazine fizice, serviciul pare ca va avea un succes din prima zi. Frica mea va fi cand Klarna va lua in serios si piata din Romania cu un astfel de serviciu, inca am sechele dupa experimentul “rate doar cu buletinul”.

Detalii Aici.

  • Si ca tot am vorbit de Google Pay, aplicatia va avea parte de un makeover major

Dupa ce mult timp a functionat doar ca un widget sau ca o aplicatie care ajuta userii sa faca plati catre business-uri, Google a obtinut licenta de eMoney la finele lui 2018 si e decis sa fie un jucator puternic si in zona financiara.

De la administrare finante, conectare carduri, plati catre prieteni si primire de cashback, pare ca Google Pay va face cam tot ce fac si competitorii sai. Doar ca poate mai simplu si mai rapid. In curand va exista si posibilitatea de a crea conturi Plex, menite sa ajute utilizatorii sa-si creeze conturi bancare direct din aplicatie si sa-si seteze sume pentru economisire.

Daca Google face astfel de miscari, ma astept sa vad reactii si din partea Facebook (Libra anyone?), Twitter si chiar TikTok. Adica sincer, cine nu si-ar dori un card care sa-i rasplateasca pentru cati followeri au pe retelele sociale?

Detalii Aici.

Categoria Investments

  • Amazon nu lanseaza doar Amazon Pharmacy, ci investeste si in Africa.

Practic nu Amazon in sine, ci Jeff Bezos, prin propriul fond, Bezos Expeditions, a participat la o runda de investitii pentru Chipper Cash. Compania e focusata pe trimiterea de bani in cadrul Africii cu zero comisioane si foarte rapid. Unul dintre sloganurile sale este “As easy as sending a text”. Dar Chipper Cash nu se limiteaza doar la trimiterea de bani intre persoane, printre produsele sale se numara si cumparea de cryptomonede, achizitia de actiuni si plati pentru comercianti, prin Chipper Checkout.

Africa devine un spatiu de interes pentru multe alte companii. Recent Stripe a achizionat startup-ul nigerian Paystack.

Dar lucrurile functioneaza si invers, daca ne gandim ca grupul Naspers este cel mare mare investitor in Emag.

Nici nu mai stii cine vor fi urmatorii conducatori ai lumii – India, China sau Africa?

Detalii Aici.

  • Mintos, platforma de peer2peer lending, a primit o investitie total de 6 milioane de Euro, de la investitori individuali, prin Crowdcube.

Platforma letona functioneaza ca un marketplace pentru imprumuturi, agregand date din alte platforme. A stabilit un record pe Crowdcube, strangand 1 milion de Euro in 15 minute si 3 milioane de Euro in 2 ore.

Desi compania declara ca veniturile i-au asigurat cresterea pana acum, exista dovezi legate de imprumuturi care nu sunt platite la timp sau vreodata.

Ca in orice investitie cu un return on investment de peste 10%, e mult mai bine sa fiti precauti decat entuziasmati si sa regretati mai tarziu. Interesant este si faptul ca Mintos isi doreste sa primeasca licenta de European Money Institution si va oferi si servicii precum conturi IBAN, carduri de debit si posibilitatea de a achizitiona ETF-uri.

Deci daca esti un fintech si ai adunat deja o masa critica de utilizatori, este inteligent sa investighezi adaugarea de servicii complementare. Pare a fi reteta si pentru Revolut si pentru Mintos.

Detalii Aici.

  • Providerul de plati Modular primeste o investitie de 9 Milioane de lire sterline din partea PayPal

PayPal, care recent a inceput sa oferte utilizatorilor din Statele Unite posiblitatea de a cumpara cryptomonede direct din aplicatie, are planuri mari de dezvoltare. A investit 9 Milioane de lire sterline in Modulr.

Care se defineste ca o alternativa digitala la servicii bancare. Practic te poti folosi de ei pentru a oferi plati in propriul business, pentru a avea o infrastructura financiara rapida, pentru a lansa propriile carduri sau a crea solutii rapide, folosind API-uri.

Fara sa discuti cu bancile. Iar daca adaugam si faptul ca Modulr a primit o licenta Electronic Money Institution de la Banca Irlandei si colaboreaza si cu Revolut, avem in fata un gigant care nu doarme, dar este deocamdata nevazut. Atentie la un posibil IPO sau runda de investitii prin platforme de crowdfunding.

Detalii Aici.

Categoria Teen Money:

  • Tinerii inca prefera cash?

Un raport Junior Achievement USA din 2019, impreuna cu Alliance Data, arata ca 75% din tinerii intrebati au raspuns ca au facut achizitii cu bani cash. Iar 80% dintre respondenti primesc bani de la parinti in aceeasi forma. Cei 1.000 de tineri intrebati aveau varste intre 13 si 18 ani.

Motivele? In primul rand sunt mai greu de urmarit, spre deosebire de un card pentru copii, controlat de parinti. Iar parintii doresc si sa ofere o educatie timpurie copiilor, invatandu-i despre bugete si limitele ale cardurilor de credit.

Si mai interesant este ca 48% dintre tinerii inclusi in studiu au declarat ca utilizeaza aplicatii mobile sau online pentru a-si tine evidenta banilor.

Vesti extraordinare din Statele Unite, as vrea sa vad ceva similar si pentru Romania, dar mi-e cam frica de rezultate…

Detalii Aici.

Categoria Crypto:

  • Companii mari incep sa investeasca in Bitcoin

Mai intai a fost MicroStrategy cu peste 425 de milioane de dolari, apoi Square cu 50 de milioane de dolari si Galaxy Digital Holdings cu peste 134 de milioane de dolari. Toti sunt pe plus, timing-ul pare sa nu mai conteze. Exista si un soi de dollar-cost-averaging, cand vine vorba de crypto vs tinut banii in cash traditional.

Nu m-ar mira sa vad si companii romanesti precum 2Performant, eMAG sau Hosterion sa aiba o parte din rezerve in crypto. Cash is king…pana cand nu mai este.

Detalii Aici.

  • Coinbase permite castigarea de crypto prin raspuns la intrebari

Coinbase Earn nu este un sistem nou, dar este alaturat si de Coinmarketcap Earn. Aveti sansa de a castiga diverse monede, precum Compound, Cel sau Maker doar urmarind clipuri de cateva secunde si raspunzand la intrebari.

Partea proasta e ca exista un numar limitat de locuri si de cryptomonede oferite, asa ca first come, first served.

Detalii Aici.

  • Iti vei putea primi pensia in Bitcoin?

Digital Asset Investment Management a rulat un test de 1 an de zile si acum este gata sa ofere public un produs nou: un depozit pentru pensie de tip 401(k) pentru locuitorii din Statele Unite, care va include o alocare de maximum 10% in Bitcoin. Daca investitorii doresc, se poate o alocare chiar si mai mare. Iar daca isi schimba job-ul, angajatii vor lua bitcoinii cu ei.

Motivatia pare sa fie clara: cresterea exponentiala inseamna ca economisirea pentru pensie nu trebuie sa fie nici inceata si nici plictisitoare.

Personal, abia astept sa-mi verific pensia in crypto.

Detalii Aici.

WHAAA?

  • Cashback sub forma de actiuni

In Romania programele de Cashback incep sa fie folosite din ce in ce mai des, pe cand in Statele Unite pare nevoie de o inovatie. Compania Bumped vine cu o aplicatie pe care utilizatorii o folosesc sa faca cumparaturi. Dar in loc de cashback, vor primi actiuni fractionare la acele companii – precum Apple, Uber sau AT&T. 89% din cei care au folosit aplicatia BETA spun ca prefera sa primeasca un asemenea cashback decat bani inapoi pe card.

Si eu care credeam ca solutia Revolut de rotunjire si achiztie de crypto e inovativa. Se pare ca the sky’s the limit!

Detalii Aici.

Predictiile din acest episod:

  • Inovatiile fintech si open banking vor continua sa ne surprinda placut, cu integrari, produse noi si focus mai mare pe useri.
  • Cu Biden ca presedinte, cryptomonedele vor avea o crestere mai mare in valoare, vom vedea produse si servicii noi care se folosesc de viteza si atractivitatea lor.
  • Vom vedea mai multe produse financiare din zone la care nu ne asteptam – Belgia, Germania, Africa, Franta – lumea e atat de mare, dar devine din ce in ce mai conectata.
  • Tinerii vor avea acces nu doar la bani reali pe card prin Teen Money, ci vor si incepe sa fie mai atentie la cryptomonede specifice, precum Enjin Coin, monede utilizate in industria de gaming.
  • Romania va avea parte de o digitalizare accelerata a serviciilor financiare, in urmatorii 5 ani, din cauza coronavirus, a presiunii din partea fintech-urilor, dar si pe baza discutiilor cu utilizatorii reali despre nevoile si dorintelor lor.

Episodul 3 din FinNews s-a sfarsit.

Daca v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Daca nu v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Ne auzim data viitoare!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.