Banii Vorbesc S.03 Ep.15 – FinNews – Ştiri Financiare de Interes #Ep1

Am revenit cu noi ştiri de interes din zona financiară.

După cum ai observat din primul episod, Sorin ne prezintă cele mai interesante ştiri din zona: new banking, procesatoare plăţi, creditare, investiţii, banii la copii şi alte ştiri interesante.

Doar 8 minute şi 39 de secunde are episodul. Te invit sa-l asculti şi să ne scrii mai jos comentarii despre noutăţile aflate:

Mai jos ai si desfasuratorul episodului in cazul in care doresti sa afli inainte despre ce se va vorbi in acest episod.

Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!

Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc: 

    

FinNews #02 Subiectele discutate:

New banking

  • S-a lansat NeoBT. Mi-am facut deja cont si astept cardul prin posta. Puteam sa jur ca procesul era 99% similar cu George de la BCR, doar ca era diferit tapetul din spatele persoanelor cu care vorbeai in cadrul video call-ului. In orice caz, succes tuturor bancilor care pasesc curajos catre viitor. Revin cu detalii dupa ce am ocazia sa testez NeoBT. Si da, tot trist arata design-ul card-ului pe care-l poti comanda.
  • BNR a constituit un Hub pentru deschiderea unui dialog cu fintech-urile. Sunt multe aspecte de despachetat aici, asa ca o luam usor. In primul rand PSD2 este Payment Services Directive 2 – o serie de legi si reguli europene menite sa creeze un mediu financiar mai clar, mai sigur si mai rapid, pentru banci si pentru utilizatori. Concret – elementele europene vor deveni lege si vor forta bancile sa-si intareasca securitatea (adica fingerprint, face id, etc.), sa ofere servicii mai simple (conturi si carduri create strict online) si sa ofere acces liber la informatii. Partea asta finala e importanta, pentru ca se leaga un pic si de ideea de GDPR. Adica veti putea sa va portati cu un cont bancar, la fel cum o faceti cu un abonament de telefonie mobila. Poate am un cont la Raiffeissen, dar vreau sa-l administrez in contul de la Unicredit sau al unui FinTech. PSD2 va permite asa ceva.
    Acest nou spatiu digital se numeste FinTech Innovation Hub si va fi o platforma de discutii intre BNR si FinTech-uri. Suna foarte bine in teorie, dar finalul articolul subliniaza de fapt motivatia: BNR vrea sa se asigure ca FinTech-urile nu sunt PREA inovative si ca au in vedere interesul clientilor. Un fel de: “Ce faceti ma acolo?”
    Link ştire
  • Revenim la Banca Transilvania cu o informatie de la inceputul acestei veri: CallVU a devenit partener bancii, in scopul de a crea o solutie de mobile phone self-banking. Adica un pas mare catre digitalizarea call center-urilor (isi aminteste cineva de vocea de robot cu care comunici la ING?). Daca Banca Transilvania va continua sa faca astfel de imbunatatiri, se va duce o lupta foarte interesanta pentru clienti, cu beneficii de ambele parti.
    Link ştire
  • Patria Bank nu se lasa mai prejos si lanseaza platforma lor noua, numita Patria Online Internet & Mobile Banking. Normal ca Online Internet, altfel…cum? Aplaud orice initiativa de digitalizare, oricat de intarziata ar fi…
    Link ştire

Payments

  • RBS/NatWest testeaza un card de debit cu chip de scanare a amprentei integrat in suprafata. Se invoca elemente de securitate crescuta si de usurinta in utilizare, cardul fiind contactless. Nu spun ca nu e interesant, dar unde este cardul ala magic care-ti integreaza toate cardurile, a la Fuze, Coin sau Plastc? Ala e viitorul in care cred. Plata cu card cu amprenta mi se pare evolutionar, nu revolutionar.
    Link ştire
  • Tail inseamna cashback pana la 50% fara sa faci nimic mai mult decat achizitii cu cardul. E disponibil in principal in UK si se conecteaza la un card Monzo sau Starling. Ce e interesant e ca ofera Rewards API. Adica orice banca sau FinTech vrea sa ofere recompense clientilor se poate integra cu Tail si are acces si la aceasta functionalitate. Deja Open Banking suna extraordinar de interesant, din toate punctele de vedere!
    Link ştire
  • Nu poti vorbi de payments fara sa vorbesti de Stripe. Procesatorul de plati indragit de developeri a ridicat o runda de investitii in valoare de 250 de milioane de dolari. Evaluarea Stripe este acum de 35 de miliarde de dolari. Ca si context doar, pentru ca nu joaca in aceeasi arena, evaluarea Revolut este de aproximativ 1.7 miliarde de dolari, adica de 20 ori mai mica.
    John Collison, co-fondatorul Stripe, a declarat ca mai putin de 8% din comertul global se intampla online. Si Stripe isi doreste sa fie un motor pentru dezvoltarea economica globala, nu pentru 2020. Ci pentru comertul ce o sa apara pana in 2030.
    O privire de ansamblu, pe termen lung, cu planuri de expansiune in si mai multe tari europene. Ca de obicei, am doar o singura intrebare: In Romania pe cand?
    Link ştire

Loans

  • Omnicredit, lansat in vara lui 2019, ofera solutii de finantare pentru persoane juridice. Poti avea 80.000 de lei in contul firmei in aproximativ 8 ore? Raman la parerea mea ca nu e cea mai buna idee sa oferi credite atat de usor. Pe de alta parte, imi place terminologia “finantare pe fast-forward”, deci cine sunt eu sa ma impotrivesc progresului?
    Link ştire
  • BCR si Qualitance lanseaza Casa Mea – o platforma digitala pentru credite ipotecare, prima de acest fel din Romania. Trimiti actele online, stii statusul dosarului tau, ai comision zero de analiza SI 60 de rate fara dobanda la cumparaturi la IKEA? Uite cineva care stie sa se adapteze la piata si sa-si prezinte oferta intr-un mod coerent. Bravo BCR!
    Link ştire
  • Idea::Bank a lansat in aceasta vara un nou produs, numit Idea::Home, serviciu de creditare pentru investitii imobiliare. Totul suna bine pe hartie, pana cititi sectiunea boldata chiar de ei, legata de comisionul de analiza. 600 de lei. Sase. Sute. De. Lei. Pot garanta ca sunt cel putin cateva zeci de FinTech-uri care ofera acest serviciu mult mai rapid si de vreo 100 de ori mai ieftin. Dar hei – fiecare are dreptul sa aleaga, nu?
    Link ştire

Investments

  • Google Ventures, Allianz si ThriveCapital mizeaza pe Lemonade. Nu, nu bautura. Ci InsureTech-ul american. Adica polite de asigurare pentru locuinte si produse, create 100% online, dintr-o aplicatie. Din 2015 si pana azi a primit investitii in valuare de 450 de milioane de dolari, devenind un unicorn in valoare de peste 2 miliarde.
    Planurile sunt, logic, de expansiune – in America, dar si in Europa.
    Link ştire
  • Goldman Sachs, Citi Bank si Santander investesc intr-un serviciu de verificare digitala a identitatii. Trulioo este o companie canadiana ce a primit pana acum investitii de 80 de milioane de dolari. Ca orice business digital, se mandresc cu inovatii in AI, biometrics si cloud computing. Si daca vreti sa va speriati, ascultati si numarul asta: 5 miliarde. Trulioo are date, pentru verificarea identitatii, despre 5 miliarde de oameni de pe aceasta planeta.
    Link ştire

Kid Money

  • Exact cum am prezis in primul episod, Revolut a facut miscari in directia de carduri pentru copii prin Revolut Youth. Anuntat la scara mica in Decembrie 2018, va insemna inca un jucator pe aceasta piata, dupa Unicredit si MasterCard Young. De asemenea, in Regatul Unit deja activeaza produse precum Osper si GoHenry, acesta din urma oferind carduri de debit pentru copii cu design-uri foarte jucause.

Astfel, similar cu restaurantele fast-food, industria tutunului si bauturile carbogazoase, pana si bancile si-au dat seama ca trebuie sa-si creasca publicul si sa-l atraga din copilarie.

Link ştire

Predictiile sunt foarte simple:

  • Pana in vara lui 2020 toate bancile romanesti vor anunta sau lansa un produs de tip Revolut. Nu ca ar mai fi foarte multe care au ramas codase la capitolul asta. Ca e o evolutie normala sau e doar incercarea de a nu ramane public in urma, nu mai conteaza.
  • Payment Services Directive, adica PSD2, va insemna deschiderea pietei financiare pentru competitie. O competitie acerba in zona bancara si FinTech. Duse sunt zilele cand bancile radeau de concurenti mici ca Revolut. Pregatiti-va si pentru un asalt din exterior. Deja a venit si Monese in Romania – poate urmeaza N26, Monzo sau Starling? Sau vom vedea chiar un asalt la care nu ne asteptam? FinTech-ul suedez Northmill a primit in aceasta luna licenta bancara, deci…
  • Bitcoin va avea in continuare un viitor tumultuos, cu scaderi si cresteri. Desi a avut multe momente in prime-time, nu vad o crestere majora pentru 2020, ci mai degraba o stagnare si a tehnologiei si a interesului pentru cryptomoneda cea mai populara.
  • Pe masura ce miza creste si FinTech-urile devin mai atractive pentru potentialii clienti si pentru acei numiti “non-bankable” de catre sistemul traditional, vor fi mai multe investitii, cu o valoare mai mare. Nu m-ar mira sa vad Revolut, Monese sau Starling sa “inghita” diversi jucatori complementari – creditare online, contabilitate online s.a.m.d.
  • Pentru ca shopping-ul la noi inca nu e atat de atractiv, estimez ca pana la finalul lui 2020 o sa apara cel putin inca 3 produse de tip rewards si cashback, similare BCR PlusInCont, Beez si CashBack World.

Primul episod oficial din FinNews s-a sfarsit.

Daca v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Daca nu v-a placut, spuneti-ne in comentarii.

Ne auzim data viitoare!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.