Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Astazi revenim la tine cu o veste foarte buna.
Sorin este un mare pasionat de stiri financiare, le urmareste cu mare atentie si vrea sa ti le prezinte si tie intr-un format foarte prietenos.
Episoadele sunt scurte, de aproximativ 10 minute, iar subiectele pe care le urmarim sunt:
- New Banking – stiri despre despre noile banci digitale
- Modalitati de plata – Cum putem face plati mai usor si mai modern
- Creditare – Informatii noi din domeniu creditelor
- Investitii – Stiri despre ce se mai intampla in domeniul investitiilor
- Kid Money – despre educatia financiara pentru copii
- The Future – informatii de viitor
Este un episod scurt si cat se poate de interesant.
Te invit sa-l asculti si sa-mi spui ce parere ai despre el.
Mai jos ai si desfasuratorul episodului in cazul in care doresti sa afli inainte despre ce se va vorbi in acest episod.
Asteptam feedback cu mare interes 🙂
Nu uita că poţi descărca gratuit emisiunea când doreşti tu!
Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc:
FinNews #01 Subiectele discutate:
De data asta incercam un format nou. Ceva ce noi deocamdata numim FinNews. Adica stirile financiare, tot ce gasim a fi interesant de-a lungul unei perioade. Poate fi un format saptamanal sau lunar, in functie de ce gasim atractiv si ce reactie aveti voi, cei care ascultati acest episod. Asa ca va asteptam gandurile in zona de comentarii.
Avem 5 categorii in acest episod: New Banking, Payments, Loans, Investing si Kid Money. Iar la final o sectiune de predictii.
Asadar in zona de New Banking avem o serie de initiative, proiecte si lansari. Cu cateva luni in urma s-a lansat George de la BCR, proiect care continua sa atraga atentia prin site-uri, lansari, expozitii si parteneriate cu entitati precum Metallica, Carla’s Dreams si Andreea Esca. E cu siguranta cel mai vizibil brand romanesc din noul val de imbunatatiri aduse sistemelor financiare. Personal, mi-am comandat cardul 100% online, mi-am luat varianta roz si…cam atat. Are elemente pe care Revolut le avea acum 2-3 ani si aplicatia nu se simte deloc rapida. Dar se lucreaza in continuare la ea si probabil in cateva luni va fi la un nivel respectabil.
Dar BCR nu e singura banca care avanseaza tehnologic. Banca Transilvania urmeaza sa lanseze NeoBT. Pe langa ideea de catalogare a cumparaturilor si ceva ceva cu Inteligenta Artificiala – a la George si Revolut – NeoBT mai aduce in prim plan si elementul de retragere bani doar cu telefonul. Nu prin NFC, ci prin trimiterea unui cod prin SMS. Personal, abia astept, simt ca e intr-adevar un pas important. Nu stiu pe nimeni care sa fi folosit ceasurile de la Banca Transilvania pe post de plata, deci probabil va disparea in curand optiunea asta. Daca nu vor disparea smartphone-urile pana atunci, desigur.
Nu stiu daca BT vrea sa fie jucaus sau e doar disperat. Textul din landing page trimite catre ING si catre Revolut. Foarte des. Nu stiu daca sa ma bucur sau sa ma ingrijorez ca tot ce fac bancile e sa ajunga la nivelul lui Revolut de acum 1-2 ani. Deodata cu NeoBT vei putea comanda un card prin care poti face transfer de valuta si vei avea acces la lounge-urile din aeroporturi.
De asemenea, nu stiu de ce partea de plati facturi sau plati recurente apare ca element nou la NeoBT. Adica sincer, nu exista si pana acum? Partea urmatoarea e chiar hilara: categorii pentru shopping si sume detaliate. Adica ce avea Revolut acum cel putin 3 ani, din start?
Neo Friendship este cum numeste Banca Transilvania partea de trimitere de bani catre prieteni. Mai ales la ING mi se pare ceva foarte de baza si de bun simt. Nu cred ca e nevoie de reinventarea banking-ului ca sa oferi asa ceva si sa pretinzi ca e ceva nou.
Iar partea de face si fingerprint unlock e tot ceva la ordinea zilei. Daca scopul e sa aiba ce au si altii, NeoBT si-a atins scopul. Daca e vorba sa-i si depaseasca, vom vedea cand se lanseaza.
Raiffeisen si-a facut recent update la aplicatiile mobile si a anuntat lansarea Rai Pay. Adica partea de plati cu telefonul in magazine. Dragut design-ul aplicatiilor mobile, dar inca mi se pare confuza partea de aplicatie dedicata + inca o aplicatie pentru eToken – similar cu George.
In finalul categoriei de New Banking, Apple Pay a venit oficial in Romania, cu mai toate bancile romanesti oficial inscrise, alaturi de Revolut. Entuziasmul pare foarte mare, doar ca ramane un semn de intrebare – Google Pay in Romania pe cand?
Zona de Payments devine din ce in ce mai interesanta. Emag a anuntat Emag Pay, un fel de Amazon Pay pentru Romania. Daca se va dovedi o solutie populara va insemna si mai multi bani pentru Emag (din comisioane), dar si o potentiala crestere a platilor cu cardul, la nivel national. Iar referinta la Amazon nu e total intamplatoare: unul dintre indicatorii la care se uita gigantul american cand vrea sa se extinda intr-o alta tara este procentul de plati cu cardul, in ecommerce. Iar in 2018, in Romania, acest procent a fost de aproximativ 15%. Cifra mica daca ne gandim la Regatul Unit, unde procentul era de aproximativ 36% in 2017.
Desi nu este o stire foarte recenta, am dat de ea abia acum: Auchan a implementat impreuna cu Well.com un sistem de plati la casa cu amprenta. Practic, descarci aplicatia Well, adaugi
datele cardului si iti inregistrezi amprenta. Iar la Auchan vei putea folosi degetul pentru a plati, deget care exista in baza de date online. Nu stiu despre voi, dar telefonul mi-l mai uit din cand in cand acasa. Nu mi s-a intamplat pana acum sa-mi uit degetele. Deci 5 stelute din 5 pentru Auchan, sper sa nu moara prea curand initiativa. Personal, vad si reticienta la a folosi casele de self checkout, deci nu stiu stiu cat de pregatiti suntem pentru astfel de inovatii.
In zona de Loans, Google isi va face simtita prezenta prin Google Payment Lithuania UAB. Si-a primit licenta bancara in Lituania la finele lui 2018 si se va transforma intr-un FinTech comparabil cu N26, Revolut sau Monzo. Va oferi si partea de credit 100% online, la care lucreaza deja si BT, BCR si ING. Dar daca ne uitam cu atentie la toate miscarile din piata, avem un leader care da tonul, ca apoi ceilalti sa-l urmeze. Asa ca e de ajuns ca o banca sa oferite astfel de credite online, ca vom vedea raspunsuri din toate directiile. Personal, nu credeam ca se poate credit mai ieftin decat cu buletinul, dar raman surprins la fiecare inovatie. Nu stiu daca e neaparat cea mai buna idee sa oferi bani atat de usor, prin internet, dar presupun ca nu poti opri dezvoltarea si simplificarea zonei financiare.
Chiar inainte sa termin de editat acest episod a aparut stirea ca Orange va oferi serviciul My Reserve, credit pentru telefoane, tablete si accesorii, cu rate fixe si o dobanda de 14% pe an. Dar cum ma entuziasmasem initial ca va fi integrat in platforma Orange Money, de fapt simularea se face online, dar aplicarea se face tot fizic, in magazine. Pentru mine personal nu o vad ca o solutie atractiva, mai ales cu dobanda de 2 cifre.
Categoria Investing este practic dominata de 2 nume: Robinhood si Revolut. Prima entitate ofera investitii in companii listate la bursa, cu zero comisioane. Evaluarea Robinhood este acum de 7.6 Miliarde de dolari, dupa ce a luat inca o runda de investii de 323 de Milioane de dolari, pe langa cele 860 de Milioane pe care le-a strans pana acum. In trecut Robinhood a oferit si posibilitatea de a cumpara cryptomonede, in calatoria lor de a democratiza finantele pentru toti. Iar luna aceasta au primit si licenta pentru a opera in UK, pana acum fiind limitati doar la Statele Unite. Personal, m-as bucura sa vad o expansiune in intreaga Europa, care sa includa si Romania.
Astfel vom avea concurenta pentru ce a lansat Revolut recent: achizitia de actiuni pentru companiile listate la bursa. Ca si multe alte functionalitati din sistem, Revolut se integreaza cu alte entitati financiare care sunt experte pe zona lor. In acest caz e vorba de DriveWealth, care exista pe piata din 2012. Dupa partea de crypto, Revolut deschide si portile romanilor pentru a cumpara actiuni, intr-o modalitate care nu poate fi mai simpla. Deocamdata serviciul e disponibil doar membrilor Metal, dar se promite extinderea si catre ceilalti membri in scurt timp.
Sunt foarte curios la ce mai lucreaza Revolut, pare a fi un jucator financiar care se misca foarte repede, e foarte ambitios si chiar dezvolta tehnologii si functionalitati noi. Au primit la final de 2018 si licenta bancara din Lituania si au mentionat ca vor sa simplifice zona procesatoarelor de plati cu o solutie proprie.
Iar ultima categorie este Kid Money, foarte dragut ce se intampla aici. Unicredit a anuntat acum cateva zile parteneriatul cu Mastercard prin care lanseaza Mastercard Young, un card de debit pentru copii. Sau tineri sub 18 ani. Parintii le vor putea vedea si controla tranzactiile, le pot transfera bani, le pot bloca accesul. Si cardul NU permite extragerea de bani de la bancomate.
Predictiile sunt foarte simple:
- In primul rand la nivel de plati, Emag va testa pe langa Lockers si ideea Amazon Go. Adica un magazin la care te scanezi la inceput, iei ce vrei si pleci din magazin, iar senzorii vor transmite catre contul tau online ce ai cumparat si vei plati automat.
- -mag a anuntat recent ca intra si pe piata de medicamente fara retete adica Over The Counter. Ce mi-ar placea mie personal sa vad ar fi dezvoltatarea zonei de food, poate cu ceva food delivery. Cum ar fi un Glovo sau Lifebox, detinute de Emag?
- Datorita initiativelor europene de Open Banking, toate bancile vor fi nevoite sa-si faca upgrade-uri majore pe toate planurile. Vedem deja inchideri de sucursale, imbunatatiri de aplicatii sau lansari de produse complet noi. Deja BRD ofera astfel de functionalitati.
- Tinerii sunt in continuare o zona pe care nu se focuseaza foarte mult bancile. Vad un potential imens si cred ca Revolut va face miscari in aceasta zona, cu conturi de tip join family accounts si child debit cards.
- Pe zona de crypto nu vad o lansare a Libra de la Facebook in 2020. Prea multe investigatii, prea multa complexitate la mijloc deocamdata.
Aici se termina primul episod din FinNews. Daca ti-a placut, spune-ne in comentarii. Daca nu ti-a placut, spune-ne in comentarii. Ne auzim data viitoare!