Filtrele de apa: O solutie de a face economii in fiecare luna?

Încă de la început vreau să-ţi spun că de 3 ani am eliminat din viaţa mea tot ce este băutură îndulcită cu aşa zise arome şi fructe. Practic nu mai beau deloc suc. Iar când elimini sucul din viaţa ta, singura soluţie ar fi să bei apă plată.

Încerc să-mi menţin zilnic norma de 2l de apă. Când nu beau apă simt că nu am chef să fac nimic şi că nu pot să dau 100% în ziua respectivă. Mi-am instalat şi o aplicaţie pe mobil de reminder şi chiar o extensie de chrome care în fiecare 60 de minute îmi atrage atenţia să beau apă.

Recomand să faci şi tu asta dacă nu eşti un consumator înflăcărat de apă. Nu o să-ţi vorbesc mai jos despre cât de bine este să consumi cei 2 litri de apă pentru că sunt extrem de mulţi doctori şi nutriţionişti care sunt în măsură să zică asta.

Eu în schimb vreau să-ţi prezint o soluţie care de curând mi-a schimbat şi mie traiul zilnic. Consum foarte multă apă la birou (dintr-un aparat cu apă plată în bidoane de 20l) şi acasă din bidoane de 2 litri pe care le cumpăr săptămânal.

Filtrele de apa: O solutie de a face economii in fiecare luna?

Cei de la Filtro.ro, care au văzut că sunt pasionat de educaţia financiară şi că scriu despre cum să economiseşti bani, s-au decis să-mi facă un cadou, şi anume un filtru de apa ca să pot testez dacă îmi scade costul pe această categorie de cheltuieli dacă îl folosesc.

Am primit un sistem de ultrafiltrare a apei pentru bucătărie (există şi pentru baie dacă nu ştiai) şi arată cam aşa:

filtru de apa

sau aşa în varianta live nemontat:

filtru de apa 2

Şi după puţină îndemânare tehnică cu ajutorul unei bormaşini cu burghiu de 12 şi a unei chei franceze totul s-a rezolvat.

Înainte să-ţi spun despre testele făcute din punct de vedere financiar, hai să-ţi povestesc despre câteva avantaje pe care ţi le pot oferi un filtru de apă:

 1. Este mereu la tine acasă – practic nu mai trebuie să cari baxurile de apă sau să te trezeşti noaptea că nu mai ai apă plată în casă. Singurele lucruri care trebuie schimbate la un purificator sunt filtrele, dar pe acestea le poţi cumpăra din timp.
 2. Eu, la Braşov, sunt puţin noroc pentru că apa este destul de bună şi nu miroase foarte tare, însă sunt oraşe (ex. Constanţa – am păţit-o) în care apa schimbă gustul mâncării, cafelei sau a ceaiului. În zonele acestea un filtru de apă este un izvor „sfânt”. Filtrele îţi oferă o apă foarte bună, fără miros şi fără gust.
 3. După tot felul de ştiri apărute prin presă despre viruşii sau microbii găsiţi la diferite branduri de apă, stai şi te gândeşti cum poţi evita. Filtrele de apă, datorită ultrafiltrării, opresc bacteriile și virușii înainte să ajungă în apă.
 4. Apa ultrafiltrată este ideală pentru plante, dar şi pentru fierul de călcăt, datorită faptului că NU conţine clor care ar putea avea un efect negativ.
 5. Salvezi puţin şi mediul încojurător datorită faptului că nu mai foloseşti bidoane pentru apă. Totul este mai eco.

6. Poate reprezenta şi un Avantaj Financiar 

Ultimul avantaj, cel mai important având în vedere subiectul blogului, este cel al economiilor din punct de vedere financiar pe care le realizează acest filtru de apă.

Am analizat acest sistem de filtrare al apei pe care l-am primit şi am început să fac un studiu comparativ pentru o familie de 2-3-4 persoane care consumă în medie 4-6-8 litri de apă pe zi.

Apă îmbuteliată

 • Familie de 2 persoane: 4 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 1,25 lei per litru = 1.800 lei pe an.
 • Familie de 3 persoane: 6 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 1,25 lei per litru = 2.700 lei pe an.
 • Familie de 4 persoane: 8 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 1,25 lei per litru = 3.600 lei pe an.

Costul creşte cu 900 de lei dacă se adaugă câte o persoană la familie. Costul per litru de apă a fost stabilit de 1,25 lei / litru. Acum se poate modifica uşor calculele de mai sus dacă veţi cumpăra apă ieftină.

Apă filtrată:

 • Familie de 2 persoane: 4 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 0.005 lei per litrul = 7.2 lei / an + 459 lei (filtrul) = 466.2 lei în primul an.
 • Familie de 3 persoane: 6 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 0.005 lei per litrul = 10.8 lei / an + 459 lei (filtrul) = 469.8 lei in primul an.
 • Familie de 4 persoane: 8 (litri de apă pe zi) * 30 (zile) * 12 (luni) * 0.005 lei per litrul = 14.4 lei / an + 459 lei (filtrul) = 473.4 lei in primul an.
 • Din anul 2, nu se va mai plati filtrul, ci doar cartusele de schimb (159 lei). Anul 2, în funcţie de familie, o să te coste undeva la ~170 lei.

Calculele te mai sus au fost realizate la costul metrului cub de apă de 5 lei.

Rezultatele studiului

Ce vezi mai sus cu verde, reprezintă costurile cele mai accesibile dintre apă îmbuteliată vs. apă filtrată.

 • La o familie de 2 persoane ajungi să economiseşti 1100 lei în primul an şi  1600 lei începând cu al doilea an.
 • La o familie de 3 persoane econmiseşti 2200 lei în primul an şi 2600 lei începând cu al doilea an.
 • La o familie de 4 persoane economiseşti 3100 lei în primul an şi peste 3400 lei începând cu al doilea an.

Practic costul pe care îl dai pe apă nu îl observi dacă nu ai un buget foarte bine stabilit în care să analizezi anual acest cost, însă dacă iei puţin un pix şi o foaie ai să observi că aproape un salariu mediu pe familie se duce pe această necesitate.

Trebuie doar să analiezi puţin acest cost anual şi ai să observi că nu este chiar ceva nesemnificativ. Restul de bani economisiţi îi poţi folosi pe bunuri personale.

Calculele de mai sus au fost realizate cu sistemul de ultrafiltrare prezentat mai sus. Mai sunt şi alte filtre de apă mai avantajoase din punct de vedere al preţului care ar putea să-ţi ofere calcule mai bune.

Şi în cazul în care calculul de mai sus îl realizezi la un 1 litru de apă consumat de persoane pe zi, avantajul rămâne neschimbat, cost mai mic în cazul în care foloseşti filtre de apă.

De menţionat este că pe filtro.ro găseşti şi filtre de apă pentru duş, filtre anticalcar, consumabile şi accesorii pentru filtre.

Este o afacere la început de drum care chiar îşi propune să facă o schimbare în mediul înconjurător. Produsele sunt bune, iar cifrele de mai sus cred că spun cât o mie de cuvinte.

Mai multe de detalii despre produse, despre avantajele filtrelor de apă, găseşti direct pe site-ul www.filtro.ro.

Dacă ai alte recomandări sau adăugiri la cele menţionat mai sus, te rog să îmi laşi un comentariu.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.