Diferenta dintre Frugal si Cheap – Economicos sau Zgarcit?

Există o granița destul de ușor de trecut între a lua decizii cu privire la a economisi bani și a duce totul într-o extremă nesănătoasă atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați ție.

Deși acest termen de „frugal” și cel de „cheap” înseamnă cam același lucru și anume ieftin, există o diferență între acești doi termeni pe care sper să o discutăm în acest articol.

Ți-ai dori să fii mai mult pe partea de „frugal” pentru că a fi „cheap” înseamnă a lua decizii care nu sunt atât de bune pentru ține.

Ce înseamnă să fii Frugal?

Ideea este că oamenii care se gândesc doar la preț nu fac neapărat parte din această categorie de persoane. Cei care sunt frugal, doresc să aibă parte de cea mai bună calitate și sunt conștineți că anumite lucruri de care au nevoie vor avea un preț mai mare față de alte lucruri, la care mai pot economisi.

De exemplu, un scaun de birou mai bun, atâta timp cât stai mult pe el și îți desfășori zilnic activitatea pe acesta, este o investiție mult mai bună. Nu trebuie să faci rabat de la calitate în acest caz și să cauți un scaun care să-ți ofere toate funcțiile necesare pentru a-ți desfășura activitatea într-un mod cât mai sănătos. Nu merită să dai bani mai puțini pe un scaun care pe termen lung îți poate afecta sănătatea pentru că inevitabil banii pe care îi vei economisi se vor duce către sănătate dacă problemele se vor agrava.

O persoană „cheap” se va uita către lucrurile cele mai ieftine, neținând cont de calitatea lor, în timp ce o persoană „frugal” va evalua eficiența obiectului pe care îl achiziționează și va face achiziția in consecință.

Înainte de a cumpăra, o persoană „frugal” va citi cât mai multe despre un anumit produs și va lua deciziile în consecință.

Pe de altă parte însă, o persoană cheap nu va ține cont de aceste lucruri și nu-și va face temele, achiziționând produsul în special în funcție de prețul acestuia.

Oamenii „cheap” cred că orice are un preț foarte mare

Atunci când se duc la un restaurant, aceste persoane nu pot înțelege de ce un anumit fel de mâncare are un preț atât de mare.

Dacă se duc la un anumit eveniment, nu-și pot justifica prețul biletului. Cu toate că persoanele „frugal” probabil că gândesc la fel, își dau seama de faptul că dacă spun aceste lucruri, ar putea părea „cheap”, așa că ele pur și simplu nu achiziționează un lucru de care nu au nevoie.

Pentru persoanele care sunt „frugal” oamenii sunt cei mai importanți, de aceea ei pun celelalte persoane peste obiceiurile lor „frugal”. Acesta este motivul pentru care persoanele care doresc să economisească fac acest lucru și pentru binele apropiaților, nu doar pentru binele propriu.

Oamenii „cheap” nu cumpără lucrurile de care au într-adevăr nevoie. Aceștia preferă să amâne cât mai mult sau să nu mai facă deloc o achiziție foarte importantă pentru sănătatea lor.

De exemplu, aceste persoane nu merg la spital considerând că doctorii cer prea mulți bani. Mai pot cădea și în unele extreme mai mari, refuzând să plătească lucrurile pe care le folosesc.

Persoanele „frugal” preferă să salveze banii ori de câte ori pot face acest lucru, dar în același timp ei cred și în cauzele pe care le susțin.

De exemplu, aceste persoane pot susține o anumită fundație cu mai mulți bani sau pot oferi chiar bani prietenilor sau chiar familiei în situația în care apare ceva neașteptat în viața lor.

Warren Buffet este de părere că dacă oferi foarte mulți bani copiilor, aceștia ajung să facă mai mult rău decât bine per total, de aceea el chiar a promis Fundației Bill and Melinda Gates că-i va pune la dispoziție majoritatea banilor pe care i-a obținut.

Persoanele „cheap” pe de altă parte au altă mentalitate. Ele văd aceșți bani pe care îi salvează că fiind banii lor, ținând de ei pe tot parcursul vieții lor.

Copiii lor nu văd însă acest lucru cu ochi buni, ba chiar ajung să spună despre aceștia că sunt niște persoane care rar oferă cadouri. Lucrul acesta poate duce în final la o stricare a relației între părinți și copii.

Deciziile mici care pot schimba viața

Oamenii „cheap” au tendința de a se uita la preț indiferent de faptul că această economie nu este una foarte bună. Pe de altă parte oamenii „frugal” iau decizii dincolo de costul pe care îl are un anumit produs.

Un gest frugal simplu pe care îl poți face este să bei doar apă atunci când mergi la restaurant și să-ți faci cafeaua acasă. În loc să plătești un abonament la sală și nici măcar să nu te duci acolo, poți merge să alergi în parc. Un alt mic truc pe care o persoană „frugal” l-ar face este să nu mai bea cafea în oraș. O astfel de persoană, cu banii economisiți, poate face alte lucruri mult mai utile.

De exemplu, cu banii economisiți ar putea să călătorească mai mult sau să-și cumpere cărțile și cursurile de care are nevoie pentru a avansa mai ușor în carieră.

A fi „cheap” înseamnă a cheltui mai puțin, în schimb a fi „frugal” înseamnă a prioritiza anumite cheltuieli, astfel încât să te bucuri de acestea.

Cumpărături făcute și returnate

Un alt exemplu de persoană „cheap” vs. persoană „frugal” este cel al cumpărăturilor făcute și returnate. Unele persoane, atunci când au de-a face cu o petrecere la birou, preferă să cumpere unele articole vestimentare mai scumpe, să le poarte la petrecere și să le returneze imediat după aceasta. (da, am auzit astfel de cazuri)

Deși ideea ar putea fi una bună la prima vedere, trebuie să te gândești că de obicei aceste haine, dacă magazinul acceptă returul, nu vor mai fi într-o condiție de „haine noi”.

Vei pierde din timpul angajaților magazinulului pentru a procesa returul și îl vcei forță pe utmatorul client care va fi interesat de acest articol vestimentar să plătească prețul întreg pe ceva care de fapt este second.

O persoană „frugal” nu procedează în acest fel, ea poate chiar apela la haine second sau la haine la un preț de retail pentru a economisi bani.

Frugal înseamnă mai mult a fi economicos sau chimbzuit – să te uiți la valoarea banilor să și să iei cele mai bune decizii pentru tine.

Cheap – înseamnă mai mult a fi zgârcit și care pune mereu banii pe primul loc îniante de orice (calitate sau oameni).

Tu cum privești diferența dintre cele 2 mentalități? Unde crezi că te situezi?

Nu uita că mai există o categorie – Spender (cheltuitoare) despre care știm cu toții care le sunt ”atuurile”.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.