De ce cred ca este bine ca noi traim de 4 ori mai slab decat cei din Vest

„Românii au salarii de cinci ori mai mici decât francezii” – cam aşa spune următorul grafic realizat de cei de la ZF.ro ieri.

Dacă analizăm puţin ce scrie mai jos, un român trăieşte de 4 ori mai slab decât un italian şi de vreo 6 ori mai slab decât englez.

Salariul mediu

Acum ce urmează să spunem este că la noi în ţară nimeni nu îşi permite să cumpere nimic, iar toţi muncim pe rupte ca să ne întreţinem. Cam asa e gândirea celor mai mulţi care se uită pentru un moment la grafic.

Din păcate aceşti mulţi se plâng mai departe că nu au bani.

Însă să nu uităm câteva aspecte:

1. Să zicem că noi câştigăm puţin, însă nivelul de trai în România este mult mai scăzut decât cel de dincolo.

Cu acest salariu mediu îţi poţi permite să stai  în gazdă şi poţi merge şi în vacanţă de 2 ori pe an, dacă ştii foarte bine să-ţi gestionezi banii.

Prin ţările de vest gazda porneşte lejer de la 500-600 de euro pe 2 camere (depinde mult şi de oraş).

2. Cred că este un lucru bun pentru cei care vor să-şi facă afaceri în România. Salariul este mic şi ai şanse foarte mari ca startup-ul tău să reuşească.

Gândeşte-te dacă eşti la început de drum cu o firmă şi stai în Marea Britanie, oare îţi permiţi să plăteşti salarii la început?

3. Problema ta că munceşti pentru un asemenea salariu. Tot ce trebuie să faci este să-ţi doreşti să-ţi schimbi situaţia.

Poţi munci mai mult, poţi să-i ceri şefului o mărire după un anumit moment, poţi să lucrezi pentru tine dacă nu îţi convine.

Dacă nu ştiai, România are o cultură antreprenorială mult mai mare decât cei din Vest. Din ultimul studiu pe care l-am citit, 45% dintre tinerii români îşi doresc să fie antreprenori, iar media pe Europa este undeva la 20%. Nu este rău deloc zic eu.

Evident că îmi doresc mult să crească economia şi să crească salariile, însă acest lucru nu se poate realiza peste noapte. Nimeni nu poate să facă acest lucru într-un timp foarte scurt. Nici Iohannis, nici Ponta, nici FMI, BNR, nici viitorul premier şi nimeni de aici.

Noi suntem responsabili să ne educăm şi să ne depăşim limitele în fiecare zi.

Ar cam trebui să încetăm să ne mai plângem că noi românii câştigăm foarte puţin, dacă tot noi nu facem nimic în privinţa asta.

La fel cum zicea şi T.Harv Eker  în cartea Secretele minţii de milionar – „Oamenii bogaţi îşi depăşesc problemele. Oamenii săraci evită problemele.”

Te invit şi pe tine să faci cum fac oamenii bogaţi.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.