Cum se deschide un cont la bursa?

O întrebare pe care o primesc foarte des de când am scris despre investiţiile pe bursă. Interesul de a investi la bursă a crescut, însă tot suntem codaşi în ceea ce priveşte conturile deschise.

Doar 0,3% dintre români au conturi la bursă (~61.000 de români). Foarte puţin în comparaţie cu Polonia (o piaţa dezvoltată) unde educaţia financiară este puternic promovată şi unde sunt peste 1,4 milioane de conturi deschise.

Există o lipsă de încredere în România pentru acest tip de investiţie considerat riscant. Intenţiile sunt bune, însă numărul de investitori nu a crescut prea mult în ultimii ani.

Mulţi dintre români au început să conștientizeze că ar trebui să-şi gestioneze mai bine banii personali, că ar trebui să aibă un buget personal pe care să-l actualizeze constant şi că ar trebui să investească.

La partea de investit, riscul îi cam sperie şi ajung să-şi pună banii în depozite bancare care nu ajută mai deloc.

Pornind de la articolele trecute, întrebarea „Cum se deschide un cont la bursa?” este o întrebare care ar putea să-i ajute pe cei care sunt la început de drum să înţeleagă procesul şi cum funcţionează bursa.

Aş vrea să răspund la întrebarea aceasta în acest articol:

Cum se deschide un cont la bursa?

În primul rând, a deschide un cont la bursă nu este un proces foarte greu şi nici nu trebuie să ai foarte mulţi bani pentru a face acest lucru.

Important de ştiut este să înţelegi rolul unui broker în tot acest sistem.

Nu poţi merge la Bursa de Valori Bucuresti pentru a deschide un cont. Trebuie să apelezi la un intermediar pentru a investi la bursă, iar acest intermediar se numeşte broker.

Brokerul (sau compania de brokeraj) este cel care îţi poate oferi posibilitatea de a cumpăra instrumente financiare (de exemplu acţiuni). El îţi pune la dispoziţie o platformă online sau un cont asistat (offline) prin care tu poţi cumpăra acţiuni de pe bursă.

Eu îţi recomand să mergi pe varianta unui cont online prin care poţi cumpăra sau vinde oricând acţiuni de la o companie.

De reţinut – Pentru a investi la bursă ai nevoie de un broker!

Cum alegi un broker?

Poţi alege brokerul în funcţie de mai multe criterii.

În primul rând, el trebuie să fie autorizat de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Brokerii sunt autorizați, în special cei mai cunoscuţi şi mai importanţi.

Atenţie la cei care te sună constant şi te invită să investeşti în cea mai de succes oportunitatea a momentului. Te rog să nu accepţi astfel de „oportunităţi” şi să te informezi foarte bine înainte.

În al doilea rând, suma minimă de a deschide un cont este importantă. Dacă doreşti să începi cu o sumă mai mică, va fi nevoie să alegi dintr-o selecţie mai mică de brokeri. De exemplu, la Tradeville, platforma pe care o folosesc de mai bine de 4 ani, ai nevoie de o sumă de început de minim 10.000 lei.

La alţi brokeri poţi începe cu sume mai mici, ex: 1000 sau 1500 lei.

În al treilea rând, calitatea platformei şi modul în care aceasta funcţionează. Cred că acesta a fost principalul motiv pentru care eu am ales Tradeville. Au o platformă foarte uşor de utilizat, prietenoasă chiar şi pentru cei care nu au experienţă. Poţi cumpăra sau vinde foarte uşor acţiuni. Nu doar platforma de la Tradeville este prietenoasă, însă te sfătuiesc să testezi platformele brokerilor înainte să le alegi.

Un alt criteriu important pentru alegerea brokerului este partea de comisioane. Analizează comisioanele brokerilor şi alege brokerul care este cel mai important pentru tine.

O listă de brokeri care îşi desfăşoară activitatea pe Bursa de Valori Bucuresti găseşti în acest articol -> Lista Brokeri Bursa de Valori Bucuresti BVB si comisioane practicate

Ultimul criteriu este în funcţie de acţiunile pe care doreşti să le cumperi. Dacă doreşti să investeşti în acţiuni străine, ai nevoie de un broker care îţi oferă această posibilitate, iar dacă doreşti să investeşti în România, ai nevoie, poate, de un alt tip de broker.

Recomandări Brokeri

  1. Pentru cei care vor să cumpere acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti: Tradeville – pentru că este o platformă extrem de bună la nivel de funcţionalitate şi este cea mai folosită platformă din România. Chiar dacă ai nevoie de o sumă mai mare pentru a deschide contul (10.000 lei), platforma este una foarte bună pentru investitori. Poţi testa platforma demo Tradeville cu bani virtuali AICI.
  2. Pentru cei care doresc să investească în acţiuni sau ETF-uri străine (SUA, UK, Germania, etc) – xtb.ro –  au comisioanele cele mai mici din România şi printre singurii care îţi oferă această oportunitate. Poţi testa platforma demo xtb cu bani virtuali AICI.

Interacţiunea cu Brokerul tău

Aşa cum spuneam mai sus, ca să investeşti pe bursă (cea din România sau cele străine) ai nevoie de un broker. Brokerul este cel care îţi oferă această intermediere între tine şi bursă/companiile listate.

El îţi oferă o platformă prin care poţi investi în companiile pe care ţi le doreşti.

Fiecare broker îţi oferă şi manuale/ebook-uri/ghiduri despre cum să investeşti pe bursă într-un mod cât mai bun.

După ce te înregistrezi la un broker, va trebui să semnezi un contract, să schimbi câteva documente oficiale iar după, poți începe partea de investiţii. Procesul durează câteva zile în funcţie de procedura fiecărui broker.

Banii îi poți transfera către platforma de investiţie ori cu ajutorul unui card bancar sau printr-un transfer bancar.

Procesul este destul de simplu. Te poate ajuta brokerul cu aceste informaţii dacă nu te descurci.

De reţinut!

  1. Ai nevoie de un cont la broker ca să investeşti la bursă;
  2. Ai nevoie doar de bani (suma minimă) şi de un cont bancar ca să începi să investeşti la bursă.
  3. Suma minimă pentru a deschide un cont este stabilită de fiecare broker în parte. Poţi începe chiar cu 1000-1500 lei iar ulterior poţi alimenta contul cu mai mulţi bani
  4. Fii atent la comisioanele practicate de fiecare broker şi alege-l pe cel care îţi convine cel mai mult.
  5. Testează mai multe platforme de la mai mulţi brokeri înainte să iei decizia finală. Modul în care funcţionează platforma contează mult pentru investitori.
  6. Dacă doreşti să investeşti în acţiuni străine, alege un broker care să-ţi ofere această oportunitate. În România, cei de la xtb.ro au cea mai bună ofertă.
  7. Invaţă să faci analize financiare (tehnice – fundamentale) înainte să investeşti ca să poţi lua decizia cea mai bună;
  8. Începe cu bani virtuali şi nu te grăbi atunci când investeşti cu bani reali;

În concluzie

Ca sa deschizi un cont la bursa este uşor. Nu ai nevoie de sume foarte mari, însă important este ce faci după şi în ce investeşti. Te sfătuiesc să începi să investeşti cu bani virtuali la început, să mergi la cursuri pentru viitori investitori, să citeşti toate articolele posibile şi să înveţi să faci analize financiare.

Nu investi cu bani reali dacă nu eşti 100% pregătit.

Sper că acest articol ţi-a fost de folos ca să înţelegi cum se deschide un cont la bursa şi să începi să investeşti.

Succes la investiţii!

Laurentiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.