[Ghid] Cum fac un pasaport? + Acte necesare Pasaport

Am trecut prin această experienţă şi m-am chinuit puţin până am mers să plătesc unde trebuie şi până am găsit toate locurile necesare.

Am zis să scriu un mic articol util (nu este el în legătură cu subiectul blogului), dar care ar putea ajuta multe persoane.

M-am lovit de întrebarea „cum fac un pasaport” sau „Care sunt actele necesare pentru pasaport?” şi am zis să scriu aici toate informaţiile necesare.

1. Ce este un pasaport si cand ai nevoie de el?

Paşaportul poţi să-l compari cu buletinul. Este o carte de identitate/de vizită valabil pentru ţările care îţi solicită unul. Partea bună este că fiecare dintre noi ne putem face unul când dorim noi. Partea puţin mai neplăcută este că de multe ori avem nevoie de repede de el sau că trebuie să stăm la câteva cozi pentru a-l obţine.

În ţările din Uniunea Europeană NU ai nevoie de un paşaport, însă dacă cumva ţi-a expiert Cartea de identitate (buletinul) şi nu ai timp să ţi-l reînoieşti până pleci din ţără, poţi pleca doar cu paşaportul.

În toate celelalte ţări din afară Uniunii Europene ai nevoie de paşaport.

2. Unde îmi pot face pasaport?

Îţi poţi face paşaport de oriunde şi oricând doreşti tu. Trebuie doar să ai timp de stat la coadă (dacă prinzi aşa ceva) 🙂

În Bucureşti îţi poţi face paşaportul în 8 locuri speciale. Lista completă cu locurile din Bucureşti unde îţi poţi face paşaport este AICI.

În restul ţării, sunt undeva la un centru paşapoarte pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ.

O hartă cu toate locurile unde se pot face paşapoarte în România găseşti AICI.

Eu la Braşov l-am făcut pe str. Turnului, cartier Tractoru.

REGULĂ DE AUR! Îţi poţi face paşaport în orice judeţi doreşti tu, chiar dacă ai domiciliul într-un alt judeţ. Eu zic că acest lucru este foarte bun mai ales pentru persoanele care s-au mutat (ex. în Bucureşti) şi nu şi-au modificat buletinul.

3. Acte Necesare Pasaport pentru Pasaport

Trebuie să ştii că sunt 3 tipuri de paşapoarte:

  • paşaport electronic simplu cu valabilitate 5 ani = 258,00 lei; (este şi cel mai recomandat – cel uzual despre care vorbesc în acest articol)
  • paşaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani (minori sub 12 ani) = 234,00 lei; (pentru minori care se face de părinţi)
  • paşaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni = 96,00 lei; (pentru cei grăbiţi care vor un paşaport rapid)

Acte necesare pentru Paşaport:

  1. Cartea de identitate (buletinul) – aflată în termenul de valabilitate (original);
  2. Dovada achitării taxelor pentru eliberarea paşaportului;
  3. Paşaport anterior expirat (dacă există).

Cererile de eliberare paşaport se completează direct la ghişeu – am scăpat şi de completatul cererilor 🙂

4. Costuri Pasaport in 2017?

Conform noilor legi, taxa s-a mai redus de la 1 februarie 2017 cu 20-30 de lei. Nu e cine ştie ce reducere, dar este bine venită oricând. Ar fi bine să ajungă la 0 lei cât se poate de repede.

Cât ai de plătit:

  • Pentru pașaportul simplu electronic: 258 de lei cu plata la Trezorerie;
  • Pentru pașaportul minilor sub 12 ani, cu valabilitate 3 ani, costul este de 236 de lei cu plata la Trezorerie.
  • Pentru pașaportul simplu temporar se plătesc 96 de lei cu plata la Trezorerie.

5. Cat timp astept pentru eliberarea pasaportului?

Paşaportul simplu electonic are un termen de eliberare de 30 de zile, însă în prezent acest termen este redus la 10 zile lucrătoare.

Paşaportul simplut temporar (cel realizat pe 12 luni) se eliberează conform legii în 3 zile, dar în acest moment timpul este de 2 ore. (Pentru cei grăbiţi)

6. Vacanţe/Călătorii plăcute 🙂

Atâta tot. Acum tot ce contează este să te bucuri de vacanţa mult dorită 🙂

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.