Cum a fost 2020 + Planurile Mele pe 2021

La mulţi ani prosperi şi cu randamente cât mai mari îţi doresc!

A fost un an diferit față de cum mă așteptam. Mă uitam peste articolul de anul trecut iar lucrurile s-au schimbat puțin. Pe plan financiar, nu pot spune că s-au schimbat radical. Schimbările au venit pe plan personal.

A fost o schimbare majoră în viața de familie. A venit pe lume Maia, o minunată și drăguță fiică care ne-a făcut anul mai greu, dar mult mai frumos.

A fost un an în care am lucrat foarte mult la proiecte extra blog, am investit în alte mijloace mai riscante, m-am dedicat mai mult firmei și, cel mai important, am oferit mai mult timp familiei prin faptul ca nu am mai lucrat așa mult după program.

A fost un an cu de toate, inclusiv cu 3 săptămâni de carantină cu virus fix de sărbătorile de final peste care mă bucur că am trecut cu bine.

Poate se vede acest lucru că nu am mai scris așa de des pe blog, dar sper să revin cu acest subiect în 2021.

Cele mai importante activități din acest an pe plan profesional:

 1. Chiar dacă pandemia a afectat multe companii din România, eu mă bucur că agenția The Pharmacy pe care o conduc nu a fost afectată așa de mult. S-a văzut doar la nivel de creștere pentru ca nu a mai avut o creștere de minim 50% ca în alți ani, ci undeva la 20-25%. Am depus mai mult efort pentru că toată munca cu colegii s-a desfășurat de acasă și ne bucurăm de implementarea unui CRM și ERP extrem de folositor despre care voi vorbi la punctul 2.
 2. În urma unui succes al implementării CRM-ului în agenție, am decis să investim în dezvoltarea acestui nou proiect. Împreună cu 2 prieteni am început activitatea și dezvoltarea next-level.ws – cloud CRM & ERP software – un program care salvează zeci de ore. Considerăm că este un software care integrează toate programele de care are nevoie o companie. Este una dintre cele mai importante investiții făcute, chiar dacă momentan este un startup și nu putem socoti un randament, însă potențialul este uriaș.
 3. Am dezvoltat cursul Strategii și Tipuri de Investiții – un proiect la care am muncit 3 luni, însă se bazează pe o experiență de peste 8 ani. Mă bucur tare mult de feedback-ul primit care a fost unul pozitiv și mă bucur de cele câteva sute de participanți. Este un curs pe care îl voi actualiza mereu ca să fie mereu în pas cu noutățile.
 4. Am lansat și un mini program de Consultații pe care l-au accesat câteva zeci de persoane. Din cauza că programul este unul foarte încărcat, este o limită de persoane pe lună. Voi continua programul în 2021 și sper să ajut cât mai multe persoane să înțeleagă și să implementeze idei și sfaturi despre bani.
 5. Podcastul Banii Vorbesc a ajuns la 100 de episoade în cele 4 sezoane cu mii de ascultători la fiecare episod. Un episod complet despre acest lucru găsești AICI.

Din păcate, cursurile fizice pe care le desfășuram cu Laboratorul de Online sau DallesGo nu s-au mai realizat și cred că știm motivul.

Un alt eșec a fost aplicația WolfBudget pe care nu am dezvoltat-o așa cum mi-am dorit. Este perfect funcțională și acum, dar va fi nevoie de puțin timp până vom avea și o aplicație mobilă pentru ea.

După cum observi, un an plin pe zona de investiții antreprenoriale și activități în care am fost implicat direct.

Venitul activ a avut și el un salt de 30%. Chiar și rata de economisire a crescut și se află undeva la 50% în acest moment.

Venitul a crescut pentru că am muncit mai mult, economiile au crescut pentru că poate nu am mai avut cheltuielile așa de mari cu vacanțele pe care nu le-am mai realizat.

Chiar dacă un copil acasă aduce cu sine și o cheltuială, din fericire, nu pot spune că am simțit-o în buget.

În schimb, anul 2020 m-a ajutat să îmi pun obiectivul de a ne muta la casă. Este deja stabilită tranzacția. Una mare pentru mine, dar ea implică atât o parte în care voi locui împreună cu familia, dar și o parte pe care o voi închiria și care va plăti toate datoriile. Ma bucur că această investiție, din momentul realizarii ei, se va autosusține.

Portofoliu Actual final 2020

Acesta este portofoliul meu de investiții & cash din Ianuarie 2021, care nu include partea de investiții antreprenoriale despre care am menționat mai sus.

După cum observi, diferit față de cum a fost în 2019, este faptul că partea de cash a crescut mult datorită faptului că urmează o achiziție importantă la început de an și este nevoie de un avans considerabil.

În 2020 am:

 • Continuat să investesc conform strategiei de investiții pasive setată de mai mulți ani,
 • Continuat să îmi cresc investițiile mai riscante. Am 3 astfel de investiții dintre care 2 au mers foarte bine cu randamente de peste 100% pe an.
 • Continuat să achiziționez cryptomonede, dar doar în procentul pe care îl susțin din portofoliu acestei investiții,
 • Continuat să investesc în educație. Chiar daca nu așa de mult precum am dorit din cauza pandemiei, dar am investit cât am putut.

Dar ce urmează în 2021?

2021 va fi un an al dezvoltării și a continutății. Voi pune accentul pe dezvoltarea investițiilor actuale și pe dezvoltarea afacerilor în care sunt implicat.

Vreau să fiu mai organizat şi mai eficient, acum că timpul meu este din ce în ce mai scurt.

Vreau să-mi elimin timpul petrecut în activităţi care nu-mi aduc o satisfacţie (monetară sau emoţională).

Planul va rămâne în continuare: creştere venit activ (ca în fiecare an) şi dezvoltare surse venit pasiv (ca în fiecare an).

Mereu cu obiective clare și procente clare pentru fiecare lucru pe care îl fac.

Priorităţile anului 2021:

 • Agenţia De Performance Media – The Pharmacy – va rămâne numărul 1 în priorităţi mele pentru că este și locul de unde vine cea mai mare parte din venitul activ.
 • Dezvoltarea și creșterea startup-ului Next Level – Cloud CRM & ERP. Va fi o prioritare pentru mine și echipă.
 • De continuat realizarea de cursuri prin Laboratorul de Online şi DallesGo.ro sau alte instituții precum a fost Universitatea Transilvania din Brașov.
 • Dezvoltarea continuă a venitului pasiv – mai jos voi scrie cam care sunt planurile pentru anul care urmează.
 • Dezvoltarea Blogului laurentiumihai.ro – este locul unde intru cu mare drag şi scriu articole în urma experienţei mele. Am neglijat puțin scrierea de articole în ultimele luni, dar sper să o pot relua cu drag din ianuarie.
 • Realizarea unui curs pentru laurentiumihai.ro pe zona de dezvoltare și optimizare financiară. Diferit față de cursul de investiții, acesta va fi mai mult pe partea de administare și management financiar.
 • Dezvoltarea blogului 1cartepesaptamana.ro – este un proiect online care a avut o mică stagnare în 2020 din cauza a mai mulți factori, dar încercăm să revenim în 2021 cu idei noi.

La nivel de investiţii în instrumente financiare, ce urmează în 2021

Diferenţe prea mari la nivel de investiții pasive pe bursă nu sunt. Şi nici nu trebuie să fie pentru că o strategie de educaţie financiară nu se schimbă de la un an la altul. Pot să apară modificări/oportunităţi, însă strategia şi direcţiile rămân neschimbate.

Oportunitățile de anul trecut au fost prin anumite investiții (reduceri) care au fost pe bursă și de care am încercat să profit și de mici investiții mai riscante.

Ce urmează:

1. Cash – Acumularea de cash o să fie o prioritate pentru mine în 2021.

Datorită investiției considerabile pe care doresc să o realizez în 2021, este nevoie ca și la început de an să mă focusez în această directie, urmând ca din trimestru 2 să revin cu investițiile pasive.

1. Voi continua să depun sume de bani în fondurile celor de la CertInvest. Fac acest lucru prin Investonline.ro.

Este o investiție pasivă pe care o realizez și pe care nu intenționez să o opresc în 2021.

2. Voi continua să investesc în ETF-uri străine prin xtb.

A fost un an bunicel pentru S&P500 însă de acum înainte urmează partea puţin mai grea datorită zvonurilor privind criza care se anunţă.

Nu merg pe sume constante pe care să le investesc în fiecare lună, însă aleg momente în care să cumpăr atunci când consider că este un preţ bun.

Portofoliul extern este format:

 • S&P500
 • MSCI World
 • Gold
 • Titluri de stat SUA

3. Voi continua să investesc în anumite acţiuni de pe BVB. În special în cele care oferă dividende mari.

4. Voi continua să investesc în peer to peer investment.

2020 a fost importat pentru peertopeer pentru ca a fost anul în care am văzut care sunt platformele cu adevărat importante. Am rămas cu cele mai importante platforme precum Mintos, Bondora, EvoEstate, EstateGuru, dar și cu altele. Din cauza acumularii de cash ăn 2020, nu am investit așa mult în această direcție. Urmează ca în 2021 să revin la ele.

5. Criptomonedele – 1% din total portofoliu este alocat acestor investiții.

În 2020 critpomonedele au avut un salt extrem de mare și mă bucur de acest lucru. Tot înainte.

6. Alte investiţii de continuat din anii anteriori:

 • Investiții speculative cu ajutorul de booti. 3 investiții realizate în 2020 dintre care una deja a adus un randament de 130%. Am retras banii iar tot ce este acum este profit. A doua platformă îmi aduce lunar undeva la 7-8%, iar cea de-a treia platforma, una bazata pe criptomonede, nu stiu sigur daca va continua prea bine. Mă bucur că în cea de-a 3-a platformă nu a investit sume mari și nu va vi o pierdere.
 • Obligaţiuni corporative – Aștept cu nerăbdare ofertele pe 2021. Am primit oferte bune și in 2020, dar, din păcate, nu le-am acceptat.

7. Investiţie în imobiliare. Va fi investiția anului pentru mine și poate voi reveni cu un articol pe viitor despre ea.

8. Investiţie în Educaţie – mereu voi face lucru. Chiar dacă este numărul 8, mereu este numărul 1 în mintea mea. Aş dori să citesc mai mult şi să particip la mai multe evenimente (să fie un eveniment internaţional).

2020 nu a fost deloc un an bun pentru evenimentele fizice. Sper doar sa revenim în forță în 2021.

Evenimentul internațional s-a mutat pe 2021 pentru că nu am putut participa la el în 2020.

9. Investiţii în Călătorit – Din păcate, puține vancanțe în 2020. Nu doar din cauza pandemiei, ci și din cauza faptului că este puțin greu să te miști cu un bebe.

În 2021 vrem să revenim la minim 3 vacanțe dacă din vară pandemia se va mai liniști la nivel global.

Acesta este planul meu pentru 2021.

Acum urmează să-mi spui ce îţi propui tu în noul an. Orice comentariu este bine venit puţin mai jos.

Succes la investiţii în 2021!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.