Este CFD unul dintre cele mai interesante instrumente financiare?

Tranzacționarea în piețele financiare a cunoscut în ultimii ani o amploare nemaiîntâlnită în istorie.

Mirajul pieței Forex, potențialul de profit uriaș precum și accesibilitatea în rândul maselor atrage tot mai multi oameni interesați să își diversifice veniturile și să își valorifice economiile.

Un alt instrument care a cunoscut celebritatea în anii din urmă este CFD sau Contractul pentru diferență.

Ce este un CFD?

Contractul pentru diferență sau CFD-ul este un contract între două părți, partea cumpărătoare și partea vânzătoare, prin care se stipulează că vânzătorul va plăti cumpărătorului diferența dintre valoarea curentă a unui activ și valoarea sa la momentul încheierii contractului.

CFD-ul este un instrument derivat, care se bazează pe prețul unui activ numit activ suport. Prețul CFD-ului reflectă valoarea activului suport, dar pozițiile deschise în piață sunt defapt contracte care se încheie cu o contrapartidă, de obicei brokerul, și nu achiziții de active propriu zise.

Adică traderii au posibilitatea de a profita de fluctuația prețului unui activ fără a-l deține în proprietate. Traderul încasează profit dacă a previzionat corect evoluția prețului unui activ, iar atunci când închide ordinul pe CFD va încasa diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare. Traderul va pierde bani dacă piața evoluează împotriva lui în poziția luată, iar diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare este negativă.

Tranzacționarea CFD-urilor este în general un tip de investiție pe termen scurt. Prin intermediul CFD-urilor pot fi tranzacționate un număr mare de active financiare, care altfel ar avea nevoie de investiții masive pentru a fi cumpărate.  Există CFD-uri pe cursuri de schimb, pe indici bursieri, pe acțiuni, pe obligațiuni, pe mărfuri, pe futures, etc.

Dacă, de exemplu, ați dori să cumpărați o acțiune Berkshire Hathaway ar trebui să plătiți pentru a o achiziționa la momentul scrierii acestui articol aproximativ 300.000 dolari. Dacă însă optați să cumpărați un CFD având ca suport această acțiune, nu este nevoie de această sumă, doar veți încasa profit în urma unui ordin care va evolua favorabil în piață, sau veți pierde suma de bani aferentă diferenței dintre prețurile de vânzare și cumpărare la care ați plasat ordinul.

Un alt mare avantaj al tranzacționării CFD-urilor, pe lângă acela de a nu fi obligatoriu să dețineți activele, este utilizarea efectului de levier.  Efectul de levier este un instrument foarte interesant care vă poate ajuta să vă multiplicați profiturile, prin multiplicarea sumelor cu care intrați în tranzacții. Dar atenție efectul de levier poate fi de asemenea o armă care să lucreze împotriva dumneavoastră dacă nu utilizați corespunzător riscurile, poate să multiplice profiturile, dar poate să multiplice corespunzător și pierderile.

În funcție de broker, un CFD poate avea un preț pentru o anumită perioadă, în strânsă corelație cu prețul activului suport. Și în funcție de evoluția acestuia brokerul execută contractele.

În cele mai multe cazuri traderii utilizează CFDurile pentru tranzacționarea pe termen scurt. Pot fi utilizate și pe termen lung dar atunci trebuie să aveți în vedere și dobânzile overnight (swapurile) care în timp se adună și o tranzacție inițial profitabilă poate deveni perdantă.

CFD-ul este des utilizat de traderii de materii prime și de cei care urmăresc să se protejeze împotriva anumitor evoluții ale pieței.

Tipuri de tranzacționare cu CFD

CFD-urile sunt utilizate de investitori pentru a-și diversifica portofoliile, de traderii pe termen scurt, mediu și lung.

Există în funcție de durata tranzacțiilor două tipuri de tranzacționare:

  • Tranzacționare CFD swing
  • Tranzacționare CFD scalping

Tranzacționarea CFD swing este pe termene ceva mai lungi și are obiective de profit mai mari, tranzacționarea CFD scalping are loc pe termen scurt și foarte scurt.

În tranzacționarea cu CFD-uri singurul comision care se plătește este spreadul, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare.

CFD-urile se tranzacționează în loturi care sunt contracte standardizate. Contractele individuale diferă în funcție de activul suport.

CFD-urile sunt astăzi unul dintre cele mai avantajoase instrumente financiare derivate, în special din cauza costurilor și uneltelor care le pun la dispoziția traderilor.

Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.