Cel mai usor mod de a investi la bursa din Romania

”- Laurențiu, vreau să investesc la BVB într-un mod cât mai ușor. Cum să fac acest lucru?

– Dorești să ai o activitate pasivă sau activă?

– Doresc o activitate pasivă și implicarea mea să nu fie neapărat pe urmărire.”

Așa a decurs o discuție cu un prieten care ar dori să investească pe bursa locală dar nu știe care ar fi soluția cea mai bună.

Din punctul meu de vedere, a invest pe piața locală când ești începător este foarte bine. Eu am început cu BVB la început și mi-a fost ușor să înțeleg și să învăț toate mecanismele înainte de a investi extern.

Piața locală, chiar dacă este un mică și controlată politic, este una care a avut o creștere foarte bună în ultimii ani și care a adus un randament foarte bun investitorilor, chiar dacă au fost pasivi.

Ca să revin la întrebarea prietenului meu, viziunea mea ar fi ca, pentru început, să se focuseze pe ETF-ul românesc, chiar daca mulți spun că are un comision cam mare.

ETF BET Patria-Tradeville – cred ca este soluția cea mai pasivă pentru investitorii care doresc să investească local fără a avea o activitate prea mare.

Comisionul de administrare (TER) este de 1,82% – este cu mult peste ETF-urile internaționale, dar mai mic decât fondurile de investiții din România.

Acest ETF poate fi achiziționat direct la bursă prin intermediul unui broker românesc precum Tradeville sau Goldring.

Legat de performanțe, prețul unității de fond a avut o creștere de 298% de la înființare (2012) și o performanță medie de 18% în ultimii 5 ani (la scrierea acestui articol).

Inflația medie pe ultimii 5 ani a fost de 4,6% (la scrierea acestui articol), ceea ce rezultă performante bune la bursei locale.

A investi în indicele bet înseamnă a investi în cele mai importante companii de pe piața principală:

Avantajul este evident cel de diversificare și pasivitate pentru că un manager de fond va lua deciziile privind rebalansare portofoliu în cazul unor schimbari a indicelui BET.

Am susținut mereu începătorilor ca startul în investiții să se facă cu un ETF și ulterior să treacă la partea mai activă.

După o perioadă de educație privind analizele fundamnetale și tehnice se poate trece și la un portofoliu mai activ, adică cu investiții directe în companii.

Însă, dacă analiza financiară nu este pentru tine, cel mai bine este să alegi variantele cele mai sigure și ușoare precum un ETF.

Tu cum vezi răspunsul la această întrebare?

Lasă-mi un comentariu puțin mai jos.

Laurentiu

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.