Care sunt cei mai importanti indici bursieri?

Pe piețele financiare se tranzacționează și se investește într-o suită de produse financiare. Unele dintre cele mai populare astfel de produse sunt indicii bursieri.

În general, indicii bursieri sunt indicii de referință ai burselor pe care le reprezintă și includ acțiuni ale companiilor cu cele mai mari capitalizări bursiere care sunt active pe bursa respectivă.

Fiecare țară dezvoltată și majoritatea țărilor în curs de dezvoltare au cel puțin câte o bursă cu indicele de referință aferent dacă nu chiar mai mulți.

Cu ajutorul indicilor bursieri se măsoară performanța unei burse și de multe ori pe cale de consecință și a economiei unei țări.

Lista celor mai importanți indici bursieri din lume:

 • Euro Stoxx 50 – indicele bursier european
 • DJIA30, SP500, NQ100 – indicii americani
 • DAX 30 – celebrul indice german
 • FTSE 100 – indicele bursei de la Londra
 • CAC40 – indicele francez
 • OBX 25 – indicele bursei norvegiene
 • IBEX 35 – indicele spaniol
 • SMI 20 – indicele bursei elvetiene
 • NIKKEI 225 – indicele japonez
 • HSI 50 – indicele bursei de la Hong Kong
 • China 50 – indicele bursei chineze

Investiția în indici este preferată de multe ori de investitori pentru că îi ajută să investească într-un portofoliu diversificat și le economisește timp, întrucât nu trebuie să aleagă și să urmărească evoluția fiecărei acțiuni în parte. De asemenea, există preferință și pentru tranzacționare indici.

Euro Stoxx 50

Este indicele reprezentativ al bursei Uniunii Europene Euronext.

Înglobează acțiuni ale celor mai puternice 50 de companii din zona euro în funcție de capitalizare.

DAX30

Una dintre vedetele internaționale în materie de indici bursieri, indicele bursei germane de la Frankfurt, este extrem de popular. Cuprinde 30 cele mai importante companii germane în funcție de capitalizare, care își listează acțiunile pe bursa de Frankfurt.

CAC 40

Este indicele sintetic al bursei franceze de la Paris, cel mai important indice francez și unul dintre cei mai celebri indici din lume.

Încorporează 40 cele mai importante acțiuni prezente pe bursa de la Paris.

FTSE 100

Indicele de referință al bursei engleze de la Londra.

De asemenea un indice foarte celebru și care se bucură de multă atenție printre investitori și traderi. Înglobează primele 100 de acțiuni tranzacționate pe bursa de la Londra în funcție de capitalizare.

IBEX 35

Un indice nu atât de celebru ca predecesorii săi este indicele bursei spaniole de la Madrid IBEX35.

Acesta înglobează 35 de companii reprezentative ale economiei iberice care se tranzacționează pe bursa de la Madrid.

SMI20

Este indicele sintetic al bursei elvețiene. Un indice mai puțin cunoscut, dar aceasta nu înseamnă că nu prezintă interes.

Face parte din familia indicilor europeni și după același model cuprinde 20 cele mai tranzacționate acțiuni la bursa elvețiană în funcție de capitalizarea bursieră.

AEX25

Indicele de referință al bursei olandeze de la Amsterdam. De asemenea, un indice care se bucură de o popularitate mai scăzută, dar aceasta nu înseamnă ca nu poate oferi oportunități de investiții profitabile.

Înglobează 25 cele mai importante acțiuni ale celor mai mari companii olandeze.

Bursele de valori americane sunt printre cele mai importante din lume și includ nume proeminente ca New York Stock Exchange și NASDAQ. Acestea au mai mulți indici reprezentativi dintre care amintim:

Dow Jones

Este indicele de referință al NYSE, bursa de la New York. Este un indice foarte tranzacționat în piețele financiare și unul dintre cei mai celebri dacă nu chiar cel mai celebru dintre indicii bursieri.

Este și unul dintre cei mai vechi indici bursieri din lume și include 30 cele mai importante acțiuni în funcție de capitalizarea bursieră.

Nasdaq

Un alt indice american celebru și care se situează în topul preferințelor investitorilor și traderilor este indicele Wall-Strett – Nasdaq. Nasdaq Composite include în principal companii din sfera high tech.

Nikkei 225

Este indicele de referință al bursei japoneze de la Tokyo.

Include un număr de 225 de acțiuni ale celor mai puternice companii japoneze în funcție de capitalizarea bursieră.

HSI 50

Indicele compozit al centrului financiar de la Hong Kong. Este unul dintre indicii bursieri asiatici importanți și cuprinde 50 cele mai mari capitalizări ale acțiunilor care se tranzacționează pe această bursă.

În România, cel mai important indice este indicele BVB – BET.

Tu ce alţi indici mai urmăreşti?

Succes la investiţii!

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js