Ce este un NFT si Cum functioneaza un NFT

Arta digitală este in prezent luată cu asalt de NFT-uri, acestea fiind reprezentarea digitală a obiectelor de colecție, la fel cum Bitcoin este reprezentarea digitală a banilor.

M-am gândit să realizez un articol detaliat despre acest subiect măcar să te ajute să înțelegi în linii mari ce înseamnă un NFT și cum te influențează pe tine.

Mulți artiști își dau seama de faptul că viața lor se poate schimba vânzându-și arta sub formă de NFT-uri, de aceea se intersează de ele și cum pot intră în această lume.

Ce este un NFT?

Pe scurt, un NFT este un token nefungibil, lucru care înseamnă că acesta nu poate fi înlocuit și nici schimbat, fiind apreciat pentru unicitatea sa.

Este o tehnologie nouă care va schimba foarte multe lucruri despre modul de a face afaceri sau de a interactiona cu multi oameni.

La baza acestora stă tehnologie blockchain, care stă și la baza criptomonedelor. Plusul mare a NFT-urilor este că acestea sunt unice, este un activ digital care poate fi schimbat sau vândut de către proprietar oricând.

Care sunt caracteristicile sale?

Asset digital – Un NFT este un activ digital, acesta reprezentând obiecte de colecție, fiecare obiect venind cu un certificat, această atestând unicitatea să datorită tehnologiei blockchain care stă la baza criptomonedei.

Unicitate – În același timp, un NFT este unic și nu poate fi falsificat.

Schimb – El poate fi și schimbat dacă persoană care l-a cumpărat dorește acest lucru. El se poate schimba pentru Bitcoins dacă persoana care a achiziționat NFT-ul respectiv dorește să îl vândă.

Cum funcționează un NFT?

Acum că știi ce reprezintă un NFT, probabil te întrebi și cum funcționează un astfel de NFT.

Majoritatea NFT-urilor provin din blockchain-ul criptomonedei Ethereum, el înregistrând tranzacțiile.

NFT-urile au informații valoroase stocate în ele.

La fel ca în cazul altor tipuri fizice de artă, NFT-urile pot fi cumpărate, dar și vândute în funcție de dorințele persoanei respective, acestea deținând o valoare stabilă pe piață.

Un alt avantaj al NFT-urilor este că acestea facliteaza validarea, dar și verificarea proprietății acestora. De asemenea, acestea facilitează și transferul de NFT-uri între proprietari.

Exemple de NFT-uri pe care le poți achiziționa:

 • NFT-uri artistice (pozele sunt cele mai cautate, melodii, etc)
 • Nume de domenii
 • Jocuri
 • Fashion

La ce folosesc NFT-urile?

Persoanele care doresc a investească se pot interesa de NFT-uri. De asemenea, persoanele care sunt pasionate de artă pot și ele să se intereseze de acestea.

Este o piață în care cererea va fi strâns legată de ofertă, unde artiștii digitali își pot vinde operele digitale pe care ei lefac.

Conținutul digital

O mare parte dintre NFT-urile de astăzi reprezintă conținut digital. Artiștii se bucură așadar de o posibilitate în plus de a-și vinde arta, NFT-urile alimentând o economie a creatorilor.

Aceștia dețin drepturile de proprietate asupra NFT-urilor pe care le realizează. Imediat ce operele de artă au fost create, acestea pot fi vândute sau pot fi folosite pentru publicitate.

Articole pentru jocuri

Dezvoltatorii de jocuri se bucură și ei de beneficiile oferite de NFT-uri. Acestea oferă așadar jucătorilor beneficii în plus.

O persoană poate așadar achiziționa beneficii pentru jocul pe care îl joacă, optând pentru aceste NFT-uri.

Investiții

DeFi (Decentralized finance) și NFT-urile au aceeași infrastructură, de aceea ele pot permite investitorilor să le folosească și în acest scop.

Orice achiziționezi va fi certificat, iar acest lucru va demonstra autenticitatea obiectului de artă pe care îl deții.

Nume de domenii

NFT-urile mai oferă domeniului pe care îl deții și un nume mai ușor de reținut. În acest fel adresa de domeniu este una mult mai valoroasă și mai memorabilă.

De ce devin NFT-urile din ce în ce mai cunoscute?

Existând de fapt din anul 2015, NFT-urile au parte de o renaștere în acești ani datorită unui număr mai mare de factori. Acest lucru se datorează faptului că piață de blockchain a crescut destul de mult în ultimii ani. Există și un entuziasm foarte mare acum pe piață și anume că mulți investitori doresc să se implice în acest tip de investiție.

Dacă cineva cumpără un astfel de jeton nefungibil, se bucură și de dreptul de proprietate asupra acestuia.

Cu cât este văzut mai mult în online, cu atât un NFT se bucură de o popularitate mult mai mare. Există așadar un potențial destul de mare pentru această piață, mai ales dacă NFT-urle sunt achiziționate și vândute la timpul potrivit.

Autenticitatea este cel mai important lucru atunci când vine vorba despre NFT-uri.

În cazul NFT-urilor nu poate fi vorba despre obiecte false pentru că fiecare articol poate fi verificat și anume că se poate ajunge cu verificarea până la emitentul original. Spre deosebire de criptomonede, nu există două NFT-uri la fel.

Cum este un NFT diferit de criptomonede?

NFT-urile sunt create folosind același limbaj de programare identic criptomonedelor, dar din acest punct lucrurile se schimbă destul de mult.

Criptomonedele sunt „fungibile” și anume că acestea pot fi tranzacționate, dar și schimbate una cu alta, ele având și o valoare asemănătoare. Un Bitcoin este egal cu un alt Bitcoin, la fel cum un dolar este egal cu un alt dolar.

Pe de altă parte, NFT-urile acționează că o semnătură digitală, lucru care înseamnă că acestea nu pot fi schimbate între ele.

Același lucru se aplică și în viață reală și anume că “Cină cea de Taină” nu poate fi schimbată cu un alt tablou.

Ethereum și NFT-urile

Blockchain-ul Etherium este cel care face posibil că NFT-urile să funcționeze din mai mute motive:

NFT-urile se pot tranzacționa fără a mai fi nevoie de platformele peer-to-peer, lucru care înseamnă că ai parte și de unele reduceri

Având același „backend”, NFT-urile pot fi cumpărate și vândute de la o persoană la alta fără nici un fel de efort.

Imediat ce o tranzacție este efectuată, ea nu poate fi falsificată. Dreptul de proprietate rămâne mereu valabil.

Poți oricând să-ți vinzi NFT-urile.

Cum cumperi NFT-uri?

Imediat ce ai înțeles ce înseamnă aceste NFT-uri și la ce folosesc ele, poți cumpăra oricând astfel de criptomonede. Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de:

 • Un portofel digital, acesta fiind folosit pentru stocarea NFT-urilor
 • Îți trebuie și niște Ether pntru a achizitona NFT-uri
 • Platforme precum OpenSea, Kraken sau Coinbase pot fi folosite pentru a achiziționa criptomonede.
 • Poți muta aceste criptomonede în portofelul dorit.

Ține cont și de faptul că majoritatea tranzacțiilor mai percep un procent din tranzacție sub formă de taxa.

Care sunt cele mai populare piețe de tranzacționare a NFT-urilor?

Imediat ce ți-ai pregătit portofelul cu cryptomonede, poți începe să cumepri NFT-uri. Printre cele mai cunoscute site-uri unde poți achiziționa criptomonede se numără:

 • Rarible – Această platformă permite artiștilor să emită, dar și să vândă NFT-uri.
 • OpenSea – O altă platformă foarte apreciata de utilizatori. Aici poți răsfoi NFT-urile puse în vanzare și să descoperi artiști noi. Aici găsești o vastă colecție de articole digitale rare, dar și obiecte de colecție.
 • Foundation – Dacă ești artist trebuie să primești o invitație că să-ți poti posta operele de artă aici. Aici găsești opere de artă mai scumpe.

Care este viitorul NFT-urilor?

Oamenii sunt dispuși să cheltuiască destul de mult pe aceste NFT-uri.

Unii plătesc sute de mii, ba chiar și milioane de dolari pe ele.

Având în vedere că publicitatea este una în creștere, această piață va continuă să fie una din ce în ce mai populară.

Concluzie

NFT-urile sunt o piață nouă, dar care a început să crească în popularitate.

Un număr din ce în ce mai mare de persoane au început așadar să achiziționeze și să tranzacționeze NFT-uri.

Te poți oricând intresa și tu de această piață a NFT-urilor.

PS. Dacă vei alege NFT-urile ca mod de investiție, îți recomand să cunoști foarte bine piața înainte, să te asiguri că este pregătit din punct de vedere al securității și că investești doar bani pe care ești dispus să îi pierzi. Este o metodă noua de investiție care prezintă un interes mare din partea investitorilor, dar și un risc pe măsură.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.