Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Anunţăm cu mare bucurie că Emisiunea Banii Vorbesc s-a întors cu un nou sezon.
Sezonul nou va fi puţin mai diferit. Evoluăm şi asta este foarte bine. Vrem mai multe tipuri de conţinut şi lucrăm la acest aspect.
Vom avea atât interviuri cu oameni interesanţi, cât şi mini poveşti personale despre modul în care ne gestionăm viaţa financiară.
Începem sezonul cu povestea lui Sorin despre viaţa lui financiară.
Podcastul are aproape 16 minute şi prezintă aspectele importante din viaţa lui financiară în 6 capitole.
Un lucru nou pentru sezonul 2 este partea de descriere/text. Vom avea un scrip/desfăşurător la fiecare emisiune cu toate lucrurile care s-au vorbit în podcast.
Aşadar, dacă vrei doar să citeşti rapid, mai jos găseşti varianta text al acestui podcast.
Orice tip de conţinut, orice idee de podcast, orice feedback, este bine primit pe email sau printr-un comentariu mai jos.
Sper să-ţi placă!
Unde mai puteţi asculta emisiunea Banii Vorbesc:
Desfăşurător Podcast S02E01: Experienta mea financiara
Capitolul 1: Scoala si familia
Experienta sau educatia financiara a oricui porneste in cadrul familiei si al institutiilor de invatamant. Nu pot spune insa ca am avut parte de anumite lectii de-a lungul timpului in aceste contexte. In familie nu eram nici cel mai sarac si nici cel mai bogat. Pot spune ca nu mi-a lipsit nimic cat timp am crescut.
Cand aveam 10-11 ani nu aveam termeni de comparatie cu alti colegi. Parea ca toti ne imbracam cam la acelasi nivel, nu avea niciun parinte cine-stie-ce masini si practic nu se simteau diferentele intre noi. Pe masura ce a trecut timpul, au inceput sa apara elemente care m-au facut sa-mi dau seama ca sunt undeva in lower middle class. Descopeream colegi cu vile si mese de biliard, parintii navigatori cu copii cu video-uri si camere de filmat. Colegi care mergeau in vacante exotice si care aveau saptamanal bani de cheltuiala.
Nu pot sa zic ca aceste diferente m-au schimbat sau m-au facut invidios. Cu siguranta mi se parea misto ca au lucruri, ca locuiesc in vile. Dar nu-mi amintesc daca mi-as fi dorit sa fiu in locul lor. Mi-am dat seama ca fara educatie si un stil de viata organizat, banii pot duce la lene. ”De ce sa mai gatesc daca pot sa comand ceva din oras?”, ”De ce sa invat alta limba daca am Google Translate sau pot sa angajez un translator?”. Dar mai multe despre asta in capitolul 4.
Facultatea a fost momentul cand mi-am dat seama ca e o intreaga lume in jurul meu si nu e asa de sigura cum era pana atunci. Am incercat sa intru la facultate in Bucuresti, dar doar o ora de meditatie specifica era 100 de lei. Nu parea sa fie locul meu acolo, capitala imi parea un loc enorm, complex si periculos – aveam 17-18 ani atunci.
Am ramas in Constanta, dar mi-am promis sa fac mai mult decat facultate si m-am inscris in AIESEC, o organizatie de voluntariat pentru studenti. Am descoperit atunci ca aveam luxul de a sta acasa cu parintii si de a putea face activitati extra. Pe de alta parte, aveam multi colegi care stateau in chirie si din primul an munceau in plus doar pentru a se putea sustine. Mi-am dat seama ca eram norocos si am inceput sa ma implic in mai multe proiecte, sa fiu mai responsabil.
Am terminat facultatea de jurnalism in Constanta si stiam din anul 2 ca nu vreau sa continui pe acest drum. Ziarele erau pe cale de disparitie si nu ma vedeam tipul ala de jurnalist care sa urmareasca politicieni pentru raspunsuri la intrebari. In acelasi timp, nu doream sa fac un master, considerand ca e o pierdere de timp si de bani. As fi facut un master doar sa am mai multe sanse la angajare. Dar apoi mi-am zis ca asta vreau de fapt – sa muncesc – asa ca mai bine incerc asta direct dupa facultate.
Familia nu mi-a dat in mod specific lectii de educatie financiara. Dar involuntar am prins elemente precum:
- Nu e bine sa risipesti banii
- Gandeste-te la viitor, planifica
- Nu cumpara in mod impulsiv
- Inconjoara-te de oameni care te pot ridica, la nivel educational
- Investeste in tine, chiar daca acum nu e clar la ce te va ajuta
- Specializeaza-te pe 2-3 domenii de activitate, decat sa stii putin din toate
Am invatat in mare parte sa fiu cumpatat – ceea ce mi-a folosit foarte mult, mai ales la primul job. Dar mi-a si cauzat probleme – foarte mult timp (chiar si dupa ce m-am mutat de acasa) nu simteam ca ar trebui sa dau bani pe haine noi. Am fost atat de mult timp obisnuit cu ideea de utilitate, haine primite de Craciun si de Paste sau haine ramase de la fratele mai mare, incat simteam ca e o risipa de bani sa-mi cumpar haine noi. Cand aveam deja unele ok acasa. In timp, am invatat sa trec si peste acest obstacol. Dar mi-a dovedit cat de mult conteaza educatia financiara timpurie.
In final, e vorba de curaj. Curajul de a incerca, de a testa, de invata si din zone financiare despre care acum poate nu stii nimic. Sau zone pe care poate nu le vei folosi niciodata. Dar care-ti deschid orizonturile, te fac mai curios si te ajuta sa recunosti mai usor oportunitati care-ti pot aduce bani.
Capitolul 2: Primii bani si dorinta de maturizare
Am avut norocul sa colaborez cu fratele meu la o firma de distributie de jocuri inca din perioada liceului. Am mentinut legatura si am continuat sa lucrez aproape part-time si in perioada facultatii si cam 1-2 ani dupa terminarea acesteia.
Initial nu era o munca foarte creativa – traduceam descrieri de jocuri, adaugam imagini si texte in site, ma ocup de administrarea acestuia. Dar era intr-un domeniu care-mi placea la nebunie. Ma jucam foarte mult timp dupa facultate si-mi aducea placere. Plus ca o consideram experienta de munca. Citeam despre jocuri video, ma jucam si apoi scriam despre ele.
In timp am primit mai multe responsabilitati – facebook inceapa sa devina popular, asa ca ma ocupam si de aceasta pagina. Apoi soundcloud. Apoi am creat o extensie de Firefox pentru cautat rapid in site-ul la care lucram.
Experienta de munca m-a invatat foarte multe lucruri:
- Ideea de sef, care poate nu e de acord cu orice idee ai
- Conceptul de deadline, cat de important e sa predai munca la timp
- Relatia dintre valoarea muncii tale si suma cu care esti platit
- Importanta dezvoltarii tale ca angajat
Desi imi placea foarte mult ceea ce faceam, devenise repetitiv. Am gasit chiar timp sa scriu o carte despre social-media. Am invatat cum sa editez, sa corectez si sa formatez o carte pentru a o adauga pe Amazon.
Am decis ca trebuia sa-mi gasesc un job full-time. Mi-am organizat CV-ul si am incercat sa scot in evidenta lucrurile pe care le invatasem si lucrurile pe care stiam sa le fac – nu neaparat ceea ce faceam de zi cu zi. Spre exemplu, tot pentru ca aveam timp liber mi-am dezvoltat un alt hobby: crearea de mici filmulete. Ca sa va faceti o idee de sacrificii si costuri – locuiam acasa cu parintii, deci nu prea aveam cheltuieli. Lucram aproape part-time si primeam o suma de bani lunar. Am renuntat la salariul meu pe un an intreg pentru a-mi cumpara un DSLR – Canon 550D.
Credeam foarte mult in ideea de a ma specializa pe zona video, dar la fel si cu jurnalismul mi-am dat seama ca desi e interesant, nu va deveni cariera mea.
Am scris, deci in CV ca stiam copywriting (pentru ca tradusesem texte din engleza in romana si invers, pentru ca postam pe pagina de facebook). Am scris ca stiu editare video (pentru ca aveam cateva zeci de ore de experienta in Sony Vegas). Aveam si impresia ca ma pricep la social-media (pentru ca scrisesem o carte despre asta).
Si astfel a aparut ideea unui job full-time, in Constanta.
Capitolul 3: Primul job full time
Ca orice poveste care incepe dintr-un punct jos, eram intr-un bar cu cativa prieteni si aproape imi plangeam de mila ca nu exista job-uri bune in acest oras plictisitor. A fost un declansator perfect ca un amic sa-mi povesteasca de o firma la care lucra el, care cauta un Copywriter.
Mi-a fost pe plac oportunitatea si am aplicat la job a doua zi. Am fost chemat la un interviu, am mai venit la unul apoi si, spre fericirea mea, am fost acceptat.
Intre timp jobul de copywriter a devenit mai degraba job de marketer digital. Care era clar pe placul meu – aveam libertatea de a face si social-media si ads si email marketing si atatea altele.
Primele 3 luni erau de proba, contract pe perioada determinata. Am fost uimit sa aflu ca desi avea aspectul unui internship, era platit. Nu aveam experienta cu negocierea, asa ca am acceptat prima oferta care mi s-a oferit.
Parea un vis. Au fost 3 luni provocatoare, pline de experiente care m-au dezvoltat si mi-au dat curaj in propriile forte. Au trecut cele 3 luni de proba, am trecut in perioada nedeterminata si am primit si prima marire. Imi facusem atatea planuri, citisem atatea, dar pur si simplu nu a fost nevoie. Suma pe care o aveam eu in cap coincidea cu suma oferita. Asa ca am acceptat.
Banii pe care-i castigam mi-au schimbat perceptia asupra lucrurilor. Nu ma mai simteam blocat intr-un loc. Daca nu-mi placea ceva, puteam sa schimb. Aveam incredere in cine eram, in propriile abilitati si ca pot schimba lumea din jurul meu. Erau cei mai multi bani pe care-i castigasem vreodata intr-un luna, pana atunci. Mi-au deschis multe drumuri si eram liber sa ma folosesc de oportunitatile din jurul meu: cumparam cursuri, mergeam la training-uri platite, faceam calatorii, ieseam in oras mai des.
Am invatat in acea perioada si ca banii te ajuta sa avansezi social. Pentru ca foarte mult timp aveam doar niste bani, refuzam foarte multe oferte de a iesi in oras sau de a vizita prieteni din alte orase. Odata cu job-ul fulltime, am inceput eu sa propun iesiri. Preferam sa fiu in oras si mai putin acasa.
Probabil ca in acea perioada am devenit si ceva mai risipitor. Practic nu aveam niciun plan, nu planificam sa fac nimic cu banii. Si nu consideram ca sunt sume atat de mari incat sa conteze daca economisesc. Nu mi se parea cool asa ceva. Nu aveam nici motiv. Deci in primii 1-2 ani nu-mi ramanea niciun ban de pe o luna pe alta. Dintr-un motiv sau altul, cred ca inca am colegi care isi duc viata intr-o astfel de maniera.
Dupa un timp, banii mi-au dat idei: daca am o astfel de libertate de a calatori, de a ma distra si de a ma cunoaste, de ce sunt inca blocat intr-un singur loc? Asa a aparut ideea mutatului. Doar ca asta presupunea si sa invat sa ma descurc singur si lucrurile incepeau sa se complice.
La scurt timp dupa aparitia acestei idei, am cunoscut-o pe Andreea. O intalnire de nevoi si oportunitati au facut sa ne mutam impreuna.
Capitolul 4: Vremuri dure?
Mutatul de acasa nu a venit fara probleme. Pentru prima luna de chirie si inca una ca garantie am strans bani 2-3 luni si mi-am vandut si DSLR-ul cu toate accesoriile pe care le achizitionasem de-a lungul timpului.
Viata m-a invatat inca o data ca sacrificii sunt necesare in calea progresului. Lucrurile valoroase nu vin niciodata usor sau rapid.
Vanzarea camerei foto digitale a fost o decizie pe care nu am luat-o usor, dar a fost unul din momentele cand am inceput sa planific. Un moment in care m-am gandit mai mult la ”noi” si mai putin la ”eu”. Si a fost si un inceput al filozofiei mele financiare: banii sunt un fluviu, nu o balta. Adica dupa ce cheltuiesti o suma de bani, ea nu dispare. Nu e ca si cum nu vei mai avea acea suma de bani vreodata. Atata timp cat esti angajat, profiti de oportunitati, generezi venituri pasive, vei avea mereu resurse financiare la dispozitie.
La doua luni dupa mutatul in chirie, prietena si-a pierdut job-ul. Asa ca traiam dintr-un singur salariu, cu toate economiile date deja pentru apartament. N-am sa mint, n-a fost o perioada placuta. De la activitatile pe care le aveam, la mancarea pe care o alegeam si pana la relatia pe care o aveam unul cu celalalt – nu a fost deloc placut.
Mi-am asumat atunci presupusul rol de barbat al familiei. Am inceput sa investighez diferite metode prin care puteam genera venituri. Stiam ca nu doream sa fie inca un job – nu as fi avut timp pentru asa ceva. Si nici nu doream sa fie nevoie sa ma deplasez undeva. Era deja iarna si as fi preferat sa pot lucra de acasa.
In acea perioada devenea popular Udemy si site-uri similare de cursuri. La inceput nu stiam daca pot aplica ca roman sau daca se poate intr-adevar castiga bani din asa ceva. Am adunat cateva idei de cursuri, am gasit cateva aplicatii gratuite de inregistrat si editat audio/video si am pornit treaba. Avand o presiune imensa, aveam un program infernal. Veneam de la munca, mancam ceva si apoi lucram la cursuri sau citeam despre cum pot face bani extra.
De la Udemy am progresat spre Skillfeed si apoi Skillshare. A fost o perioada in care am invatat foarte mult si mi-am dat seama cat de important e sa ai optiuni, sa investesti in tine si sa incerci cu adevarat sa oferi valoare prin munca pe care o oferi.
In acelasi timp, Andreea se pregatea pentru urmatorul job, invata folosind tot cursuri online. Voia un job cu sanse reale de avansare – lucrase in mare parte doar joburi de vanzatoare. A inceput cu Excel, a continuat cu programe de design precum Corel Draw si Adobe Photoshop. In mai putin de 6 luni isi dezvoltase foarte mult abilitatile, ii crescuse curajul si si-a dezvoltat si un portofoliu de design. Si-a gasit un job in zona de DTP. Adica design, dar partea de print.
Pentru ca ne doream mai mult si nu voiam doar sa supravietuim, am vrut sa mergem si mai departe. Am reusit sa fac tranzitia de la cursuri online la cursuri fizice. Am predat marketing digital in Bucuresti, Brasov si Cluj. Am avut ocazia sa vizitez orase pe care nu le-as fi vazut altfel. Am cunoscut oameni foarte interesanti, o parte cu care inca tin legatura. Si mi-am dat seama inca o data de valoarea banului muncit. Cursul dura 2 zile, cate 4 ore sambata si duminica. Plecam din Constanta vineri seara si ma intorceam duminica seara. Eram ragusit si extenuat, dar extraordinar de multumit ca imi suplimentez veniturile si reusesc sa dau mai departe informatii unor persoane care pareau real interesate sa le foloseasca in continuare.
Imi oferea o satisfactie enorma sa tin cursurile, dar era si un proces care-mi ocupa foarte mult timp. Am avut o luna de februarie in care am muncit 26 de zile, doar 2 zile de weekend le-am avut libere. In rest am avut job sau cursuri fizice in fiecare zi. A fost o perioada care m-a extenuat si care m-a facut sa-mi apreciez propriul timp.
Practic, poti avea toti banii din lume, dar daca nu-i poti cheltui, ce sens are?
Capitolul 5: Stabilitate, planificare si relaxare
Simt ca asta e momentul in care ma aflu acum. Sunt mai relaxat, am grija mai mare la activitatile care-mi ocupa timp sau imi mananca bani. Prefer putine experiente cu impact mai mare, decat multe mici.
Ne planificam cheltuielile. Analizam cat dam pe mancare, iesiri in oras, vacante si asa mai departe. Incercam sa optimizam si sa dam mai departe din aceste informatii.
Nu mai avem nevoie sa muncim extra, dar mai dezvoltam mici proiecte – precum acest podcast – pentru ca ne face placere sa fim creativi. Ne aduce bucurie cand vedem ca ajuta pe cineva, cand primim mesaje ca sfaturile, interviurile si povestile noastre au un impact.
Am avansat in job, conduc un intreg departament si ma gandesc in fiecare zi la cum pot sa imbunatatesc experienta si dezvoltarea colegilor mei.
Andreea si-a schimbat job-ul de 2 ori de atunci si a reusit sa faca tranzitia spre digital. Lucreaza ca web designer la o agentie de marketing din Constanta. Sunt extraordinar de mandru de ea si de evolutia ei.
Impreuna ne-am setat obiective, am muncit pana cand banii nu mai era o problema si ne-am generat cateva surse de venit pasiv: eu cursuri online, ea mici elemente de design si blog cu adsense.
Capitolul 6: Importanta investitiei in alte entitati decat tine
Aici recunosc ca inca nu suntem in totalitate. Este urmatoarea noastra etapa in evolutia financiara. Am inceput mici teste si investitii intr-o parte si in alta – criptomonede si actiuni in companii straine. Dar mai presus de asta, am inceput sa vedem oportunitatea de a ne alia cu alti marketeri sau designeri sau creatori pentru a crea platforme, produse si servicii.
Si pentru ca nu mai avem presiunea nevoii de bani, ne face mult mai multa placere sa daruim, sa dam mai departe, sa oferim din experienta noastra, in mod absolut gratuit. Vrem sa ne intoarcem la cursuri, Andreea a inceput sa creeze branding-uri pentru muzee din Constanta, eu m-am intors la pasiunea mea video si colaborez cu cativa colegi de la munca la niste proiecte care-mi aduc foarte multa placere.
Nu pot sa zic ca suntem experti. Inca mai avem de crescut si de invatat. Dar daca noi putem face asta, cu o dorinta medie de a reusi, imaginati-va ce ati putea reusi voi acum cu toate resursele pe care le aveti la dispozitie. Aveti la dispozitie un internet intreg de tutoriale, ghiduri si cursuri video care va pot ajuta pas cu pas sa deveniti freelanceri sau creatori platiti de continut.
Luati aceste oportunitati si creati-va viata financiara pe care vrei s-o aveti. Dar trebuie mai intai sa doriti asta.
Atât pentru azi!
Succes la investiţii!