Asigurarea obligatorie: Instrument financiar de protectie si nu o taxa

Nu intotdeauna cetatenii percep asigurarea obligatorie ca un instrument financiar de protectie, in cele mai multe cazuri acestia percep asigurarea obligatorie ca pe un impozit sau ca pe o taxa impusa de stat si atunci abordeaza mult mai superficial semnarea contractului de asigurare.

Spre deosebire de taxe si impozite, care sunt folosite pentru a finanta toate serviciile publice oferite de catre stat si nu au destinatie anume, primele de asigurare incasate au o destinatie exclusiva – aceea de a constitui fondul din care se vor plati despagubiri asiguratilor in caz de dezastru.

Asigurarile reprezinta cea mai simpla si cea mai accesibila solutie de protectie, in special pentru cetatenii care au venituri mici si medii, care nu are suficienta putere financiara sa isi repare sau sa inlocuiasca bunurile afectate.

Asigurarea obligatorie Instrument financiar de protectie si nu o taxa
Asigurarea obligatorie: Instrument financiar de protectie si nu o taxa

Asigurarea obligatorie la automobile

Ce faci in caz de accident auto? Toti cetatenii trebuie sa isi cunoasca drepturile si mai ales datorita carentelor din capitolul despagubiri daune auto.

Prima actiune ce trebuie urmata in caz de accident a persoanei pagubite: trebuie avizata societatea de asigurari la care s-a incheiat contractul de asigurare.

Urmatorul pas este sa identificati de la persoana vinovata la ce societate de asigurare are acesta incheiata polita, sa cunoasteti procesul de constatare a pagubelor, sa se faca evaluarea daunei astfel incat sa se atinga un cuantum real al daunei pe care urmeaza sa o primeasca de la societatea de asigurare si nu in ultimul rand trebuie sa cunoasteti ca sunteti in drept de a solicita societatii de asigurare a persoanei vinovate de producerea acciidentului sa va repare vehiculul sau sa va despagubeasca in bani.

ASF aminteste ca polita RCA este asigurarea obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite, in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul.

In lipsa unei polite obligatorii RCA valide, Fondul de protectie a victimelor strazii va suporta prejudiciile in cazul unui accident, urmand sa recupereze sumele acordate drept despagubire de la persoana vinovata de producerea accidentului. In cazul in care autovehiculul este depistat fara o polita de asigurare obligatorie RCA valabila, proprietarul este sanctionat conform legii prin retinerea talonului, a placutelor de inmatriculare si cu amenda.

Talonul si placutele de inmatriculare se retin de catre unitatile de politie pana in momentul in care se face dovada incheierii unei polite obligatorii RCA si achitarea amenzii.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotart incepand cu data de 1 ianuarie 2010 ca emiterea politelor de asigurare RCA sa se faca in sistem electronic.

Potrivit normelor, emiterea electronica este definita ca fiind subscrierea politei RCA simultan cu inregistrarea si stocarea in sistem informatic al societatii de asigurare a datelor cuprinse in polita.

Acest lucru inseamna ca societatea de asigurari preia datele necesare a fi inscrise in polita si va elibera polita asiguratului din sistemul informatic. Astfel, se asteapta ca erorile umane de completare a politelor RCA sa fie reduse, ceea ce va avea ca efect si cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

Altfel spus, daca aveti polita de asigurare obligatorie de raspundere civila RCA, ati optat pentru cea mai accesibila solutie de protectie.

Asigurarea obligatorie la locuinte

In cazul asigurarilor non-auto, desi controversata, asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale – PAD – ce acopera daune produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundatii, cutremur, alunecari de teren, este singura solutie viabila, in cazul Romaniei, de a finanta potentialele daune la locuinte provocate de catastrofe naturale.

In cazul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor PAD pentru persoanele asistate social acestea vor fi acoperite de autoritatile statului.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale ii va despagubi in regim de urgenta pe toti proprietarii de locuinte care detin o polita de asigurare obligatorie valabila in cazul producerii unuei catastrofe naturale din cele mentionate mai sus si putem spune inca o data ca a fi asigurat print-o asigurare obligatorie insemna ca ai ales un instrument de protectie financiara.

De asemenea, societatile de asigurari au constituit rezerve de 15,5 mil. EUR care urmeaza sa fie eliberate pe masura ce dosarele de dauna vor fi rezolvate.

Proprietarii care nu-si asigura locuinta vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 RON. Cei neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri -cutremur, inundatie, alunecare de teren- nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Directorul General Ritter-Broker de Asigurare si Reasigurare SRL, Catalin Vasile, declara : “ Cel mai important mesaj ce trebuie transmis cetatenilor este acela ca asigurarea obligatorie nu este nicidecum o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in caz de dezastru”.

Ritter-Broker de Asigurare si Reasigurare SRL este unul din brokerii ce activeaza in piata de asigurari din Romania si care de la sfarsitul anului trecut a lansat magazinul on-line de asigurari www.oneRCA.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.